SOS Orco: Na výměnu vedení Orka máme dost hlasů

Petr Čermák | rubrika: Rozhovor | 29. 4. 2009
SOS Orco: Na výměnu vedení Orka máme dost hlasů
Každé řešení je pro akcionáře lepší než nucená likvidace Orco Group, i kdyby se měla část dluhu přeměnit na akcie, tvrdí Luboš Smrčka, předseda sdružení SOS Orco, které se snaží odvolat management společnosti, jemuž prý už nelze věřit.

Zítra se má sejít valná hromada Orka. Myslíte, že bude usnášeníschopná?
Nevím, musíme si počkat, jestli se shromáždí 50 procent základního kapitálu. Program valné hromady nikoho příliš nezajímá, i když Orco se tam údajně bude snažit prosadit změnu domicilu z Lucemburska do Francie.

Proč do Francie?
Mohlo by jít i o to, že veškeré konkurzy dceřiných společností by se řídily francouzským právem. Celé by to dostali na domácí dvorek. Ovšem stačí, aby někdo hlasoval proti, jakýkoli akcionář, a nemělo by se to povést. Podle mě se ale na zítřejší valné hromadě nic nestane. Nejspíš nakonec nebude usnášeníschopná. My se tam jedeme jenom podívat.

Co musí drobní akcionáři udělat, aby vůbec mohli na valné hromadě hlasovat?
Je to administrativně náročné. Pro hlasování na valné hromadě potřebujete jako investor dva dokumenty – blokační certifikát, který vydává český vypořádací systém UNIVYC, a potvrzení o účasti od finančního zprostředkovatele, který akcie spravuje, tedy opět UNIVYC, kde je uvedeno, kolik akcií investor drží. Kontaktovali nás akcionáři, kteří mají přes 1,5 milionu akcií. Pokud v průměru drží 500 akcií, tak by to bylo nějakých 3000 krát dvě žádosti, které by například Univyc musel vydat v krátké době. Blokace je zpoplatněna a stojí 400 korun.

Nemůže akcionáře zastupovat SOS Orco?
Takový systém zatím nemáme dořešený. Problém je i v tom, že se dění kolem Orka neřídí českým právem, u něhož stojí hodina konzultace s dobrým právníkem zhruba 2000 korun, ale lucemburským, případně francouzským, kde se taxy právníků pohybují kolem 600 euro na hodinu. To je nepatrný rozdíl.

Máte na to peníze?
Zatím není SOS Orco tak bohaté, aby tyto profesionální právní rozbory platilo, a musíme vycházet jen z toho, co se dozvíme na základě přátelských diskusí. Uvidíme, jak budeme pokračovat, kolik budeme potřebovat peněz a zda se je podaří sehnat. Pár bohatých lidí má malé akciové podíly. Ti by snad mohli něco věnovat. Myslím si, že bychom potřebovali získat kolem 300 až 400 tisíc eur na právní servis a masivní kampaň. Pak v okamžiku, kdy budeme mít představu, jak vše správně právně ošetřit, zatroubíme k útoku a uvidíme, jestli se nám povede vedení sesadit.

Kolik hlasů máte?
Snad budeme mít víc jak 20 procent, abychom vcelku pohodlně mohli odvolat management, pak dosadíme po dohodě, bude-li potřeba, s ostatními akcionáři vlastní management. Ten se bude moct podívat, jak ta společnost vypadá a co se s ní dá dělat.

Kdo by měl Orco řídit?
Jediný člověk, který měl chuť dát obličej na stránky SOS Orco spolu se mnou, je pan Igor Kocmánek, který má spoustu mezinárodních kontaktů a zkušeností. Je pár dalších lidí, se kterými jednáme, ale zatím chtějí zůstat v anonymitě. Já na žádnou funkci neaspiruji. Chci se dále věnovat akademické dráze.

Proč nechcete dát důvěru současnému managementu a jeho plánu na restrukturalizaci Orka?
Nevěříme mu. Třeba, že by se dokázal dohodnout s držiteli dluhopisů. Musely by tam být nějaké vyloženě přátelské vazby a dohody. To se mi příliš nelíbí.

