Která kreditka se vyplatí jako finanční rezerva

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 5. 5. 2009 | 8 komentářů
Která kreditka se vyplatí jako finanční rezerva
Ne každá kreditní karta se hodí jako finanční rezerva pro případ nouze. U některých karet si banky účtují poplatky, i když se nepoužívají. To finanční rezervu prodražuje.

Skoro třetina Čechů chce mít kreditní kartu jako finanční rezervu pro nenadálé události. Bankám však tato strategie, na které příliš nevydělávají, nevyhovuje. Některé proto cíleně nastavují „kreditky“ tak, aby bez používání vyšly draho. (viz náš článek Nové kreditky učí utrácet). Zdaleka ne každá kreditní karta se proto hodí jako finanční rezerva.

Jaký byl hlavní důvod, proč jste si kreditní kartu pořídil/a?

Kreditní kartu banky sice vydávají zpravidla zdarma, ale účtují si k tomu následně řadu poplatků od správy a vedení kartového účtu (někdy se toto nazývá Roční poplatek za kartu) až po Správu a vedení účtu úvěrových zdrojů, který se platí, i když klient úvěr nečerpá (stojí 20, resp. 30 korun za měsíc dle karty). Oba tyto poplatky si například účtuje Komerční banka. U kreditní karty VISA electron je karta vydána zdarma, platí se za správu úvěrového účtu. Podle mluvčí Komerční banky Monika Klucové však klient výměnou získává bezúročné období nejen na platby u obchodníků, ale i na výběry z bankomatů. Kreditní kartu zdarma v Česku často nabízejí především menší banky, které tím lákají nové klienty. Jenže s kreditkami zdarma bývá často spojený vedle uvedených poplatků i nějaký další „háček“.

Co si ohlídejte u kreditky pro finanční rezervu

  • Poplatek za 1. vydání karty
  • Poplatek za vydání karty po skončení platnosti
  • Poplatek za vedení karty v 1. a dalším roce
  • Poplatek za správu úvěrového účtu
  • Poplatek za zrušení karty
  • Povinný obrat na kartovém účtu a za jak dlouho
  • Dodatečné poplatky (při nesplnění obratu atd.)
  • Jak dlouho může být karta neaktivní
  • Zda je nutné vlastnit účet v bance

Prvním takovým háčkem například bývá omezená bezplatnost karty. Klient kartu sice dostane zcela zdarma, ale platí to jen v prvním roce držení karty. Pokud si ji ponechá po celou dobu platnosti, tedy několik let, zaplatí v dalších letech standardní poplatek podle sazebníku. Tento fígl využívá například GE Money Bank, a to jak u klasické Money Card či kobrandované karty ElectroWorld, tak i u nejnovější a hojně propagované karty bene+. V dalším roce tyto karty přijdou klienta na několik set korun. Podobné to je i v Poštovní spořitelně či ve Volksbank CZ.

U věrnostní karty AXA od UniCredit Bankklient může mít zdarma nejen první rok, ale i další roky platnosti karty, pokud zajistí na kartovém účtu celkový bezhotovostní obrat v předcházejícím roce vyšší nebo roven 35 000 korun. Podobnou podmínku s minimálním obratem 30 tisíc korun na kartě v dalším roce používání si stanovuje u Aura kreditní karty i úvěrová společnost Cetelem. Stejně tak je první rok vedení karty zdarma nastavený u Modré kreditní karty od Komerční banky. I u této karty je v dalších letech třeba, aby obrat na kartě překročil 36 tisíc korun nebo aby klient byl zároveň majitelem Modrého konta Plus. Pokud tomu tak není, klient za tuto kartu ročně zaplatí 700 korun. Specifikem LBBW bank je vrácení ročního poplatku klientovi, pokud během prvních dvou měsíců od otevření kartového účtu utratí s kreditkou minimálně tři tisíce korun. Zbytek roku tak může mít doma kreditku bezplatně jako finanční rezervu. V následujících letech jej ale zase čeká poplatek, pokud za předchozích 12 měsíců nebude na kartě obrat nejméně 45 tisíc korun.

