Češi se už naučili platit kartami jako Zápaďáci

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 13. 3. 2009
Češi se už naučili platit kartami jako Zápaďáci
Češi se přestávají bát platit kartami. Místo vybírání peněz z bankomatů a následného placení v hotovosti nyní podstatně častěji sáhnou po plastové kartě přímo u pokladny. Začínají se tak blížit obyvatelům zemí s dlouhou tradicí platebních karet.

Mýtus, že Češi patří podle způsobu užívání platebních karet k rozvojovým zemím, padl. Podle aktuálních statistik Sdružení pro bankovní karty (SBK) je evidentní, že Češi se začínají chovat více jako ostatní obyvatelé západní Evropy. „Soudě podle čísel o počtu transakcí provedených bezhotovostně (169,254 milionů) a počtu transakcí provedených v bankomatech (155,495 milionů), je zřejmé, že nastal zlomový obrat v chování domácích držitelů karet. Ti poprvé v historii více kartami platili, než vybírali hotovost, a sice o 8,84 procenta,“ zdůrazňuje předseda SBK Román Kotlán.

Oproti roku 2007 se počet bezhotovostních transakcí provedených kartou zvýšil o 22,73 procenta na 169,2 milionu transakcí při nárůstu objemu plateb o 21,49 procenta na 188,9 miliardy korun. Počet výběrů z bankomatůprovedených domácími držiteli karet se loni zvýšil o 7,93 procenta na 155,5 milionu transakcí.

Vydané karty v ČR podle značek

Počty plateb u tuzemských obchodníků sice převýšily počty výběrů z bankomatů, stále ale platí, že Češi vybírají z bankomatu celkově větší sumu peněz, než tvoří útraty v obchodech. Za rok 2008 tuzemci prostřednictvím bankomatů uskutečnili transakce v objemu 587,5 miliardy korun, což je téměř dvakrát více, než množství peněz, které utratili v obchodech. S tím, jak se zvyšují počty platebních karet a jak si lidé zvykají na nakupování na internetu, zvedají se i počty transakcí a objem útrat tuzemských e-shopů. Loni nabízelo platbu kartouna internetu 1841 obchodníků, u kterých domácí držitelé karet uskutečnili 1,3 milionu plateb za více než 2,6 miliardy korun. Ve srovnání s předchozím rokem Češi v e-shopech uskutečnili podle Kotlána o 99,49 procent více transakcí s nárůstem objemu o 36,65 procent. Ke zvýšení přispěl také čtyřicetiprocentní nárůst počtu internetových obchodů umožňujících online platbu kartou.

Anketa

Jak často nyní vybíráte z bankomatu?

Podobně pozitivně jako Kotlán vidí vývoj chování držitelů karet i zástupci tuzemských bank. „ Obliba bezhotovostně platit kartami jednoznačně stoupá,“ říká Pavla Langová z tiskového centra České spořitelny. Zatím se ale platby kartou podle ní nepohybují na takové výši, jaká je běžná v západních zemích. Například klienti České spořitelny loni uskutečnili o 71 procent více transakcí na pokladnách obchodů než v předchozím roce (celkem 40 milionů v objemu 53,9 miliardy korun). Rekordním dnem byl podle Langové 22. prosinec, kdy klienti prostřednictvím platebních terminálů České spořitelny provedli 375 tisíc transakcí za 443 milionů korun.

Podle mluvčí Komerční banky Moniky Klucové mají platby kartami, ať už v kamenných obchodech nebo na internetu velkou budoucnost. „Jakákoli manipulace s hotovostí může přinést jak obchodníkovi, tak koncovým zákazníkům dodatečné nálady nebo i potíže spojené s bezpečností. Bezhotovostní alternativa placení za zboží a služby se proto stává velmi atraktivní,“ říká Klucová. Na druhou stranu platby kartoupro obchodníky představují také vyšší náklady kvůli poplatkům, které si za transakce banky účtují. Také Klucová hovoří o téměř stoprocentním nárůstu počtu i objemu transakcí platebními kartamiv internetových obchodech.

Vývoj počtu vydaných aktivních karet v ČR (v mil. ks)

Rok200320042005200620072008
Počet karet celkem6,376,867,397,868,628,31
z toho čipové 1,422,162,833,485,817,24
Kreditní (vč.charge)0,200,370,971,261,641,27
Debetní karty5,825,876,416,606,977,22
Zdroj: SBK

Vyhovuje vám placení za služby a zboží kartou nebo je pro vás pohodlnější hotovostní platba? Podělte se o názor a zkušenosti s ostatními čtenáři.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik peněz loni vybrali Češi z bankomatů?

2. 3. 2009 | Jan Stuchlík

Kolik peněz loni vybrali Češi z bankomatů?

Češi loni poprvé v historii používali karty více k platbám v obchodech než k výběrům z bankomatů. Přesto částka vybraná z bankomatů byla třikrát vyšší než suma zaplacená v obchodech.... celý článek

Bankomat naruby už má několik bank

13. 2. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Bankomat naruby už má několik bank

Malí živnostníci a podnikatelé často potřebují uložit hotovost na účet i po zavírací době bank. Pokud nechtějí běhat po světě s kupou bankovek, nemají příliš možností, jak s nimi naložit.... celý článek

I placení kartou už nejspíš ovlivňuje krize

22. 1. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

I placení kartou už nejspíš ovlivňuje krize

Stále více Čechů dnes disponuje několika typy platebních karet. Lidé se začínají postupně i učit, jak s jednotlivými typy nakládat. Některé z nich už k většímu přemýšlení nad způsobem... celý článek

Češi stále u karet i účtů podceňují ochranu hesel a PIN

16. 1. 2009 | Věra Tůmová | 15 komentářů

Češi stále u karet i účtů podceňují ochranu hesel a PIN

Poznamenat si PIN do blízkosti platební karty či do mobilního telefonu je krátkozraké a může dotyčného přijít draho. Mnoho Čechů to ale ještě pořád často dělá, upozorňuje finanční arbitr... celý článek

Kreditní karty zatím v Česku moc neletí

11. 6. 2008 | Věra Tůmová | 24 komentářů

Kreditní karty zatím v Česku moc neletí

Češi jsou zatím rozumní a nepodléhají mámení vydavatelů kreditních karet. Ti sice už vydali miliony kreditek, aktivních a používaných je jen zlomek. Objevují se ovšem názory, že to... celý článek

Partners Financial Services