Jak zacházet s penězi v době krize

Monika Fundová | rubrika: Jak na to | 16. 3. 2009 | 8 komentářů
Jak zacházet s penězi v době krize
Čím více přibývá negativních zpráv o stavu ekonomiky, tím jsou Češi náchylní k neuváženým zásahům do svých osobních financí. Stačí přitom dodržovat pár pravidel, díky nimž lze přežít i nynější krizi.

Média jsou v poslední době plná tragických zpráv. Akciové trhypadají, roste nezaměstnanost, snižuje se výkon ekonomiky. Takové zprávy v lidech probouzí nejistotu a obavy o budoucí finanční situaci. Nejvíce se Češi podle lednového výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění obávají růstu nezaměstnanosti, zdražování a zhoršení životní úrovně. Největší obavy mají lidé, kteří už teď hodnotí svou životní úroveň jako špatnou. Bohatší Češi se většinou domnívají, že je finanční krize příliš neovlivní.

Přesto občas reagují neuváženě, nebo se pokouší o spekulace ve vybírání a investování peněz ve snaze prodělat co nejméně nebo naopak v domnění, že jednorázovým nákupem cenných papírů za momentálně nízkou cenu se dá v budoucnu pohádkově zbohatnout. Emoce jsou ale největším nepřítelem správného finančního plánovánía unáhlenými rozhodnutími si zpravidla investor nejvíce uškodí.

Správné zacházení s penězi se řídí několika základními pravidly, která platí dlouhodobě, ať je ekonomická situace jakákoliv. Kdo se jimi řídí a nepodléhá náladám a emocím spojeným s hospodářskými výkyvy, nemusí se o své peníze bát, ani ve vypjatých dobách.

  1. Přesně si stanovte své strategické, dlouhodobé, pro vás nejdůležitější cíle a těch se držte a neslevujte z nich. Vaše dlouhodobé cíle nemohou být ohroženy krátkodobými výkyvy ekonomiky.
  2. Vytvořte si krátkodobou finanční rezervu ve výši šest měsíčních platů. Finanční experti doporučují mít polovinu z těchto peněz ve fondech peněžního trhuči na spořících účtecha druhou na běžném účtu. Krátkodobý výpadek příjmů pak nezpůsobí vaši platební neschopnost.
  3. Při investování nenakupujte pouze v jedné měněnebo jeden typ cenných papírů. Diverzifikace portfolia z hlediska měny, regionu a typu cenného papíru je základním předpokladem finanční stability. Je možné také využívat produktů se zamykáním zisků, kdy se v závěru investičního programu postupně peníze přesouvají do méně rizikových složek, a tím se chrání vytvořený finanční majetek. Konzervativní investice držte v té měně, v níž budete v budoucnu utrácet.
  4. Investujte pravidelně v pravidelných částkách, nikoliv jednorázově ve větších objemech. Nesnažte se spekulovat na růst či pokles trhu. Při pravidelném investování se vaše peníze zhodnocují tzv. složeným úročením. Tento způsob investování částečně chrání naspořené peníze před propady trhů.
  5. Svůj finanční plán měňte pouze na základě životních změn, nikoliv těch tržních. Změnu plánu konzultujte s odborníky, kteří vám poskytnou kvalifikované informace, a jejich doporučení nebudou zatížena vašimi emocemi.
  6. Nepanikařte po vyslechnutí každé negativní zprávy, kterou zaznamenáte v médiích a zachovejte chladnou hlavu. Čím více lidí to dokáže, tím bude trvání a dopady momentálního ekonomického poklesu mírnější.

Autorka pracuje ve společnosti Broker Consulting.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 3. 2009 13:13, Michal Kára

Prece jednoduse a logicky - bud snizit vydaje, nebo zvysit prijmy, jina cesta neni.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 3. 2009 16:58, Michal Kára

To zalezi na trznim vyvoji, jestli dosahnete minimalizace nebo maximalizce zisku :-) Ale jelikoz amateri mivaji obecne sklony kupovat na vrcholu a prodavat na dne, tak je to opravdu lepsi investovat pravidelne. Naopak spravcum podilovych fondu by se spis hodilo, aby dostali treba 1x 100 tisic. nez 10x 10 tisic.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

investování, krize

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kreditní krize rozdělila peněžní fondy

26. 1. 2009 | Aleš Vocílka

Kreditní krize rozdělila peněžní fondy

Kreditní krize dopadla na korunové peněžní fondy velmi rozdílně. Propady vyvolaly dluhopisy od rizikových korporátních emitentů. Poslední dobou se však výkonnost většiny fondů obrací... celý článek

Věřte obrům, aneb jak krize zamávala s nejcennějšími firmami světa

7. 1. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Věřte obrům, aneb jak krize zamávala s nejcennějšími firmami světa

Deseti největším firmám světa vévodí americké společnosti. Finanční krize z nejlepší desítky postupně během dvou let vytlačila banky a některé ropné koncerny. Přesto se obrům vyplatí... celý článek

Investice 2009: Rok bankrotů a snad i pozvolného obratu

23. 12. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Investice 2009: Rok bankrotů a snad i pozvolného obratu

Odhadnout po divokém roce 2008, jak se budou vyvíjet finanční trhy v roce 2009, je pro analytiky obtížné. Nemají z minulosti údaje, od nichž by se mohli odrazit. Shodují se na tomto... celý článek

Čtyři investiční pravidla, která byste měli ignorovat

16. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Čtyři investiční pravidla, která byste měli ignorovat

Řada zažitých investičních rad sice vypadá chytře, ale ve skutečnosti jejich přílišné dodržování může investora ochudit o slušný výnos. Základní poučkou proto je, nenechte se ničím... celý článek

Pravidelná investice může snáz odolat propadu trhů

11. 6. 2008 | Petr Syrový | 9 komentářů

Pravidelná investice může snáz odolat propadu trhů

Pro spoření na stáří se často doporučuje pravidelné investování. Má totiž na rozdíl od jednorázové investice řadu výhod. Třeba se umí lépe poprat s nenadálými propady trhů. Musí se... celý článek

Partners Financial Services