U kterých bank mohou vyjít kreditní karty jako rezerva nejlevněji

(u některých bank je třeba splnit určité podmínky jako například minimální roční obrat na kartě atd.)

  • Cetelem – Karta Aura (+další cobrand.karty)
  • Citibank – Citi kreditní karta Classic
  • Komerční banka – Modrá kreditní karta
  • mBank – mKreditka

Zdroj: Banky

Kdo by chtěl kartu po roce bezplatného vedení v dalším roce raději zrušit, měl by se vždy před jejím sjednáním podívat důkladně do sazebníku. Většina bank si sice už poplatek za zrušení karty neúčtuje, přesto se někde ještě za takovouto transakci platí. Sto korun zaplatí například držitel karty Avon od GE Money Bank, tři sta korun klient České spořitelny s Chytrou kartou, pokud ji zruší do dvanácti měsíců od začátku platnosti karty.

Chytrá karta od České spořitelny má několik dalších zvláštností. Klient si například může tuto kartu pořídit zdarma (bez ročního poplatku), pokud si zvolí jako jednu z funkcí na kartě „karta zdarma“. Jenže za tuto možnost si klient platí určitý měsíční poplatek (za jeden poplatek 49 korun si může zvolit celkem dvě až tři funkce ke kartě). Druhou podmínkou pro vedení karty zdarma je splnění minimálního ročního obratu. Chytrá karta tak pro klienty zcela zdarma ve skutečnosti nebude nikdy. To potvrzuje i ředitel rozvoje České spořitelny Martin Techman: „My nechceme, aby klienti měli Chytrou kartu jako rezervu a nepoužívali ji. Chceme naopak, aby klienti kartu maximálně využívali, protože pak bude pro ně nejvýhodnější. Také proto máme nastavené tyto poplatky.“

Jednou z možností, jak mít doma kreditní kartu zdarma, je také její neaktivace. Klient si o ni zažádá nebo ji získá za věrnost od nějaké obchodní či finanční společnosti, ale když mu karta přijde, už ji podle návodu neaktivuje. Pokud neztratí dokumentaci karty a návod k aktivaci, může tak učinit kdykoli později dokud trvá platnost karty. Každý kdo si kartu chce takto držet jako rezervu by si měl ovšem ověřit, jak dlouho lze mít neaktivovanou kartu doma, aniž by se zrušila. Například Citibank ji podle informací z callcentra po několika měsících bez aktivace automaticky zruší. Stejně tak je dobré zjistit, zda mu banka opravdu nebude při neaktivaci a nepoužívání nic účtovat.

Balíčky, ke kterým dostanete kreditku zdarma

  • Česká spořitelna - Osobní účet ČS Student – jen studenti
  • Citibank – kreditka Citi Classic a Gold vždy zdarma, tedy i k účtům Citi konto či Citigold konto
  • UniCreditBank – pro majitelé účtů: Mozaika, Komplet, Exklusive
  • ČSOB – pro majitele účtů: Aktivní konto, Ekluzivní konto
  • Komerční banka – pro majitele účtu Modré konto Plus

Zdroj: Banky

Nebankovní úvěrová společnost Cetelem za držení neaktivované karty klientům nic neúčtuje a ani nepoužívanou kartu po dobu platnosti nezruší. „Klient, který je držitelem kreditní karty a neaktivuje ji nákupem či výběrem z bankomatu, neplatí za vedení ani za výpisy z úvěrového účtu ani korunu. Pokud ji v prvním roce kdykoli použije, neplatí žádný poplatek za vedení úvěrového účtu (první rok je vždy a pro každého zdarma) a pokud uhradí dlužnou částku za platby z předchozího měsíce do dvacátého dne následujícího měsíce (tj. využije 50denní bezúročné období), neplatí ani za výpis z účtu,“ vysvětluje Martin Malý za Cetelem.

Kdo ale začne jejich kartu používat třeba až koncem druhého roku platnosti, Cetelem mu zpětně za tento rok vedení karty podle Malého naúčtuje (pokud nesplní roční obrat na účtu). „Platí ovšem pravidlo, že poplatek za kartu se platí jen v roce, ve kterém ji klient používá. Například v případě, že klient kartu použije v prvním roce na nákup a pak na ni „zapomene“ že ji má či ji nezruší, neplatí za vedení karty žádný poplatek,“ dodává Malý.

