Na co si dát pozor při jednání s investičním zprostředkovatelem

redakce Peníze.CZ | rubrika: Příloha | 21. 5. 2009
Na co si dát pozor při jednání s investičním zprostředkovatelem
Burza doporučuje investorům při obchodování s cennými papíry prostřednictvím výše uvedených osob vycházet z následujících vybraných zásad:

• Každý investor si musí být při rozhodování o investici vědom toho, že obchodování na kapitálovém trhu je vždy rizikové a i dobře myšlená rada vycházející z odborných analýz nezajišťuje výnos z dané investice.

• V případě kontaktu fyzickou osobou, která se vydává za zaměstnance obchodníka s cennými papíry – člena burzy (dále jen člen burzy) nebo za investičního zprostředkovatele spolupracujícího se členem burzy, by si měl investor ověřit u daného člena burzy, v jakém vztahu příslušná fyzická osoba ke členu burzy je. Investor by neměl spoléhat pouze na informace poskytnuté fyzickou osobou ani na vizitky, kterými se tato osoba prezentuje.

• Ověřte si na stránkách ČNB, zda osoba, se kterou komunikujete, je investičním zprostředkovatelem. Pokud ano, pak tato osoba může podle zákona o cenných papírech pouze přijímat a předávat pokyny a poskytovat investiční poradenství. Tato osoba však nesmí od investora přijímat peněžní prostředky nebo investiční nástroje ani samostatně za investora zadávat pokyny nebo měnit investorem zadané parametry pokynu. Nesvěřujte proto investičním zprostředkovatelům peněžní prostředky nebo investiční nástroje a obraťte se s touto záležitostí přímo na člena burzy.

• Dlouhodobý opakovaný kontakt ze strany „neznámé“ osoby s nabídkou „velmi“ výhodných investic prostřednictvím kapitálového trhu by měl vést k vysoké obezřetnosti při rozhodování o využití nabízených služeb.

• Vždy se důkladně seznamte s textem všech dokumentů souvisejících s uzavřením smluvního vztahu. V případě nejasností trvejte na změně formulací tak, aby jejich výklad byl i pro vás jednoznačný. Nepodepisujte dokumenty v časové tísni vyvolané investičním zprostředkovatelem ani takové, jejichž ustanovením nerozumíte.

• Prostudujte si sazebník poplatků a při kalkulaci potenciální výnosnosti nezapomeňte i na výši poplatků.

• Porovnejte podmínky poskytování investičních služeb nabízené jednotlivými investičními zprostředkovateli a členy burzy a způsob obchodování, který vyhovuje vašim znalostem, potřebám a podmínkám.

• Nenechte se přesvědčit k realizaci služeb, kterým nerozumíte nebo ke kterým nemáte důvěru a které mohou být vysoce rizikové. Jako příklad uvádíme obchody na úvěr (margin), které umožňují zvýšit objemy obchodů, a tím i provize investičních zprostředkovatelů, ale jsou vysoce rizikové pro investora.

• Člen burzy informuje investičního zprostředkovatele o investičních nástrojích, jichž se pokyny týkají, a o každé změně v poskytnutých informacích, avšak není odpovědný za činnost investičního zprostředkovatele, tj. ani za způsob komunikace investičního zprostředkovatele s investorem a za obsah předaných informací. V případě jakýchkoli pochybností ohledně investičních doporučení případně jiných informací kontaktujte před definitivním investičním rozhodnutím příslušného člena burzy.

• Pro vlastní kontrolu si zaznamenejte parametry podaných pokynů, min. čas podání, investiční instrument, limitní cenu, počet a lhůtu pro realizaci.

• Zvýšenou pozornost věnujte doporučením nákup / prodej daného investičního produktu v časově blízkém okamžiku; pokud se taková doporučení budou opakovat a budete mít pochybnosti o výnosnosti prováděných obchodů (i ve vazbě na poplatky a provize), obraťte se na člena burzy nebo ukončete s investičním zprostředkovatelem spolupráci.

• Vyžadujte, aby informace o realizaci pokynu a pohybech na účtu peněžních prostředků a investičních nástrojů byly členem burzy předkládány přímo vám, nikoliv prostřednictvím investičního zprostředkovatele, a průběžně kontrolujte, zda pohyby na účtech odpovídají vámi zadaným pokynům.

• Pokud udělujete plnou moc fyzické osobě, dobře zvažte, komu ji udělujete, v jakém rozsahu, i možné důsledky udělení plné moci (např. při samostatném investičním rozhodování, nakládání s prostředky apod.). Dbejte přitom na pravidelné a úplné informování o činnostech prováděných vaším jménem i o stavu vašich prostředků.

Zdroj: BCPP

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peněžní fondy nad spořicími účty hned tak nevyhrají

19. 5. 2009 | Petr Čermák | 6 komentářů

Peněžní fondy nad spořicími účty hned tak nevyhrají

Výnosy peněžních fondů zatím s úroky na spořicích účtech prohrávají. Může za to bitva bank o peníze střadatelů kvůli špatné situaci na trhu mezibankovních úvěrů. Manažeři fondů ovšem... celý článek

Investoři do fondů nakupují, až když začíná být draho

13. 5. 2009 | Petr Čermák

Investoři do fondů nakupují, až když začíná být draho

Po vlnách výprodejů se investoři začínají vracet k ukládání peněz do podílových fondů. Velké investice ale fondy zatím nečekají. Drobní investoři podle nich začínají ve větším investovat... celý článek

Alan Greenspan za krizi nemůže

12. 5. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Alan Greenspan za krizi nemůže

Řada ekonomů vidí příčinu finanční krize v nízkých úrokových sazbách v USA po roce 2001. Za následnou peněžní expanzi prý může bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan. Jenže... celý článek

Partners Financial Services