Cenám léků přestávají rozumět pacienti i lékárníci

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 20. 4. 2009 | 6 komentářů
Cenám léků přestávají rozumět pacienti i lékárníci
V cenách léků je od dubna další zmatek. Pacienti nechápou, proč mají za tři balení na recept platit 220 korun, když jedna krabička stojí 70 korun. Podle lékárníků za to může dubnová změna zákona. Na jedno konkrétní léčivo jim teď vycházejí různé ceny.

Kolem lékáren a léků na recept je další zmatek. I když se v lékárnách nadále vybírá 30 korun za položku na receptu, pacienti nad účty za léky kroutí hlavou. Třeba jedno balení je vyjde na 70 korun, tři ale nestojí 210 korun, ale třeba 220 korun. „Na lék na tlak, bez kterého se neobejdu, doplácím každého čtvrt roku několik set korun a ochranný limit mě přitom neochrání. Teď jsem doplácela podstatně víc než před čtvrt rokem. Nechápu, v čem nastala od dubna změna,“ stěžuje si pacientka jedné pražské lékárny.

Podle České lékárnické komory (ČLK) způsobuje cenový zmatek matematická záludnost nového pravidla pro výběr regulačních poplatků, které přinesla dubnová novela zákona o veřejném pojištění. „Regulační poplatky sice lidé platí dál, ale při stejné ceně léčiva může být nyní doplatek různý. Krabička by musela být oblepená několika cenami. Některé lékárny to řeší tak, že vylepí jen nejvyšší cenu,“ říká prezident ČLK Stanislav Havlíček. Jak vysvětluje, cenu každého léku musejí lékárníci vypočítávat nadále podle zákonem předepsaného vzorce. Od dubna ale do něj museli vtěsnat nové pravidlo o regulačních poplatcích.

„Za lék bez doplatku nebo s doplatkem menším než 30 korun zaplatí pacient regulační poplatek 30 korun. Ovšem u léků s doplatkem vyšším než 30 korun se platí regulační poplatek 30 korun a dále doplatek, který se sníží o 30 korun, tedy o zaplacený regulační poplatek. A zde je potíž. Na jedno konkrétní léčivo vycházejí různé ceny a doplatky v závislosti na počtu balení na receptu,“ vysvětluje mluvčí ČLK Aleš Krebs.

U léků s doplatkem nad 30 korun proto již není výhodnější nechat si předepsat více balení. „Třeba za lék Siofor pro diabetiky na snížení hladiny cukru v krvi zaplatí pacient v lékárně 139 korun, pokud lékař předepíše jedno balení. Při dvou krabičkách se pro pacienta zdraží na 151 korun a při třech na 156 korun,“ vysvětluje Krebs. Naproti tomu levnější léky vycházejí oproti předchozí úpravě cenově výhodněji. V konečném součtu by pacienti měli na doplatcích za léky ušetřit ročně kolem jedné miliardy korun, shoduje se ministerstvo zdravotnictví a Česká lékárnická komora.

Výpočtu cen léků už ale podle lékárníků rozumí málokdo a vysvětlovat pacientům cifry na účtenkách je často složité, zvlášť když mají pacienti nyní platit víc. „Pacienti nejsou spokojeni. Nechápou, proč je výpočet ceny tak složitý, smiřují se s tím pomalu,“ přibližuje Aleš Krebs vlastní lékárnickou zkušenost.

Česká lékárnická komora požaduje, aby tvorba cen léků byla pevná a pacient přesně věděl, jak vysoká bude jeho spoluúčast. „Cenotvorba léčiv patří nyní v Česku k jedné z nejsložitějších na světě a dubnovou úpravou se stává nepřehlednou nejen pro pacienty, ale také pro mnohé odborníky. Průzkumy mezi občany potvrzují, že lékárny by si neměly konkurovat cenou, ale kvalitou,“ míní prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

O lepší informovanost pacientů o cenách léků načíná usilovat i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Na novém informačním portále , který funguje od letošního ledna, se dají najít orientační ceny léků a řada dalších údajů o léčivech. „Nyní zveřejňujeme měsíčně aktualizované orientační ceny léků, které by měl pacient v lékárně přibližně zaplatit. Od června plánujeme denní aktualizaci databáze orientačních cen,“ říká Veronika Petláková, mluvčí státního ústavu.

Z čeho se skládá cena léku?

Cena pro spotřebitele, tedy prodejní cena v lékárně, se vypočítá následovně:
Cena výrobce + obchodní přirážka + DPH – odpočet (část, kterou platí pojišťovna) dle Cenového předpisu Ministerstva zdravotnictví nebo zákona o veřejném zdravotním pojištění u plně hrazených léčiv (u léčiv s doplatkem se uplatňuje odpočet v absolutní hodnotě podle novely zákona o veřejném zdravotním pojištění).

