Bankomat naruby už má několik bank

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 13. 2. 2009 | 5 komentářů
Bankomat naruby už má několik bank
Malí živnostníci a podnikatelé často potřebují uložit hotovost na účet i po zavírací době bank. Pokud nechtějí běhat po světě s kupou bankovek, nemají příliš možností, jak s nimi naložit. Řešením mohou být depozitní bankomaty, které začínají české banky klientům nabízet.

Trafikanti či majitelé malých obchodů řeší každý den Nerudovskou otázku „Kam s ním?“, tedy přesněji „Kam s ní?“. Řeč je o tržbě na konci dne, kdy už mají pobočky bank zavřeno. Do podobné situace se ale mohou dostat i ti, kteří přišli k většímu obnosu v hotovosti, chtějí ji vložit na účet, ale poplatky za vklad na přepážce jim přijdou příliš vysoké. Zdá se, že tuzemské banky začaly myslet i na tyto klienty. V posledních deseti měsících hned tři z nich zprovoznily takzvané depozitní bankomaty, které umožňují vklady hotovosti na účet. Týká se to ale jen klientů dané banky (viz tabulka dole).

Obsluha specializovaných bankomatů se u jednotlivých bankliší jen v detailech. Klient do přístroje strčí platební kartu, po zadání PIN zvolí funkci vklad hotovosti a do speciálního okénka vloží bankovky. Bankomat je zpracuje a u některých přístrojů zobrazí jejich přehled včetně hodnot a celkové sumy (Poštovní spořitelna a ČSOB). Nakonec bankomat klientovi vytiskne stvrzenku o provedené transakci. Na účet se peníze připíšou ihned, nebo druhý den, pokud klient peníze vložil večer po zavření poboček. Depozitní bankomaty se od běžných bankomatů trochu liší. Například u České spořitelny mají dva vstupní otvory, jeden pro výdej a druhý pro příjem bankovek.

UniCredit Bank, která provozuje tuto službu v Česku nejdéle, umožňuje vklad jedině prostřednictvím takzvaného obálkového depozitu. Ten v devadesátých letech zavedla tehdejší Živnostenská banka, kterou UniCredit koupila. Její klienti nejprve získají z bankomatu obálku, vloží do ní hotovostspolečně s lístkem, na kterém je uvedená částka odpovídající sumě v obálce a po vkladu do bankomatu se částka následující den připíše na účet. „Pokud se částka na lístku a suma v obálce liší, je na účet klienta vložena skutečná výše hotovosti a klient je informován o rozdílu mezi uváděnou a skutečnou částkou,“ vysvětluje postup bankyu omylů mluvčí banky Tomáš Pavlík. Tento způsob vkladu hotovosti si podle něj nejvíce oblíbili prý podnikatelé a banka jej umožňuje ve více než padesáti svých bankomatech po celé republice.

Depozitní bankomaty dalších tří bankuž umožňují vkládat bankovky přímo. U jediného bankomatu pro vklady od GE Money bank, který je v provozu od loňského dubna na pražské Floře, je podle mluvčího Milana Kříže možné vložit všechny bankovky najednou, maximálně však 400 kusů. U Poštovní spořitelny a ČSOBlze podle mluvčí Denisy Salátkové při jednom vkladu vložit najednou balíček až 350 kusů, což může být až 1 750 000 korun. U České spořitelny je třeba dávat bankovky do přístroje jednotlivě. Maximální výše vkladu u České spořitelny je 100 tisíc korun.

Vklad do bankomatu je pro většinu klientů zdarma. Za službu v tuto chvíli zaplatí pouze klienti ČSOB, které jeden vklad přijde na šest korun. Specialitou nabídky České spořitelnyje možnost vložit peníze nejen na interní účet klienta v rámci banky, ale i na jeho účet v jiné bance, potvrzuje Pavla Langová. Kdo má například druhý účet pro transakce v internetbankingu v jiné bance, může si takto jednoduše hotovost vložit i tam. Vyjde ho to levněji než na pobočce. Nebo tím může řešit situaci, kdy banka pobočky nemá, nebo jich má jen málo.

