Investoři do fondů nakupují, až když začíná být draho

Petr Čermák | rubrika: Analýza | 13. 5. 2009
Investoři do fondů nakupují, až když začíná být draho
Po vlnách výprodejů se investoři začínají vracet k ukládání peněz do podílových fondů. Velké investice ale fondy zatím nečekají. Drobní investoři podle nich začínají ve větším investovat zhruba rok po oživení kapitálových trhů.

I když akciové trhy jedou už pár týdnů na růstové vlně a začíná se dokonce hovořit o pomalém odeznívání recese, investoři podílovým fondům pořád příliš nevěří. Jejich pesimismus se přesto začíná obracet. Zatímco v lednu z fondůstáhli o 3,5 miliardy korun více, než kolik do nich poslali, v únoru a březnu čistý odtok peněz činil 2,5 miliardy, a v dubnu zmizelo 785 milionů korun. Údaje z května zatím naznačují, že se prodejní vlna zastavila.

Na konci minulého týdne lidé poprvé po dlouhé době zastavili výprodeje a fondy mohly hlásit čistý přítok spravovaného majetku ve výši 2,5 milionu korun. Na hodnoty, které fondy českým investorům spravovaly před krizí, se však hned tak nedostanou. Ke konci března bylo v podílových fondech prodávaných v Česku o více než sto miliard korun méně, než na konci roku 2007. „Ani pro druhou polovinu roku zatím rychlý zvrat v čistých prodejích fondů a razantní růst ochoty drobných investorů investovat nečekáme,“ komentuje aktuální čísla Miloš Filip, ředitel distribuce ING Investment Management.

Jaký majetek spravují podílové fondy

Jaký majetek spravují podílové fondy

Oslovení analyticise shodují, že oživení na trzích, třeba růst akcií či vyšší výnos státních dluhopisů, má na drobné investory jen malý vliv. „Chování investorů měřené čistými prodeji podílových fondů se mění pomalu a v uplynulých devíti letech mělo téměř roční zpoždění za výkonností akciových fondů. V praxi to znamenalo, že navzdory poklesům akcií, drobní investoři v minulosti pokračovali až dvanáct měsíců v nákupech akcií než se jejich ochota investovat vyčerpala. Opačně obrat na burze a růst akcií nebo akciových fondů drobní investoři rozeznali v průměru znovu teprve po ročním potvrzení nastartovaného růstového trendu.,“ tvrdí Filip. „Po poklesu a následném oživení trhů lidé ještě nějaký čas setrvávají u nízkorizikových produktů, kde přicházejí o výnosy. Výnosněji a rizikověji začínají investovat většinou v době, kdy hodnota investic vzroste. Spotřební zboží sice nakupují v době slev, ale investiční produkty většinou nakupují v době „zdražování“, když jsou ceny pevně usazeny na růstové trajektorii,“ tvrdí Josef Beneš, ředitel Asociace pro kapitálový trh a ředitel ČSOB Asset Management.

Teď nakupují investoři, kterým se líbí nízké ceny a mají chuť riskovat. Takoví nakupují akciové fondy, které zatím spolu s fondy fondů vykazují kladné prodeje. Investiční společnosti si také pochvalují prodeje zajištěných fondů, které ovšem AKAT zvlášť nevykazuje.

Akciové fondy přitahují klienty již od března. Ti, kteří nakoupili včas, teď mají důvod ke spokojenosti, nicméně výhledy do budoucna jsou stále nejisté. „Předstihové indikátory hovoří ve prospěch oživení ekonomiky, aktuálně naznačují zvýšené objednávky za účelem obnovení původní úrovně zásob,“ tvrdí analytici z České spořitelny. „Jenže rostoucí nezaměstnanost, slábnoucí spotřebitelská poptávka a klesající objem průmyslové produkce vyvolává otázky, zda je momentální pozitivní sentiment na trhu udržitelný,“ dodává Pavel Hoffman, ředitel marketingu IKS Komerční banky.

Zpoždění drobných investorů v rozhodování o investicích do fondů pro ně nyní může být výhodou. Zvlášť, pokud se potvrdí, že světová ekonomika možná zpomalila pokles, ale recese ještě neřekla poslední slovo a růstová vlna na trzích je pouze dočasný optimismus. Váhání investory by tak mohlo uchránit před případnými ztrátami.

„Doporučujeme klientům pravidelné investice, které snižují riziko krátkodobých výkyvů,“ popisuje rady Raiffeisenbank Jiří Rys, produktový manažer. Pravidelné investování vždy stejné částky neznamená, že bude investor vždy ziskový, ale že v době poklesu trhů bude snižovat průměrnou cenu podílových listů v portfoliu, což vytvoří podmínky pro rychlejší návrat k hodnotám portfolia před propadem. „ Je paradoxní, že lidé, kteří pravidelně investovali v deseti chmurných letech po Velké krizi, získali průměrné roční zhodnocení, které bylo vyšší než zhodnocení státních dluhopisů nebo nemovitostí,“ říká Beneš a dodává, že negativní investiční sentiment ovšem tehdy nedovolil většině investorů na něco takového pomyslet.

Kdy podle vás nastane správná doba pro větší investování do podílových fondů? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Alan Greenspan za krizi nemůže

12. 5. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Alan Greenspan za krizi nemůže

Řada ekonomů vidí příčinu finanční krize v nízkých úrokových sazbách v USA po roce 2001. Za následnou peněžní expanzi prý může bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan. Jenže... celý článek

Rodinný rozpočet: levná pomoc, jak ušetřit a vyhnout se dluhům

11. 5. 2009 | Petr Čermák | 11 komentářů

Rodinný rozpočet: levná pomoc, jak ušetřit a vyhnout se dluhům

Češi by po letech utrácení a zadlužování měli zasednout ke stolům a začít si dělat rodinný rozpočet. Lépe si tak naplánují budoucí výdaje, zajistí jejich financování a zároveň budou... celý článek

Radost z dividendy smaže následný pokles ceny akcie

28. 4. 2009 | Petr Čermák

Radost z dividendy smaže následný pokles ceny akcie

Pokles akciových indexů zvedl dividendové výnosy mnoha firem na burze, některé výnosy se pohybují okolo 10 procent. Po rozhodném dni, kdy akcie už neobsahuje právo na dividendu, ale... celý článek

V podílových fondech se dividendy neztratí

10. 9. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

V podílových fondech se dividendy neztratí

Když se řekne dividendy, vzpomenou si držitelé akcií na pravidelný přírůstek peněz na jejich kontech. Investoři do podílových fondů se musí smířit s tím, že peníze neuvidí, ale může... celý článek

Partners Financial Services