Čistě zdarma lze pořídit Citi kreditní karty Classic a Gold od Citibank, kde si neúčtují ani poplatek za vydání ani roční vedení karty. Stejně tak bezplatně vychází i kreditní karta mBank,která při nastavení tarifu 1 (nejvyšší úročení, ale nulový poplatek za vedení karty) a zaplacení dlužné částky v bezúročném období, je pro klienta opravdu zcela bez poplatků.

Anketa

Máte některou kreditní kartu doma jen jako rezervu?

V jiných bankách, je kvůli kreditní kartě zdarma často třeba být majitelem některého z účtů této banky. V České spořitelně mohou kreditní kartu zdarma získat jen studenti, kteří jsou majiteli Osobního účtu ČS Student a zvolí si funkci karta zdarma (banka jim nabízí všechny služby u karty v 1. pásmu zdarma). Bezplatné získání kreditní karty také čeká na majitele kont v UniCredit Bank. Kdo v této bance vlastní některé ze tří kont (měsíčně vyjde konto Mozaika na 99 korun, Komplet na 169 korun a Exklusive na 349 korun), má vždy v rámci poplatku za účet zdarma minimálně kreditní kartu VISA Classic. Kartu Visa ČSA lze získat u dvou účtů za polovinu, kartu Visa Gold pak jen u nejdražšího konta Exklusive. V ČSOB mají kreditní kartu v ceně účtu všichni majitelé ČSOB Aktivního konta , které vyjde na 90 korun měsíčně. U ČSOB Ekluzivního konta lze takto získat i zlatou kreditku MasterCard Gold. Konto přijde na 400 korun měsíčně nebo je třeba udržovat průměrný měsíční zůstatek na všech kontech v bance nad milion korun.

Myslíte, že se takováto finanční rezerva v podobě kreditky vyplatí či dáváte přednost jiné formě? Podělte se o zkušenosti s ostatními čtenáři.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+60
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 5. 2009 8:27, Rafter

Presne tak, urok 22% i vic na kreditce neni zrovna priklad vyhodneho uveru. A navic se nektere banky brani tim ze si lze v hotovosti vybrat jen cast z uveroveho ramce. Vetsinou je to 50%

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nové kreditky učí utrácet

2. 4. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Nové kreditky učí utrácet

Počet kreditních karet v peněženkách Čechů roste. Přes dva miliony je už aktivně využívají a banky jim stále nabízí nové. Výhody nových „kreditek“ ovšem stojí nejvíce na slevách z nákupů.... celý článek

Češi se už naučili platit kartami jako Zápaďáci

13. 3. 2009 | Věra Tůmová

Češi se už naučili platit kartami jako Zápaďáci

Češi se přestávají bát platit kartami. Místo vybírání peněz z bankomatů a následného placení v hotovosti nyní podstatně častěji sáhnou po plastové kartě přímo u pokladny. Začínají se... celý článek

Češi stále u karet i účtů podceňují ochranu hesel a PIN

16. 1. 2009 | Věra Tůmová | 15 komentářů

Češi stále u karet i účtů podceňují ochranu hesel a PIN

Poznamenat si PIN do blízkosti platební karty či do mobilního telefonu je krátkozraké a může dotyčného přijít draho. Mnoho Čechů to ale ještě pořád často dělá, upozorňuje finanční arbitr... celý článek

Které benefity kreditních karet mají a nemají smysl

26. 6. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Které benefity kreditních karet mají a nemají smysl

Body, slevy, pojištění či služby navíc nebo i podpora charity, to vše může souviset s vaší kreditní kartou. Některé výhody „kreditek“ se mohou vyplatit, jiné mohou být naopak zanedbatelné... celý článek

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

26. 3. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

Zaplatit mobilem, hodinkami či speciální čipovou kartou už není hudba budoucnosti. České banky se zatím do těchto vychytávek příliš nehrnou. Karetní společnosti přitom od letošního... celý článek

Partners Financial Services