Indové zlato milují, pozná se to na jeho ceně

Jan Stuchlík | rubrika: Když se řekne | 18. 2. 2009 | 1 komentář
Indové zlato milují, pozná se to na jeho ceně
Když se v Indii blíží sezóna svateb, mají tamní klenotníci žně. Cena zlata na světových trzích vzápětí poskočí nahoru. Indie, skoro desetkrát chudší než Česko, každý rok spotřebuje pětinu světové nabídky žlutého kovu. Většinu přemění na výpravné šperky.

V dávných časech, když byl vesmír tmavý a bez života, zasel Stvořitel semeno do vod pocházejících z jeho těla. Ze semene se vyklubalo zlaté vejce a z něj se zrodilo vtělení samotného Stvořitele, Brahma. Tak praví legenda.

Zlato je pro Indy božský kov, a když chtějí své bohy uctít, kupují zlato. Tak jako loni na podzim před náboženským svátkem světel Diwali. Cena zlata byla v té době nejnižší za posledních několik měsíců a venkované tušili, že o živobytí mají díky vydatným srážkám a dobré úrodě postaráno. Indové zaplavili obchody a trhy se zlatem. Nakupovali tradiční náramky, přívěsky a náhrdelníky, které se lišily pouze obsahem zlata. Tradice darování zlatých šperků ve svátek Diwali se odvozuje ze starých textů. Jeden z nich uvádí, že dárce zlata na oplátku dostává šťastný život a slávu. Ten, kdo zlato přijímá, vítá u sebe Lakšmí, bohyni blahobytu a prosperity.

Ve srovnání se třetím čtvrtletím roku 2007 nakoupili Indové loni v létě o třicet procent více zlatých šperků. V nákupech pokračovali i v říjnu, listopadu a prosinci, kdy je v Indii hlavní podzimní svatební sezóna. Vyšší poptávkou se tak přidali k velkým investorům a společně vytáhli světové ceny zlata nad 900 dolarů za unci. (Více o ceně zlata čtěte v článku Ze zlata se pro českého investora může stát past)

V lednu a únoru už bylo zlato pro Indy příliš drahé. Jen v lednu se propadlo množství dováženého zlata oproti prosinci o 90 procent. V první polovině února se podle serveru Commodity Online nedovezlo zlato žádné. Podle místních prodejců drahého kovu se však Indové zase brzy vydají na nákupy. V dubnu startuje letní svatební sezóna.

Při svatebním obřadu hraje zlato významnou úlohu. „Zlaté šperky tvoří ženino věno, které slouží jako zajištění na horší časy. Zlato je tak hlavní součástí indického sociálního systému,“ vysvětluje Dinesh Parikh, konzultant pro trh se zlatem. Pro ženy je zlato jedinou jistotou pro případ, že by se něco stalo jejímu manželovi. Tradičně totiž ženy nemívaly dostatečné vzdělání, aby si mohly samy vydělávat na živobytí. Zlaté věno také někdy sloužilo jako záruka za půjčky. Kromě šperků jsou mezi Indy oblíbené i mince a jedno či dvougramové zlaté cihličky.

Hluboce zakořeněné tradice spojené se zlatem se promítly i do tradiční medicíny. Ta odvozuje jeho léčivou moc ze skutečnosti, že zlato nerezaví. Už od starověku ho proto indičtí lékařipoužívali místo plomb. Tenkou zlatou folii obsahují i některá jídla podávaná při náboženských svátcích. „Indové zlato milují tak moc, že ho dokonce i jedí,“ píše indický list The Hindu.

Každý rok se v Indii spotřebuje 800 tun žlutého kovu, což je pětina celkové světové spotřeby. Z toho 600 tun přetvoří tamní zlatníci na šperky. Druhá Čína spotřebuje poloviční množství žlutého kovu.

Co znamená zlato pro vás? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

zlato

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Možný lék na krizi: budeme zase „platit“ zlatem

19. 11. 2008 | Petr Čermák | 16 komentářů

Možný lék na krizi: budeme zase „platit“ zlatem

Světoví politici se horečně radí, jak předělat světový finanční systém. S konkrétními nápady zatím nepřišli. Někteří ekonomové ano: navrhují, aby se všechny peníze zase napevno svázaly... celý článek

Zlato je předražené, přesto zájem o něj roste

20. 3. 2008 | Jan Stuchlík | 12 komentářů

Zlato je předražené, přesto zájem o něj roste

Rostoucí cena zlata na světových trzích začíná připomínat bublinu. Ta praskne nejspíš v okamžiku, kdy se zmátoří americký dolar. Jenže kdy to přesně bude, si zatím nikdo netroufne odhadnout.... celý článek

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

11. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Investiční zlato aneb finanční rezerva skrytá v cihle

Češi objevují v posledních letech čím dál víc kouzlo ukládání peněz do investičního zlata. Mohou si vybírat z malých zlatých mincí i slitků, které dosahují váhy až jednoho kilogramu.... celý článek

Nevíte kam s penězi? Zkuste zlaté mince.

8. 2. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Nevíte kam s penězi? Zkuste zlaté mince.

Dát dítěti do kolébky zlatý dukát pro štěstí bývalo a ještě stále je dobrým zvykem. A taky tak trochu dobrou investicí. Když ratolest dostane třeba pamětní zlatou minci, může si pak... celý článek

Zlato míří k bodu tání

11. 1. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Zlato míří k bodu tání

Cena zlata dlouhodobě roste. Překonala historické rekordy a krátkodobě se přehoupla i přes hodnotu 880 dolarů za trojskou unci. Růst ženou bohatnoucí asijské státy, nervozita z rostoucí... celý článek

Partners Financial Services