Internetová populace pomalu mění zvyky při nakupování

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 19. 2. 2009 | 7 komentářů
Internetová populace pomalu mění zvyky při nakupování
Nákupy na internetu jsou pro Čechy stále ještě exotické. Z celé populace se k nim odhodlá jen zlomek obyvatel, a když už, platí dobírkou. Platby kartou jsou pro obchodníky kvůli bankám drahé, a tak je stejně příliš nenabízejí.

Zeptáte-li se průměrného Čecha, zda už někdy nakupoval na internetu, patrně uslyšíte zamítavou odpověď. Navzdory tomu, že počítač a postupně i internetzačíná být standardem už téměř v každé české domácnosti, odpoví takto zhruba osm z deseti Čechů, zvláště v menších městech. Vyplývá to alespoň z dlouhodobého reprezentativního průzkumu agentury Median MML-TGI.

K nákupům v internetových obchodechse podle něj v uplynulých šesti měsících rozhodlo patnáct procent populace ve věku 12 až 79 let. Ostatní neměli buď přístup k internetu, nebo to správné odhodlání k nákupu. Když už by se k internetovému nakupování někdo z dotazovaných odhodlal, dal by navíc kvůli nedůvěře k jiným způsobům placení, přednost platbě dobírkou. To je ostatně nejoblíbenější způsob placení i podle reálných dat velkých internetových obchodů jako například Kasa.cz či Obchodni-dům.cz. V zahraničí je dobírka až na třetím místě za platbou kartoua převodem z účtu, jak uvádí loňská zpráva o Platebních metodách na internetu od Asociace pro elektronickou komerci (APEK).

Samotná internetovákomunita se ve srovnání s běžnou populací chová jinak, protože prostředí webových stránek jí je blízké, a tak i nákupy jsou pro ni zcela běžnou záležitostí. Potvrzuje to únorový reprezentativní průzkum mezi 351 respondenty, který agentura NMS specializovaná pro marketingové a internetové výzkumy realizovala exkluzivně přímo pro Peníze.cz. Podle tohoto průzkumu internetové obchody v loňském roce k nakupování využila velká většina české „on-line“ populace. Vloni takto nakupovalo minimálně 92 procent dotazovaných, přičemž téměř tři čtvrtiny z nich několikrát ročně (71 procent). Zhruba pětina zvedla tržbu internetových obchodníků alespoň jednou měsíčně (19 procent) a dvě procenta dokonce nakupují každý týden. Zbývajících osm procent dělá nákupy přes internet jen jednou ročně.

Kolik utrácejí Češi na internetu

Každoročně Češi v internetových obchodechutratí o několik miliard korun více než předchozí rok. Zatímco v roce 2006 útraty Čechů ve webových obchodech podle údajů z ČTK činily 14 miliard, v roce 2007 už to bylo 18 miliard korun. Rok 2008 pak má podle odhadů odborníků přinést ještě další čtyřmiliardový růst, na zhruba 22 miliard korun. Mezi nejčastěji nakupované zboží na internetu patří elektronika a výpočetní technika.

Nejčastější způsob placení za zboží objednané z webových stránek obchodů je podle NMS i pro internetovou populacidobírka při převzetí zboží. Platí tak přes 51 procent dotazovaných a i dalších 19 procent platí rovnou při osobním vyzvednutí „v kamenném obchodě“ internetového obchodníka. Zbývající třetina internetové populace se plateb přes internet neobává a volí jednu ze čtyř nejčastějších elektronických možností. Nejčastěji to je platba z osobního účtu jednorázovým platebním příkazem (15 procent). Úhradu za zboží či služby internetových obchodníků prostřednictvím platební karty volí zatím jen osm procent populace na internetu, šest procent využívá některou z on-line platebních bran bank (mBank, Raiffeisenbank). Ačkoli v druhé polovině loňského roku přišla s velkou slávou na trh také online peněženka ČSOBa Poštovní spořitelnytakzvaný Paysec, její využití není zatím příliš rozšířené. Tu nebo její zahraniční a více známou verzi Paypal volí při placení na českém internetu pouze dvě procenta internetových uživatelů. Je však třeba dodat, že tuto možnost k placení v Česku nabízí stále jen relativně málo internetových obchodů.

