Postup, jak nejlépe refinancovat hypotéku

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 25. 5. 2009 | 8 komentářů
Postup, jak nejlépe refinancovat hypotéku
Klíčem k úspěšnému refinancování stávající hypotéky novým úvěrem je začít včas. Nevyplatí se čekat až na okamžik, kdy banka pošle klientovi dopis s návrhem nových úrokových podmínek. V té době by klient už měl mít jasno, za kolik mu půjčí konkurence.

Stále více klientů bude v refixačním období řešit, co dál se svojí hypotékou, říká Jiří Hlinka ze společnosti Gepard Finance. Podle něj hlavním důvodem bude nejspíš vždy zjištění, že v příštích letech budou platit vyšší úroky než dosud. Rozhodování o refinancování by ale podle šéfa Hyposervisu Milana Ročka i Jana Urbana ze Simply nemělo být postaveno jen na sazbách. Ve výsledku jde totiž o všechny transakční náklady spojené s převodem hypotéky (například cena odhadu nemovitosti, poplatek za poskytnutí nového úvěru) a případně i o možnost získat nové flexibilnější parametry hypotéky (novou hypotéku je možné třeba splácet nepravidelně, splátky přerušit nebo splatit bez poplatku za předčasné splacení).

„Mám pocit, že se v posledních měsících mnoho bank „umoudřilo“ a začalo svým stávajícím klientům nabízet po skončení fixace podmínky, které jsou srovnatelné s těmi, které banky nabízí klientům novým. Přišla jsem do kontaktu s mnoha příjemně překvapenými klienty, kteří nakonec od svého prvotního záměru refinancovat ustoupili. Očekávali podstatně horší podmínky,“ líčí manažerka Asociace hypotečních makléřů (AHM) Petra Horáková Krištofová.

Ve spolupráci s makléřskou společností Simply jsme připravili následujících pět rad, jak se na refinancování připravit.

  1. Klient by měl vždy trvat na včasném zaslání nabídky nových úrokových podmínek. Doporučuje se požádat o specifikaci nových podmínek zhruba tři měsíce před koncem fixace. Některé banky, a je to i věc jejich obchodní taktiky, posílají tyto nabídky pozdě, aby klient měl ztíženou možnost refinancovat úvěr jinde.
  2. Je třeba zjistit si podmínky dostupné jak pro nové klienty u dané banky, tak i ty, které jsou obecně dostupné pro nové hypoteční klienty u jiných bank. Tento přehled mohou ideálně zajistit hypoteční makléři, kteří mají přehled o aktuálních nabídkách všech hypotečních bank a stavebních spořitelen.
  3. Pokud na „nové“ hypotéce klient ušetří i po zohlednění všech peněžitých i nepeněžitých transakčních nákladů (např. cena nového odhadu hodnoty nemovitosti, případný poplatek za poskytnutí nové hypotéky, čas strávený vyřizováním nové hypotéky), měl by vyzvat stávající banku ke zlepšení podmínek na základě zjištěných informací. Klientovi zpravidla pomůže, pokud tuto výzvu bance předloží zavedený hypoteční makléř, protože pak je této bance jasné, že klient svou hrozbu refinancování myslí vážně. Klient by měl zároveň ve spolupráci s makléřem, začít zajišťovat podklady pro vyřízení hypotéky v jiné bance. Také s těmito podmínkami mu nejlépe může pomoci hypoteční makléř. 
  4. Pokud banka v rozumně krátké době (po zohlednění doby potřebné k vyřízení nového úvěru) podmínky nezmění, měl by klient zahájit vyřizování úvěru v jiné bance.
  5. Někdy může ke změně nabídky stávající banky pomoci, pokud jí klient předloží nabídku refinancování od jiné banky (mail, dopis, návrh úvěrové smlouvy…).

Jaké jsou vaše či vašich známých zkušenosti s refinancováním hypotéky? Podělte se o ně s ostatními čtenáři.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 3. 2011 15:56, Ivana

dobry den,
narazila jsem na tuto diskuzi asi az pozde, nicmene se chci podelit i o svoji zkusenost. S manzelem jsme prilis neverili sluzbam beznych financnich poradcu a ani jsme si nechteli prochazet kazdou nabidku od bank zvlast. narazili jsme ale na web www.srovnam.cz/hypoteky, kde jsme si zadali nasi predstavu, dostali srovnani toho, co aktualne banky nabizeji, zazadali jsme si o kontakt a nasledne byli kontaktovani ze strany vybrane banky (pro zajimavost, jednalo se o Oberbanku, kterou jsme sice temer neznali, ale jeji nabidka i pristup byl opravdu nejlepsi).
dnes uz pekne bydlime a jsme spokojeni, takze bych tento nas postup rada doporucila i dalsim lidem, kteri chteji zacit bydlet ve svem a resi otazku financovani. pokud budete chtit s necim poradit, muzete se na me obratit,

I.

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Banky přestávají diskriminovat staré hypoteční klienty

25. 5. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Banky přestávají diskriminovat staré hypoteční klienty

Konec fixace hypotečního úvěru přináší většinou držitelům hypotéky starosti. Čekají je od původní banky nové podmínky úvěru. Pokud jim nevyhovují, mohou zkusit převést úvěr jinam. To... celý článek

Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

1. 4. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

Patnáctiletý růst cen nemovitostí v Česku je u konce a ceny bytů a domů se možná začnou vracet na „rozumnou“ úroveň. Stát by měl přesto vlastnické bydlení podpořit, třeba možností odepsat... celý článek

Jak může krize v Česku ohrožovat držitele hypoték

18. 3. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Jak může krize v Česku ohrožovat držitele hypoték

Navzdory klesajícímu zájmu o hypotéky diskriminují některé české banky stávající majitele hypoték. Na rozdíl od nových klientů jim nabízí výrazně horší úrokové sazby. Letos se to může... celý článek

Hypotéky 2009: dostat úvěr bude umění

22. 12. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Hypotéky 2009: dostat úvěr bude umění

Finanční krize letos docela výrazně zamíchala hypotečním trhem. Podívejte se, co se dělo s hypotékami v roce 2008 a přečtěte si, co se dá čekat v roce 2009. Výhled není podle expertů... celý článek

Co dělají tuzemské hypoteční banky v období krize

15. 12. 2008 | Věra Tůmová

Co dělají tuzemské hypoteční banky v období krize

Kvůli krizi se mění v poslední době leccos. Tuzemské banky zatím stále uklidňují klienty skvělými výsledky a stabilitou, díky které je prý krize nezasahuje. Přesto i banky v Česku v... celý článek

Partners Financial Services