Počet depozitních bankomatů v Česku pravděpodobně poroste, shodují se bankovní mluvčí. Záleží to na tom, jak se klienti naučí nové bankomaty využívat. Statistiky vkladů si troufá poskytnout jen GE Money Bank. Její depozitní bankomat podle mluvčího Milana Kříže měsíčně využívá asi 400 klientů, což je zhruba 15 až 20 vkladů denně. Z největších tuzemských bank depozitní bankomaty nemá jen Komerční banka, která jejich zavedení teprve posuzuje, podle komunikačního specialisty Michala Taubera.

Ačkoli pro většinu klientů se jedná o zcela novou a neznámou službu, možnost vkladu na účet prostřednictvím bankomatu existuje v Česku už řadu let. Jako první s ní přišla zhruba před deseti lety tehdejší Živnostenská banka se záměrem vyjít vstříc malým živnostníkům. V roce 2001 ji s jedním pražským depozitním bankomatem následovala Citibank, která jej ovšem po necelých třech letech zavřela pro malý zájem klientů. Další depozitní bankomaty otevřely banky až loni (GE Money Bank – duben 2008, Česká spořitelna – červenec 2008). Jako poslední přišla na trh nyní s nabídkou Poštovní spořitelna, která umožňuje službu i klientům ČSOB.

 

U kterých bankomatů lze v Česku vkládat hotovost na účet

PrahaMimopražské lokalityKomu je služba určena
CitibankSlužba byla zrušena v roce 2004xx
Česká spořitelnaObchodní centrum Nový Smíchov, Štefánikova ulice, Obchodní centrum Čestlice
Mimopražské lokality
– ještě letos
Jen pro klienty České Spořitelny, kteří mohou vkládat na interní účty banky ale i na účty jiných bank
ČSOB Obchodní centrum Černý mostOstrava
Hollarova ulice
(v přípravě do měsíce)
Jiné lokality
– v dalším roce

Pro klienty ČSOB a Poštovní spořitelny
GE Money pobočka na FlořexJen pro klienty GE Money Bank
Komerční BankaNemá depozitní bankomatyxx
Poštovní spořitelnapobočka v Revoluční uliciJiné lokality
– v dalším roce
Pro klienty ČSOB a Poštovní spořitelny
RaiffeisenbankNemá depozitní bankomatyxx
UniCredit BankObálkový depozit na 53 bankomatech po celé ČRObálkový depozit na 53 bankomatech po celé ČRJen pro klienty UniCreditBank
Volksbank Nemá depozitní bankomatyxx
Zdroj: Banky

Kterou funkci bankomatů v současnosti nejvíce oceňujete? Která vám naopak v nabídce u tuzemských bankomatů chybí? Podělte se o názor.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky: produkty pro mladé ano, pro seniory ne

27. 1. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Banky: produkty pro mladé ano, pro seniory ne

Přes dva miliony Čechů je nyní starších 60 let. Pro tuzemské banky to je asi malá klientská základna. Se speciálními produkty pro seniory se zrovna nepředhánějí, zatímco produkty pro... celý článek

Bezpečnostní schránka v bance není jen pro milionáře

23. 1. 2009 | Věra Tůmová | 16 komentářů

Bezpečnostní schránka v bance není jen pro milionáře

Možnost uložit si dokumenty či jiné důležité věci v bezpečnostní schránce už v Česku nabízí řada bank. Služba to není drahá a dá se využít i jen na jeden měsíc. Zařízení schránky ale... celý článek

Ovládání účtu přes televizi je zatím jen pro fajnšmekry

27. 10. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Ovládání účtu přes televizi je zatím jen pro fajnšmekry

Ovládání bankovního účtu přes televizi v Česku zavedla Poštovní spořitelna ve spolupráci s Telefonicou O2. Všichni jejich klienti teoreticky mohou účet ovládat z obývacího pokoje pomocí... celý článek

Deset let, které změnily české bankovnictví

10. 4. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Deset let, které změnily české bankovnictví

České banky se v posledních deseti letech zásadně změnily, jejich klienti ale také. Jeden či dva produkty dnes běžnému klientovi nestačí. Chce daleko více, nebojí se inovací a vyžaduje... celý článek

Bankovní doklady hned nevyhazujte, můžete je potřebovat

18. 2. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Bankovní doklady hned nevyhazujte, můžete je potřebovat

Výpis z účtu dostává do schránky stále ještě většina klientů tuzemských bank. Při vyřizování na přepážce dostanou další doklad. Za pár let to je pěkná kupa. Někdo vše vyhazuje, jiný... celý článek

Partners Financial Services