Úspory Čechů leží často jen ladem

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 11. 2. 2009 | 7 komentářů
Úspory Čechů leží často jen ladem
České domácnosti spoří každoročně čím dál víc, i když ne zcela efektivně. Nyní také podle průzkumu STEM/MARK až 40 procent Čechů začalo více spořit než utrácet. Nadpoloviční většina ale svůj postoj ke spoření ještě prý nezměnila.

Efektivní uložení úspor ještě Čechům není příliš blízké. Více než polovina lidí v Česku podle výzkumu agentury STEM/MARK využívá ke spoření běžný účet. Ten je většinou minimálně úročený a navíc zatížený poplatky, což například spořící účty většiny tuzemských banks relativně dobrým úročením nebývají. Běžný účet, který by měl sloužit jako transakční, tak řada lidí v tuzemsku preferuje i přímo na spoření, protože ho považuje za flexibilní a pro sebe nejjednodušší. Vyhovuje jim, že mají peníze kdykoli k dispozici a jsou díky tomu připraveni na mimořádné výdaje. Více než čtvrtina Čechů má na těchto bankovních účtechprůměrný zůstatek vyšší než 25 tisíc korun. Třetina ale žije nejspíš jen „od výplaty k výplatě“ a nemá na spoření příliš volných prostředků. Vyplývá to z lednového reprezentativního průzkumu agentury STEM/MARK pro GE Money Bank.

„Lidé se často mylně domnívají, že pouze běžné účty jim umožňují neustálý přístup k penězům. Spořicí účtyjsou přitom jejich ideální alternativou. Peníze na nich uložené jsou okamžitě k dispozici, jejich zřízení a vedení je bezplatné a navíc jsou úročeny úrokovou sazbou mnohonásobně vyšší než běžné účty,“ dokládá manažerka běžných účtů a úvěrů GE Money BankMonika Kubovcová.

Jak ovlivnila krize postoj Čechů ke spoření?

Jak ovlivnila krize postoj Čechů ke spoření?

Ačkoli řada Čechů ukládá své úspory neefektivně na minimálně zhodnocované běžné účty, je podle průzkumu zřejmé, že Češi v dnešní době více spoří než utrácejí. Ke změně chování je prý přivedla finanční krize.To potvrzuje také manažer depozitních a investičních produktů GE Money Bank Peter Mikuš: "Současná situace bude lidi nutit k úsporám. V dobách krize proto význam úspor roste.“

Ke spoření, jako alternativě utrácení, se dnes přiklání čtyři z deseti dotazovaných Čechů (40 procent). Necelých 30 procent oslovených dokáže přiznat, že pokud mají volnou hotovost k dispozici, utratí celou sumu či skoro vše. Mezi těmi, kdo mají alespoň nějaké volné finanční prostředky k dispozici, je nadpoloviční většina (minimálně 60 procent), která si chce ukládat většinu prostředků. Tito lidé nyní nejen více spoří, ale raději i méně utrácejí a méně si půjčují. Pro případ nouze přímo šetří zhruba pětina oslovených. Jedenáct procent Čechů také začíná přehodnocovat nákupy dražšího zbožía stejné procento se kvůli obavě ze ztráty zaměstnání obává utrácet i půjčovat peníze.

Které produkty Češi využívají ke spoření

1. Nejčastěji využívaným spořicím produktem je pro Čechy běžný účet. Využívá ho ke spoření více než polovina dotazovaných.
2. Druhým nejoblíbenějším spořicím produktem je stavební spoření (využívá ho 4 z 10 Čechů)
--Mezi dalšími populárními produkty je penzijní spoření (využívá ho zhruba třetina dotazovaných)
--Spořící účet využívá každý desátý Čech

Zdroj: GE Money Bank

Podle manažerky běžných účtů a úvěrů GE Money BankMoniky Kubovcové je pravděpodobné, že Češise nyní budou snažit využívat i bezpečnější formy spoření a rozkládat peníze do více bank, aby byl co největší objem peněz kryt zákonným pojištěním. Nejčastějším důvodem, pro který si dnes Češi nejčastěji dávají stranou peníze, jsou neočekávané výdaje, jako například výměna či oprava domácího spotřebiče, dále pak pro zajištění rodiny a důchodu. Pětina jich šetří peníze na dárky.