U prodejní ceny vždy záleží na tom, za jakou cenu výrobce lék uvedl na trh a zda distributor nebo lékárna využili plnou výši obchodní přirážky. Výše maximální ceny u regulovaných léčiv je stanovená SÚKL, tuto cenu nesmí výrobce nebo dovozce překročit. Je ale možné prodávat léčivý přípravek za nižší cenu.

Příklad č. 1
Výpočet ceny přípravku hrazeného ze zdravotního pojištění
Cena výrobce = 100 Kč
Obchodní přirážka (distributor + lékárna) = 36 % (viz Cenový předpis MZ)
DPH = 9 %
Odpočet (část, kterou platí pojišťovna) = regulační poplatek (30) * *1,09
100 Kč + 36 % + 9 % - odpočet = 138,95 Kč

Příklad č. 2
Výpočet ceny přípravku nehrazeného ze zdravotního pojištění
Maximální cena výrobce = 100 Kč
Obchodní přirážka (distributor + lékárna) = 36 % (viz Cenový předpis MZ)
DPH = 9 %
100 Kč + 36 % + 9 % = 148,24 Kč

zdroj: SÚKL a ČLK

Na novém informačním portále se snaží SÚKL veřejnosti také vysvětlit, z čeho se skládá cena léků hrazených z veřejného pojištění a jak ji musejí lékárníci vypočítávat. Zveřejněný je zde rovněž aktuální seznam všech lékáren po celé republice včetně telefonních kontaktů. „Lidé tak mají snadnější možnost přímo do lékáren zavolat a zeptat se na cenu,“ dodává Petláková.

Nakolik může další cenový chaos nahrávat skrytému zdražování léků, Česká lékárnická komora zatím odhadovat nechce. „Je na to brzy, ukáže se to až během několika měsíců,“ uzavírá mluvčí ČLK Aleš Krebs.

Jsou podle vás léky v Česku moc drahé? Ptáte se lékaře, zda vám může předepsat levnější lék? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 4. 2009 7:25, MoB

Myslím, že máslo na hlavě mají spíš vláda a poslanci. Legislativní paskvily, kterým z neznámého důvodu říkají zákony, jsou schopny zhnusit komukoliv cokoliv. Správnost vybírání regulačního poplatku teď nehodnotím (i když jsem přesvědčen, že v určité formě je to více než potřebné). Nicméně zákon, kterému nerozumí ani veřejnost, ale ani lidé, kteří se tím musí řídit, je na houby. Zákony musí být jednoduché a pochopitelné. Jenže politici mají sami v hlavách nas*áno, a jejich práce podle toho bohužel vypadá...

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 4. 2009 10:12, Pier

Pak se zjistí, že kdo si polepšil jsou jen lekárníci s nemravnýmí 36 % obchodní marže. To kdyby měli potraviny tak bude chleba stát 100 Kč.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

VZP: Pojišťovny tu nejsou kvůli lékařům, klíčový je občan

10. 4. 2009 | Eva Sovová | 8 komentářů

VZP: Pojišťovny tu nejsou kvůli lékařům, klíčový je občan

Všeobecná zdravotní pojišťovna testuje ve čtyřech krajích již čtvrt roku nový program péče o pacienty nazvaný Akord. Ten šetří jejich čas a má napravit i deformované odměňování lékařů,... celý článek

Kdo a jak ušetří od dubna na poplatcích ve zdravotnictví

2. 3. 2009 | Eva Sovová | 8 komentářů

Kdo a jak ušetří od dubna na poplatcích ve zdravotnictví

Od dubna přestávají děti i někteří senioři platit 30 korun u lékaře či zubaře a ochranný limit se jim snižuje na 2,5 tisíce korun. Nově všichni ušetří na předepsaných lécích. Přinášíme... celý článek

V lékárnách se má platit dál. Buď poplatek, nebo doplatek.

6. 2. 2009 | Eva Sovová | 12 komentářů

V lékárnách se má platit dál. Buď poplatek, nebo doplatek.

Za regulační poplatky ve zdravotnictví zaplatili pacienti loni pět miliard korun. Ochranný limit proti přílišné poplatkové zátěži ochránil 21 500 pacientů. To je sedmkrát méně, než... celý článek

Poplatky razantně snižují v Česku spotřebu léků

20. 5. 2008 | Eva Sovová | 19 komentářů

Poplatky razantně snižují v Česku spotřebu léků

S léky se přestává plýtvat. Pro paralen na recept se již k lékaři vůbec nechodí, levné léky se nakupují bez předpisu. Ve veřejné zdravotní kase je víc peněz na léčení lidí v nemocnicích.... celý článek

Partners Financial Services