Trhy bankám pořád nevěří, stát si je proto testuje

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 7. 4. 2009
Trhy bankám pořád nevěří, stát si je proto testuje
V dubnu se ukáže, v jaké kondici zatím přežily největší americké banky finanční krizi a zda jsou schopny čelit hluboké recesi. Už nyní se ale spekuluje, zda testy, kterými musí banky projít, mohou jejich skutečný stav odhalit.

Ve Washingtonu se chystá schůzka, která možná rozhodne, jak rychle se americké banky ještě budou potýkat s dopady finanční krize. Tým expertů na ní bude řešit, jak vyhodnotit výsledky testů největších bank, které mají ukázat, zda budou banky schopny fungovat a poskytovat úvěry i v případě hluboké recese, napsal v pondělí deník Wall Street Journal. Ve stejný den ovšem burzy naznačily, co si o kondici amerických bank myslí. Jejich akciese propadly, když vlivný analytik Mike Mayo ze společnosti Calyon Securities předpověděl, že pomoc státu bankám nebude dostatečná a ztráty bank ze špatných úvěrů budou mnohem vyšší než ztráty z doby velké deprese. Agentura Bloomberg spočítala na základě dat z Federální agentury pojištění vkladů, že ztráty ze špatných úvěrů mohou přesáhnout bilion dolarů, tedy dvojnásobek částky, kterou zatím banky odepsaly.

Testy devatenácti největších bank USA mají trhy i ekonomiku uklidnit. Jejich cílem je zrentgenovat bankovní bilance a zjistit, zda banky budou mít dost kapitálu, aby ustály další ztráty, které vyplynou z nynější, nebo případně z ještě horší recese. Banky budou muset dodat data o svých úvěrech, cenných papírech a rizicích, které z těchto aktiv vyplývají. V základním scénáři se počítá, že letos americká ekonomika klesne o dvě procenta a příští rok poroste o 2,1 procenta, nezaměstnanost nepřekročí devět procent a ceny nemovitostí klesnou letos o 14 procent a příští rok o další čtyři procenta. V alternativním scénáři se očekává letošní propad HDP o 3,3 procenta a růst 0,5 procenta příští rok, nezaměstnanost se přehoupne příští rok přes deset procent a ceny nemovitostí spadnou letos o 22 procent. Už teď se objevují názory, že skutečný vývoj ekonomiky se bude více blížit alternativnímu scénáři.

Vládní experti údaje z bank posoudí a rozhodnou, zda banky potřebují dostatečný kapitál. Na jeho sehnání budou mít banky šest měsíců. Pokud se jim ze soukromých zdrojů nepodaří žádný opatřit, poskytne jim ho stát výměnou za preferenční akcie.

Nalitím dodatečného kapitálu ovšem zásahy státu skončit nemusí. „Pokud některé banky budou potřebovat mimořádnou pomoc, podmíníme ji tak, abychom zajistili, že banky projdou takovou restrukturalizací, která je posílí. Pokud by to znamenalo změnu ve vedení banky, uděláme to,“ pohrozil šéfům zkoumaných bank americký ministr financí Timothy Geithner.

Samotné vyhodnocování testů bude poměrně komplikované. Experti se například budou muset poprat s nedávnou změnou účetních standardů, která umožnila bankám, aby neodepisovaly veškeré ztráty z aktiv, jež nyní neplánují prodat. To může výrazně zlepšit aktuální obraz o finančním zdraví banky a snížit případné množství potřebného nového kapitálu.

Ironií je, že banky způsobily nynější krizi skrýváním komplikovaných finančních nástrojů a dluhů tak, aby se neobjevily na očích investorů a regulátorů. Nyní po nich stát chce, aby na základě takto zkresleného účetnictví předpověděly, jak se dokážou vyrovnat s recesí, vyčítá vládnímu testování Vincent Reinhart, bývalý ředitel divize měnových záležitosti v americké centrální bance Fed.

Nabízí se rovněž otázka, co se stane, až budou na konci dubna testy hotovy. „Myslím, že se všichni budou snažit co nejvíce respektovat důvěrný charakter testů a jejich výsledků. Nicméně existuje nebezpečí, že se výsledky dostanou na veřejnost, což by trhy rozbouřilo,“ uvedl pro list Wall Street Journal Eugene Ludwig, šéf finančněporadenské firmy Promontory Financial Group. Jenže trh se o výsledcích testů nakonec dozvědět musí. Minimálně u těch bank, které dostanou za úkol sehnat dodatečný kapitál. To by mohlo rozvířit spekulace, nakolik se takovým bankám dá do budoucna důvěřovat.

Investory a klienty ovšem může uklidnit alespoň ujištění vlády, že stát nenechá žádnou ze zkoumaných bank padnout. Sám Geithner uklidňuje, že vybraná bankovní devatenáctka má dnes mnohem více kapitálu, než požadují ukazatele kapitálové přiměřenosti. Testy mají jen všechny ujistit, že peněžní ústavy mají dostatečný finanční polštář, aby ustály i horší krizi, než jakou zatím předpovídají ekonomové a analytici.

Co si myslíte o americké léčbě finanční krize? Je to opravdu cesta do pekel? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

banky, finanční krize, recese, USA

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Růst akciových trhů výrazně ovlivnil bankovní sektor

3. 4. 2009 | B.I.G. Expert

Růst akciových trhů výrazně ovlivnil bankovní sektor

Indexy akciových trhů se předháněly v rekordních skocích. Posílil nejen tuzemský PX, ale dařilo se například i americkým indexům. Za zlepšováním by mělo primárně být prý sklidnění investorů,... celý článek

Velká záchrana bank se rozjíždí

26. 3. 2009 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Velká záchrana bank se rozjíždí

Americkým bankám by se mělo ulevit. Problematické hypotéky a cenné papíry, které jim brání v půjčování, od nich vykoupí stát a soukromí investoři. Když vše půjde dobře, vydělají investoři... celý článek

Pomoc bankám: kdo ji chce, musí o sobě říct celou pravdu

17. 3. 2009 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Pomoc bankám: kdo ji chce, musí o sobě říct celou pravdu

Velkorysé státní programy na pomoc bankám mohou přijít v niveč. Banky pomoc dostanou, jen když řeknou, jaká a kolik špatných aktiv ve svých bilancích mají. Zatím se jim do toho nechce.... celý článek

Inflace: hrozba opomíjená ve jménu boje s recesí

25. 2. 2009 | Petr Čermák | 3 komentáře

Inflace: hrozba opomíjená ve jménu boje s recesí

Dnešní řešení hospodářské recese může snadno za pár let přinést vysokou inflaci. Zejména v americké ekonomice možná bude příliš mnoho volných peněz, což přiměje firmy zdražovat zboží... celý článek

Partners Financial Services