Na konci roku 2008 měly tuzemské domácnosti naspořeny téměř dva biliony korun. Více než půlmiliarda byla na běžných účtech a takřka 400 milionů korun tvořilo stavební spoření, což byly nejvyužívanější produkty.

Anketa

Spoříte nyní více než dříve?

V polovině devadesátých let Češi patřili k nejspořivějším národům Evropy, jak lze vysledovat z dat Eurostatu a OECD. To dnes už ale neplatí. Podle posledních dostupných statistických údajů jsou nyní Češi v tomto ohledu spíše podprůměrní. „Země eurozóny mají dokonce míru úspor významně vyšší, než kolik činí průměr celé EU,“ říká Monika Kubovcová a dále dodává: „Nejméně spoří pobaltské země, kde je možné pozorovat i zápornou míru úspor. “ Také v USA se míra úspor podle statistik pohybuje dlouhodobě kolem nuly, protože v minulosti zde byl zcela běžný způsob života na dluh.

Máte vy a vaše okolí dostatečné úspory na různé neočekávané okolnosti? Jak je podle vás nejlepší s nimi naložit? Podělte se o zkušenosti.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 2. 2009 23:44, Martinovsky

To Ficus: moc tomu nerozumite... to, ze akcie klesne jeste neznamena, ze jste prisli o nejake penize (pokud nejste kratkodoby spekulant). V dlouhem horizontu (alespon 5 let) je momentalne akcie CEZ (ale i jine jako NWR, ERSTE) dobrou akcii pro investici... mimo jine vyplaci pomerne slusnou dividendu (u CEZu cca 6% výnos p.a., dobry defenzivni titul pro dividendy je O2 - divi výnos cca 12%). Nechce to dat na reci a doporuceni jinych, ale hodne toho nacist, hodne toho zkusit, absolvovat svoji zkusenost a pak budete mluvit trosku jinak... vic to pochopite.
To Lipský: jednoducha odpoved... nesmysl sverovat sve prostredky do ruznych akciovych fondu apod., ktere jsou pod spravou vice ci mene neschopnych portfolio manazeru, kteri jsou pod velkym tlakem svych sefu, aby produkovali vysledky... portfolio manazeri vicemene kopiruji cely trh, nevybiraji konkretni vhodne akcie... proto v dobe rustu vse bylo ok, kdyz prisla krize, tak jejich sprava pochopitelne sla do kytek... = z toho vychazi jedine, chci li vice rozmnozit sve penize, vzdy spolehejte na vlastni hlavu a schopnosti.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 2. 2009 21:02, Lipský

Má nejhorší zkušenost s finanční institucí.
17.února 2005 jsem vložil 500 tisíc Kč do správy brokerské firmě AFIN Brokers v Praze a ta s nimi hospodařila tak úspěšně na americkém trhu, že do konce roku 2007 70% znehodnotila. Pak firmu převzala fa Capital Partners v Praze a během roku zlikvidovala zbytek. Na konci ledna 2009 mě byl vyplacen zůstatek 12.500,- Kč. Varuji každého před spoluprací s firmou!

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Úročení na spořících účtech potichu klesá

8. 1. 2009 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Úročení na spořících účtech potichu klesá

Úrokové sazby u spořících účtů klesají. Úročení přes tři procenta nabízejí jen menší banky a družstevní záložny. Další pokles nelze vyloučit vzhledem k očekávanému snižování klíčových... celý článek

Účet pravidelného spoření GE Money Bank: pěkně drahé spoření

30. 12. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Účet pravidelného spoření GE Money Bank: pěkně drahé spoření

Dobře úročená, ale dostupná finanční rezerva domácnosti, je „v kurzu“. Banky se proto předhánějí v nabídce spořících účtů a termínovaných vkladů. GE Money Bank přináší už nějakou dobu... celý článek

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

17. 1. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

Pokud mají podnikatelé, obce či třeba neziskové organizace volné finanční prostředky, které chtějí zhodnocovat, mohou využít i spořící účty některých bank. Tyto účty ale mají svá specifika... celý článek

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

14. 1. 2008 | Eva Sovová | 9 komentářů

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

Spořicí účty u družstevních záložen vynášejí na úrocích víc než v mnohých bankách. Výběr peněz ale omezují kampeličky výpovědními lhůtami od 14 dnů do 24 měsíců. Navíc se klient musí... celý článek

Partners Financial Services