Před poklesem burz se dalo schovat jen do Ghany

Petr Čermák | rubrika: Když se řekne | 15. 1. 2009
Před poklesem burz se dalo schovat jen do Ghany
V uplynulém roce spadly indexy vyspělých zemí v průměru o 42 procent, rozvojové trhy umazaly ještě o 12 procent více. Metoda snižování rizika na základě investování ve více zemích už zjevně nefunguje tak jako třeba před třiceti lety.

Pokles jednotlivých indexů v roce 2008

IndexProcentní změna oproti roku 2007
Shangai Composite (Čína)-65,39
ATX (Rakousko)-61,20
MSCI Rozvojové trhy-54,48
CMA (Egypt)-53,90
PX (ČR)-52,72
TA-100 (Izrael)-50,88
MerVal (Argentina)-49,82
Hang Seng (Čína)-48,27
CAC 40 (Francie)-42,68
Nikkei 225 (Japonsko)-42,12
MCSI World-42,08
Bovespa (Brazílie)-41,22
Seoul Composite (Jižní Korea)-40,73
DAX (Německo)-40,37
Russel 2000 (USA)-34,80
Swiss Market (Švýcarsko)-34,77
Nasdaq Composite (USA)-34,01
DJIA (USA)-33,84
FTSE 100 (Velká Británie)-31,36
IPC (Mexiko)-24,09
GSE All Share (Ghana)58,06

S investováním neoddělitelně souvisí riziko. Aby se snížilo, navrhl v 50. letech 20. století Henry Markowitz užívat diverzifikace (investování do více instrumentů) k dosažení nejvyššího možného výnosu při co nejnižší úrovni rizika. O zhruba 20 let později Bruno Solnik navrhl další možnost, jak se může investor vyvarovat rizika – investovat mezinárodně.

Od 90. let minulého století se jednotlivé regionální trhy propojují. Rok 2008 to jednoznačně potvrdil, burzy padaly po celém světě. Rozvojové země, jejichž indexy v období stability více rostly, teď více padaly. Index MSCI Rozvojové země ztratil skoro 55 procent. MSCI World, jež zahrnuje 23 indexů vyspělých zemí, ztratil 42 procent.

Zatímco v roce 2007 podle Světové federace burz vyrostla šanghajská burza o necelých sto procent (předstihla ji pouze čínská burzav Shenzenu), v roce 2008 patřila tato burzamezi ty, které prožily největší pád.

„Myslím, že i v dnešní době má smysl investice mezinárodně diverzifikovat,“ míní Jindřich Rovný, portfolio manažer společnosti Cyrrus a dodává: „Vzájemná závislost ‚národních ekonomik‘ je s postupující globalizací sice těsnější, nicméně síla závislosti může být u různých ekonomik různá.“ To potvrzují i některé výzkumy. Například podle investiční společnosti Pacific Capital Advisors se k roku 2004 německý index DAXpohyboval takřka v dokonalé shodě s francouzským, v dobré shodě s americkým indexem S&P indexem, nicméně menší stejnorodost v pohybu vykazoval s čínským či japonským indexem.

To je rozdíl oproti studiím Solnika. Jeho výzkum ze 70. let naznačoval značnou nezávislost jednotlivých trhů. Nicméně investiční rozmach v 90. letech a nové komunikační a internetové technologiezpůsobily propojení jednotlivých burz. Institucionální správci aktiv se snaží pomocí mezinárodního investování snížit riziko, zpětně tak ale dochází k cenovému srůstu jednotlivých národních trhů. Ty tak mají stále víc tendenci chovat se podobně. „Diverzifikace portfolia formou nákupů společností, případně indexů, z rozdílných zemí není v současné době příliš vhodnou strategií a nedává přesvědčivé výsledky. Riziko se nesnižuje,“ říká Milan Tomášek, portfolio manažer ČP Invest.

Burza, která v roce 2008 vyrostla téměř o 60 procent

Zní to jako pohádka. Existuje burza, která v roce 2008 vyrostla o 58,06 procenta. Je jí ghanská burza, jedna z těch nejmenších na světě. Hlavní společnosti této země u Guinejského zálivu podnikají v oborech zlato a kakao. Deník Handelsblatt popisuje obchodování na této burze jako velmi klidné. Občas se udělá pár obchodů a pak je zase na chvíli klid. Někdy se zobchodují cenné papíry v hodnotě pět tisíc dolarů, jindy se neuskuteční za celý den jediný obchod. Likvidita je tak nízká, že jde spíše o takové malé tržiště než o regulérní burzu.

Lepší je nakupovat podle sektorů, domnívá se Tomášek. Zatímco po panice v roce 2008 se některé sektory budou rychle vracet k hodnotám před krizí, jiné budou stagnovat či procházet hlubokými strukturálními změnami. Podle Rovného na sektoru záleží, nicméně je třeba vzít v úvahu, že některá odvětví, například těžba ropy, jsou již globalizovaná. „Ale identické firmy podnikající v maloobchodě v různých zemích budou více závislé na domácí (národní) ekonomice,“ tvrdí Rovný.

I když mezinárodní investování ztratilo něco ze své schopnosti výrazně snížit riziko, které souvisí s investováním pouze v jedné ekonomice, všechny trhy se ještě nechovají identicky a teorie částečně využitelná je. Při tvorbě mezinárodního portfolia si ale investormusí uvědomit, že pokud nebude zajištěn proti změně kurzu, vystavuje se tak novému riziku.

Jak diverzifikujete riziko ve svém portfoliu? Podělte se o zkušenosti.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Německo zachraňuje kvůli krizi obří Commerzbank

12. 1. 2009 | Jan Stuchlík

Německo zachraňuje kvůli krizi obří Commerzbank

Německá vláda nalila deset miliard eur do Commerzbank, aby zachránila její fúzi s dalším obrem Dresdner Bank. Kdyby sloučení nevyšlo, bylo by to podle některých politiků pro Německo... celý článek

Nezajištěná investice je někdy příležitost k nadvýnosu

5. 1. 2009 | Petr Čermák

Nezajištěná investice je někdy příležitost k nadvýnosu

Ani korunové podílové fondy investující v zahraničí nejsou imunní vůči pohybům měnových kurzů. Ty mohou zajímavý výnos v cizí měně po převodu na koruny slušně osekat. Řešením je zajištění... celý článek

Investice 2009: Rok bankrotů a snad i pozvolného obratu

23. 12. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Investice 2009: Rok bankrotů a snad i pozvolného obratu

Odhadnout po divokém roce 2008, jak se budou vyvíjet finanční trhy v roce 2009, je pro analytiky obtížné. Nemají z minulosti údaje, od nichž by se mohli odrazit. Shodují se na tomto... celý článek

Země BRIC: Nadechnutí před dalším růstem

5. 11. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Země BRIC: Nadechnutí před dalším růstem

Brazílie, Rusko, Indie a Čína se stále silněji hlásí o slovo ve světové ekonomice. I když i na tyto země doléhá finanční krize, ne všechny její důsledky jsou negativní. Analytici předpokládají,... celý článek

Partners Financial Services