Česká internetová komunita považuje za nejbezpečnější formu platby v internetových obchodech zaplacení až při převzetí či vyzvednutí zboží. Ve výzkumu NMS to zmínilo 80 procent lidí. Za takovou nedůvěrou k bezpečnosti ostatních typů plateb přes internet stojí nejspíš častá negativní zkušenost s platbou předem, kdy po zaplacení obchod zboží nedodá, uvedl nedávno pro ČTK marketingový manažer webu Heureka.cz Tomáš Hodboď. Za druhý nejbezpečnější způsob Češi na internetu považují platební příkaz z účtu(11 procent). Platební brány bank či zabezpečené karetní operace přes systém 3D Secure jsou bezpečné jen pro čtyři procenta dotazovaných.

Anketa

Anketa: Jak často nakupujete na internetu vy?

Jedním z důvodů, proč na změnu chování vlastních zákazníků ohledně způsobu placení netlačí například internetoví obchodníci, je rovněž fakt, že jiné varianty jsou pro ně příliš nákladné. „Banky sice zmiňují, že Češi jsou sto let za opicemi , když využívají nejvíce dobírku, přitom ale nejsou ochotné (vyjma mBank) ani zdaleka se v poplatcích pro obchodníka přiblížit ceně za dobírku,“ upozorňuje marketingová manažerka Jitka Součková z internetového obchodu Kasa.cz. Podle ní tak obchodníka přijde platba za zboží v hodnotě pěti tisíc korun přes platební bránu banky či přímo online zadáním údajů z karty zhruba na 85 korun, zatímco dobírka se pohybuje okolo třiceti korun. Za elektronické platbyvětší obchodníci zaplatí 1,3 až 1,7 procenta z ceny zboží, malé e-shopy , které nabízejí například květiny či jiné zboží za menší částky tří či čtyři procenta. Zablokování karet pro internetové platby může být dalším důvodem, proč zákazníci platí kartami na českém internetu stále relativně málo, domnívá se výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

Co při nákupech v internetových obchodech vadí vám a co naopak považujete za dobré? Jaké máte zkušenosti z placení v zahraničních internetových obchodech.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 2. 2009 10:40, Libor

Zboží nakupuji zásadně na dobírku, je to pro mne bezpečnější. I podle zaměstnanců internetových obchodů, zboží na dobírku má při expedici přednost, protože není zaplaceno. Proč se ale extra honit u zboží, které je již zaplaceno (kartou)? Co když se pak „náhodou“ zjistí, že není skladem? Nenakupuji přes internet extra často, ale toto se mi i při deklarované dostupnosti stalo několikrát. Nedávno se mi zboží za 6 tisíc asi měsíc toulalo (pošta ztratila, bylo nutné poslat druhé), ale nějak mne to netrápilo, protože moje peníze v tom nelítaly.

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kteří lidé nejčastěji v Česku nakupují na internetu?

15. 1. 2009 | Věra Tůmová

Kteří lidé nejčastěji v Česku nakupují na internetu?

Češi nakupují na internetu čím dál víc. Podle jednoho z loňských průzkumů se už tuzemské trendy začínají blížit situaci v EU. Víte, kdo v Česku nakupuje na internetu nejčastěji? Tipněte... celý článek

Ovládání účtu přes televizi je zatím jen pro fajnšmekry

27. 10. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Ovládání účtu přes televizi je zatím jen pro fajnšmekry

Ovládání bankovního účtu přes televizi v Česku zavedla Poštovní spořitelna ve spolupráci s Telefonicou O2. Všichni jejich klienti teoreticky mohou účet ovládat z obývacího pokoje pomocí... celý článek

PaySec se vyplatí obchodníkům, karty nakupujícím

16. 9. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

PaySec se vyplatí obchodníkům, karty nakupujícím

Nový systém placení na internetu PaySec využívají desítky tisíc lidí. Roste i počet obchodů, které tyto platby nabízejí. Není divu, je to pro ně výhodnější, než nabízet zákazníkům platbu... celý článek

Odkud kam míří český internetbanking

6. 5. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Odkud kam míří český internetbanking

Původně šlo přes internetbanking dělat jen základní bankovní operace. Dnes už je možné získat úvěr, pojistit se i koupit cenné papíry. Přímým bankovnictvím se nyní uskutečňuje řada... celý článek

Desatero jak snadno změnit banku

26. 2. 2008 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Desatero jak snadno změnit banku

Banky změní své chování vůči klientům jen tehdy, když budou cítit, že o ně mohou snadno přijít, tvrdí experti. V Česku se však ke změně banky odhodlá jen málokdo. Přitom nejde zase... celý článek

Partners Financial Services