Rodinný rozpočet: Nepřítel rodiny jsou drobné výdaje

Luboš Smrčka | rubrika: Jak na to | 8. 7. 2009 | 11 komentářů
Rodinný rozpočet: Nepřítel rodiny jsou drobné výdaje
Jedním z velkých nepřátel rodinného rozpočtu jsou drobné, ale opakované výdaje. V součtu dokážou dát dost velkou částku, která s rodinnými financemi může slušně zahýbat.

Při posuzování příjmů rodinného rozpočtu je vždy nutné předpokládat, že naše výdělky se budou různě zadrhávat, zpožďovat a klopýtat, že nemůžeme nikdy věřit v jejich budoucí růst. A pokud rodina daný rok ušetřila více, než předpokládala, je to jen příležitost k posílení rezerv, nikoliv k rozhazování. (Spočítejte si, jak si vytvořit finanční rezervu)

Nyní se posuneme k otázce výdajů. Ta je dokonce daleko podstatnější, protože zatímco příjmy mnohdy příliš ovlivnit nedokážeme, protože naše práce má určité tržní ocenění a pouze menšina lidí si může diktovat „svou cenu“, výdaje jsou částečně v naší moci. Jenom to chce opravdu dobře uvažovat a nebát se jít opravdu do detailů.

Na tomto místě si dovolíme malou odbočku. V uplynulých desetiletích jak v České republice, tak i ve vyspělých západních zemích v podstatě zmizel zvyk, který ještě naše babičky ctily, totiž soustavné uvažování o rozpočtu rodiny a finančním plánování. Je to na první pohled zvláštní, protože se přece demokratické kapitalistické státy vyvíjely naprosto jinak než socialistický blok, ale v této věci se rodiny na obou stranách Železné opony vzácně shodly.

Rostoucí životní úroveň zafungovala, a i když na Západě byla o mnoho příček výše než na Východě, existenční potíže v pravém smyslu slova (například jako hrozba hladu a opravdového nedostatku) většinovou společnost netrápily. Pokud se vyskytovala opravdová bída, pak byla velmi výjimečná. Životní úroveň se posunula dramaticky vpřed a zničila některé dobré zvyky – mimo jiné i pečlivé vedení rodinných financí „do haléře“. Kdo si vzpomene na televizní inscenace z konce šedesátých nebo ze sedmdesátých let, možná vyhrabe v paměti obrázek trochu směšné babičky, která si důchod dělí do hrníčků. Ještě tak měla něco podobného dovoleno matka-samoživitelka, ale když to činila „běžná“ rodina, šlo buď o zavrženíhodné lidi, nebo o směšné „držgrešle“.

Obě evropské společnosti prostě žily na takové úrovni, že počítat nebylo potřeba. V posledních dvaceti letech minulého století a zvláště pak v současnosti to dále vedlo k tomu, že se rodiny po celé Evropě (o Americe nemluvě) zadlužovaly naprosto nepochopitelným tempem.

Samozřejmě rostly příjmy. Ale obrovský dluh domácností ukazuje, že u výdajů to byla doslova erupce. A teď jsme zpět v situaci, že kdo chce být odpovědný a nedopracovat se na stará kolena do chudobince, ale ke slušnému a zajištěnému stáří, bude muset počítat celý život a také celý život konzumovat střídměji. Což samozřejmě znamená soustavně a velmi kriticky posuzovat své výdaje tak, aby byly nejen pod kontrolou, ale umožňovaly také stále vytváření rezerv a následně kapitálu, majetku, který bude čekat na pozdější využití. (Spočítejte si, kolik utrácíte a kolik byste mohli spořit)

O práci na jednoměsíčním, ale raději tříměsíčním nebo celoročním přehledu veškerých příjmů jsme již mluvili (ve třetím a čtvrtém díle našeho seriálu), ale ještě podstatnější je vnést pořádek hlavně do výdajů (a to je těžší).

Především je nutné shromáždit opravdu všechny výdaje, a to včetně těch, které považují partneři za okrajové – jenže velké sumy se skládají po kouscích, po stokorunách vznikají tisíce. Pro jednoduchý příklad není třeba chodit daleko a kuřáci to znají dobře. Člověk, který vykouří deset cigaret denně, nad tímto výdajem pravděpodobně mávne rukou, vždyť je to (v poměrech České republiky) pouhých zhruba 35 korun za den (krabička cigaret za 70 korun). V poměrech běžné evropské země jde dejme tomu o 2,50 euro za den (při ceně pět euro za krabičku).

Jenže násobení je velký fenomén – typizovaný měsíc má třicet dní, to je 1050 korun za měsíc neboli 75 euro za měsíc. Ročně to dělá 12 600 korun popřípadě 900 euro. Což jsou již sumy, za které je možné pořídit opravdu nemalé množství jiného zboží. Děsivá na výdajích je právě pravidelnost malých částek. Dalším klasickým příkladem může být placení parkovného v zónách velkých měst. Kdo má časté pochůzky v centru a nevlastní předplacenou kartu, ten po čase překvapeně zjišťuje, že oněch několik mincí, které relativně pravidelně odevzdává do automatu, znamená pro jeho peněženku značné vydání.

