Žena a investorka? Asi bude nějaká divná, říkají muži.

Žena a investorka? Asi bude nějaká divná, říkají muži.
Ženy většinou investují s větším rozmyslem než muži a dávají přednost jistotě před vyšším výnosem. Liší se i v dalších ohledech svého investičního chování. Nejen v zahraničí, ale už i v Česku proto existují speciální ženské investiční kluby. Budí nadšení žen a rozpaky mužů.

Na vysokých manažerských i politických postech se ženy, minimálně v Česku, prosazují spíše výjimečně. Bojují s předsudky okolí i se vstupními podmínkami, které u těchto vysokých funkcí více straní mužům. Podobně jsou na tom i ženy investorky. Přitom se ženy starají o rozpočty domácností a podle dva roky starého průzkumu týdeníku The Economist rozhodují až o 80 procentech nákupních rozhodnutí.

Od loňska se proto mohu české ženy, které si chtějí rozšiřovat odborné vědomosti nejen z oblasti kapitálového trhu, nových investičních instrumentů či investičních strategií, scházet v Dámském investičním klubu. Od jeho založení v polovině února 2008 se stihlo do klubu zaregistrovat 1522 členek a každý měsíc přibývají podle jeho manažerky Romany Vlkové desítky dalších.

Jaké jsou ženy investorky?

  • dávají přednost opatrnějším formám zhodnocování peněz (stavební spoření, fondy, vkladní knížky) – větší orientace na jistotu než výnos
  • kladou větší důraz na flexibilitu zhodnocování úspor a majetku (možnost měnit úložené částky, přerušení spoření během mateřské dovolené atd.)
  • mají větší sklon k eticky správným investicím (ekologické fondy, eko-průmysl, péče o zdraví)
  • ochotněji investují do hmotných produktů (nemovitosti, podíly ve firmách s akciemi luxusních výrobků a toho, co znají a na co mohou „sáhnout“)
  • více než muži využívají rad poradců, očekávají více a důkladnější informace

Zdroj: Česká spořitelna

Mezi členkami převažují ženy od 40 let výše. „Jsou to především ty, které už více myslí do budoucnosti, na zajištění sebe a případně i vlastní rodiny. Tyto ženy se chtějí více vyznat v tématech jako je důchodová reformaa současná ekonomická situace. Rozšiřují si znalosti a získávají potřebný rozhled pro investiční rozhodování,“ konstatuje Vlková. Přes 80 procent těchto žen je dnes v produktivním věku, zhruba stovka členek klubu je ve věkové skupině nad 60 let. Většina členek patří mezi investorky a jen třetina se investicemi vůbec nezabývá. Největší zájem mají podle Vlkové ženy o pravidelné investování (42 procent) a z hlediska časového horizontu pak o střednědobé investice. Téměř polovina žen se zajímá o investování do starožitností, zlata, umění či luxusního zboží a přes dvacet procent z nich má s těmito investicemi osobní zkušenost.

Ne vždy to ale měly a mají ženy, které klub zakládaly jednoduché. „Řada manželů mých kamarádek se na mne začala od té doby dívat jako na tu, která nutí ženy, aby si vytvářely vlastní bankovní účty. A manželé a partneři pak prý nemají přehled, co ženy nakupují a jak případně investují,“ líčí negativní ohlasy mužů na vznik klubu další z žen, které stály u zrodu projektu. „Když navíc tito muži zjistí, že jsem svobodná, bezdětná, ve středním věku, pracuji ve finančnictví a zakládám ještě takovýto klub, považují mne rovnou za podivnou osobu,“ popisuje manažerka. Nejhorší reakce přicházejí od mužských protějšků nad padesát let. Ti často nedokážou vůbec pochopit, proč by se ženy měly samy starat o finance či zajištění na budoucnost. V případě, že pak jejich partnerky ovdoví nebo je muži opustí kvůli mladším ženám, musí se najednou o peníze starat. To může být těžké, když až do té doby všechno za ně vyřizovali jejich manželé.

Anketa

Je dobře, že se ženy čím dál víc zajímají o investování?

Také kvůli takovým situacím vznikají různě po světě podobné vzdělávací kluby a instituce, které mají rozšiřovat finanční vzdělanost. Hlavním cílem Dámského investičního klubu, proto podle Vlkové není prodávat finanční či investiční produkty. Cílem je vzdělávat ženy ohledně nových investičních instrumentů či konkrétních strategií a umožnit jim také prostřednictvím odborně-společenských setkání, webových stránek i klubového časopisu získávat nové kontakty a informace z finančního světa.

Setkání českého Dámského investičního klubu se konají několikrát ročně a zpravidla se při každém z nich setká několik set členek. Na programu setkání bývá prezentace ženy, která uspěla ve finančním či obchodním světě, hudební vystoupení, diskuse s odborníky na investice či finance a třeba i módní přehlídka. V rámci těchto sešlostí mají ženy také možnost takzvaného networkingu, kdy mohou získávat i nové pracovní kontakty.

Dámský investiční klub založila na základě iniciativy sedmnácti vysoce postavených manažerek z bankovnictví loni v zimě Česká spořitelna. „Banka tehdy navázala na tradici Erste Group, která podporuje skutečnost, že investování není jen mužskou záležitostí,“ říká Vlková. První překážkou pro ně byli jejich vlastní kolegové, kterým bylo třeba vysvětlit, proč má vůbec existovat klub jen pro ženy a proč se má orientovat na investování. Toto vysvětlování prý nebylo vždy snadné, ale nakonec během relativně krátké doby se jim kolegy přece jen přesvědčit podařilo a získaly i jejich podporu. Klub vznikl 15. února 2008 a za rok jeho existence inspiroval ke vzniku podobných institucí i další členy Erste Group. Setkání žen investorek se tak již uskutečnilo na Slovensku, v Maďarsku a chystá se letos prý i v Chorvatsku.

Jaké máte zkušenosti se vzdělávací iniciativou bank v Česku či zahraničí? Podělte se o ně s ostatními čtenáři.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 5. 2009 13:42, pravopis

Pokud Vam jde investovani jako pravopis, tak jste udelal dobře.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 5. 2009 20:37, Jaki - žena investorka

Přijde mi docela zábavné číst tady reakce mužů, kteří zjevně vůbec článek nepochopili. A navíc je to hezká přehlídka myšlenkových stereotypů. Pro pořádek - nejsem členkou ženského klubu, investuji samostatně už několik let a nedávám přednost jistotě.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

akcie, investice, investorky, spoření, ženy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaké jsou ženy investorky

1. 4. 2008 | Lucie Tóthová | 6 komentářů

Jaké jsou ženy investorky

Když se řekne investorka, jen málokdo si dokáže představit, jaká taková žena je a jak investuje. Podle některých studií tak činí sama a konzervativně, ale s vyšším výnosem než muži.... celý článek

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

13. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

Historie je plná příkladů, kdy se investoři chovali iracionálně. Ať už šlo o holandské tulipánové šílenství v sedmnáctém století, internetovou mánii z konce devadesátých let minulého... celý článek

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

17. 1. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

Pokud mají podnikatelé, obce či třeba neziskové organizace volné finanční prostředky, které chtějí zhodnocovat, mohou využít i spořící účty některých bank. Tyto účty ale mají svá specifika... celý článek

Partners Financial Services