Jaké chyby vyčítáte generálnímu řediteli Jeanu-Francois Ottovi?
To, že dostal společnost do této situace. Hodně developerů mělo problémy, ale žádný z nich nebyl tak velký, jaký mělo Orco. Platí přece pravidlo obezřetnosti, že dobrý manažer je připraven i na tu nejhorší variantu. Lidé z Orca nebyli. Pak jsou tu věci etické. Oni například vědí, že výsledky nemohou zveřejnit, a přesto čekají až do nočních hodin, kdy řeknou, že ještě nelze zveřejnit výsledky. Chápu, že když ručíte akciemi za závazky a můžete o ně přijít jako pan Ott, je to pro vás nepříznivá situace. Je ale třeba to oznámit. Pokud si někdo myslí, že to projde, že se to ututlá, tak to svědčí o tom, že ten člověk ztrácí soudnost.

Co si myslíte jako akcionář o přeměně dluhu na akcie?
O tom nebudou podle mě rozhodovat akcionáři, je to záležitost držitelů dluhopisů. Samozřejmě jakékoli řešení, které neskončí prodejem aktiv pod tlakem, je pro akcionáře dobré. Dává určitou naději, že jejich investice nebude zmařena.

Anketa

Myslíte, že Orco padne?

Založit SOS Orco byl váš nápad?
Sešli jsme se tři staří kamarádi, povídali jsme si, nelíbilo se nám, co se kolem Orca děje a trochu jsme zavzpomínali na léta kuponové privatizace. Tehdy jsme byli v roli likvidátorů či nucených správců a nepříjemní pro nás byli drobní akcionáři, kteří v nás viděli nepřátele, i když jsme za nic nemohli. Vzhledem k akcionářské struktuře Orca, kdy je 70 procent mezi drobnými investory, chápu, jak je to složité, aby se tito lidé dokázali zorganizovat. Musíte jim dát nějaký směr a vést je, pak jste jejich naděje a guru a oni za vámi půjdou. Jinou šanci totiž nemají.

Jaká je vaše investice do Orka?
Takové otázky může klást pouze finanční úřad a manželka. Já jsem vždycky zastával názor, že člověk by měl v rizikových investicích mít jen tolik, kolik může ztratit, aniž by ohrozil svoji existenci. Nemám v tom nic, co by mě zruinovalo. Pro někoho to může být roční příjem, já to beru jako vstupenku do kina, kde se můžu naučit spoustu zajímavých věcí.

Jakou cenu akcie byste si za pár let představoval?
Na to neumím odpovědět. Já bych byl rád, kdyby Orco za tři či čtyři roky vůbec existovalo, to bych přál všem akcionářům. Obávám se, že budoucnost Orka je velmi složitá, i když ne snad úplně beznadějná.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Radost z dividendy smaže následný pokles ceny akcie

28. 4. 2009 | Petr Čermák

Radost z dividendy smaže následný pokles ceny akcie

Pokles akciových indexů zvedl dividendové výnosy mnoha firem na burze, některé výnosy se pohybují okolo 10 procent. Po rozhodném dni, kdy akcie už neobsahuje právo na dividendu, ale... celý článek

Přikrášlené zisky bank se mohou opět brzy vypařit

27. 4. 2009 | Petr Čermák

Přikrášlené zisky bank se mohou opět brzy vypařit

Pozitivní čísla, která vykazují za první čtvrtletí některé americké banky, nejsou odrazem jejich skutečného stavu. Zisku dosahují zejména díky změnám v účtování ztrát, které jim způsobují... celý článek

Z Česka odtékají i kvůli krizi desítky miliard korun

23. 4. 2009 | Petr Čermák

Z Česka odtékají i kvůli krizi desítky miliard korun

Pro transformující se ekonomiku, jakou je Česká republika, je důležité, aby zde zahraniční firmy investovaly část svého zisku místo odvodu dividend do zahraničí. Rok 2008 ale naznačil,... celý článek

Orco se asi bude muset zachránit na úkor akcionářů

31. 3. 2009 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Orco se asi bude muset zachránit na úkor akcionářů

Navzdory ochraně před věřiteli investoři akcie developerské společnosti Orco nezatratili. Zatím. Pokud se nedohodne s věřiteli na úpravě úvěrových podmínek, bude nejspíš muset navýšit... celý článek

Partners Financial Services