Lze to poměřit i něčím jiným – kdo by měl na začátku tisíciletí ušetřených 12 600 korun a ve správnou chvíli je investoval do akcií české elektrárenské společnosti ČEZ, mohl získat asi 140 kusů těchto cenných papírů. O několik let později by je prodal – nehleďme nyní na nějaké konkrétní datum - zhruba za 100 až 160 000 korun. Podobných paralel bychom mohli najít řadu, pravda je, že tato je extrémně výrazná, protože zmíněný cenný papír prošel velmi neobvyklým a výjimečným vývojem. Ale jako ilustrace je to výborné, že? Zapálíte si?

Příště: Co to jsou povinné výdaje

Autor je daňový poradce a působí na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 7. 2009 12:20, Hráč

A o tom Základy finančního vzdělávání na škole již jsou.
Bohužel, podle nové koncepce prosazované bankami, má z toho být víceméně budování budoucí klientely bank.
Samostatnost, osobní zodpovědnost,podnikání a investování - jako osobní a iniciativní řešení životních problémů
tam tak moc preferováno není.
Podle mne je to opět zaměření spíše na poslušné zaměstnance než na silné individuality,které by si hodně věcí řešily i samy bez zásahu státu.
více na :www.krotiteledluhu.cz

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 12. 2010 12:54, Radoslav Jenči

Dobry den sme mlada rodina 5clena mame 11rocnu Veroniku a 3.5rocneho Radka a 11mnesicni Claudie sme s Mlade Boleslavi co sme se kvuli zamesnavatelovi dostali do dluhu neplatil nam 3mnesice vyplatu tak sme neplatili lizing na auto lizingovka Dzy mani nam zebrala auto hjundaj acent 2006 aj napriek tomu ze sme mali vsecko vyplatene teras od nas pozadovali 48000 ze este mame doplatit k autu ale zadnu fakturu za kolik auto prodali nam nepreukazali aj napriek tomu nam to slubili ze nam poslu fakturu za auto za kolik bolo prodane a tak nas dali exekutorovi do přerova Pan exekutor vubec nam nedvihal telefon len nam najprv chcel vzit byt kvuli nie 48000 jak lizingovka to chtela ale us iba 28000 vraj mamae doplatot a poplatky exekucne tak to bolo 39000spolu a nato mi exekutor sahol na plat zaplatil sem s platu prvni splatku 13500kč. apak 10500kc. druhu stahuju mi to nafirmne a este prisel si vzit maletek vzal nam nodbuk za 15000 v ktorem mame sve vlasni udaje a celej mi rodine je to mozni abi pan exekutor mi vzal plat a este aj majetek a este zada odemne 5000. abi mu dal na ucet lebo mi vezme celi majetek co mame nechal mi miniumum a este chce 5000 ako se mame branit co mame delat ja riadne pracujem manzelka na matersky ja si mislim ze to neni exekuce ale uzernictvi pan exekutor za mnesic nam to vyskocilo na 80000z nejakych 39000 je to mozni co dela jak pomaha lidem v nudzi jednat vubec snami nechce len nas chce znicit Dekuji Jenči s rodinov

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rodinný rozpočet: Při inventuře příjmů buďte absolutně upřímní

1. 7. 2009 | Luboš Smrčka | 2 komentáře

Rodinný rozpočet: Při inventuře příjmů buďte absolutně upřímní

Základem dobrého rodinného rozpočtu je kompletní přehled příjmů. Ty je třeba rozdělit na pravidelné příjmy, které plynou z určitého smluvního vztahu, a na ostatní příjmy. Na jejich... celý článek

Rodinný rozpočet: Jak správně hodnotit příjmy

24. 6. 2009 | Luboš Smrčka

Rodinný rozpočet: Jak správně hodnotit příjmy

Domácnosti se do dluhových pastí dostávají často proto, že si půjčovaly s vidinou, že jejich příjmy porostou. Jenže zvýšení výplaty se nedostavilo. Proto by rodina měla plánovat vždy... celý článek

Rodinný rozpočet: Jak stanovit cíle rodinného rozpočtu

17. 6. 2009 | Luboš Smrčka

Rodinný rozpočet: Jak stanovit cíle rodinného rozpočtu

Ještě než začnete sestavovat rodinný rozpočet, měli byste si odpovědět na několik strategických otázek. Třeba jestli chcete mít vlastní dům či byt, zda chcete mít vytvořenu finanční... celý článek

Rodinný rozpočet: Proč je nutné si vést rodinný rozpočet

10. 6. 2009 | Luboš Smrčka | 3 komentáře

Rodinný rozpočet: Proč je nutné si vést rodinný rozpočet

Dvě třetiny domácností jsou rády, když všechny výdaje pokryjí jejich příjmy. Přitom by bylo žádoucí, aby hospodařily s přebytky, které by si ukládaly na pozdější použití. Bez důkladné... celý článek

Partners Financial Services