Bez tréninku na dobré výsledky v obchodování zapomeňte

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 19. 12. 2008 | 5 komentářů
Bez tréninku na dobré výsledky v obchodování zapomeňte
Naučit se jednotlivé strategie při obchodování s opcemi či jinými cennými papíry není složité. Samotná tato znalost ovšem dobré výsledky nepřinese. Je třeba na sobě dál pracovat, vzdělávat se a především trénovat.

Zatím jsme ukázali hodně strategií a možností, jak je možné obchodovat opce. Někdy jsme psali, že tyto strategie jsou jednoduché. Naučit se, které strategie zvolit při vysoké volatilitě, kdy použít směrovou strategii, kdy je vhodné období pro neutrální strategie, nebo na jaké ceně se smířit se ztrátou a pozici uzavřít je věcí píle a určité inteligence. To ovšem neznamená, že obchodování jako takové je jednoduché. Velmi důležité je si uchovat zdravý úsudek o tom, co je reálné a co už je nejspíš nesmysl.

Jakým způsobem můžeme pracovat na svém zdokonalování v roli obchodníka? Ukázat to může třeba rozdílný přístup k činnostem mezi profesionálem a amatérem ve sportu. Když vezmeme třeba profesionálního sportovce, jeho tréninky se skládají např. z posilování, z individuálního tréninku s míčem, tréninku s jedním či několika spoluhráči, vymezení prostoru, kde se bude pohybovat, pochopení herní taktiky. Amatéři se sejdou, chvíli trénují a pak jdou hned hrát. Samozřejmě, že se při hře něčemu lze naučit, ale jsou to spíše intuitivní pokroky nebo pokusy postupných omylů. A to stojí peníze.

Předpokládejme, že si budeme dělat sami mentora, trenéra. Učební proces nejlépe funguje, když si cíl rozdělíme na jednotlivé složky. Obchodníci často přeskakují z jednoho stylu obchodování do jiného a nedají si čas k přemýšlení, jaký styl obchodování jim vyhovuje. Takže po prvním úkolu, kdy jsme zjistili, že opce jsou to pravé, si obchodování můžeme rozdělit do několika oblastí, v nichž je třeba se dál zdokonalovat: teoretické znalosti o obchodování s opcemi, zacházení s opčním software, sestavení obchodního plánu, postup pro výběr vhodných kandidátů pro obchod, systém přípravy obchodů, zápis o vstupech a průběhu obchodů, jejich zpětné vyhodnocení, ovládání obchodní platformy, zvládnutí koncentrace na obchodování. A protože mluvíme o opcích, které se obchodují dlouhodoběji, připravíme si plán obchodování, kterého je třeba se pak držet. Jestliže trénink v obchodování vyžaduje takové úsilí, máme se do toho vůbec pouštět? Ano, pokud chceme být nejlepší, jak jen můžeme. Potřebujeme zjistit naše silné stránky. Jestliže je neotestujeme, tak se nedozvíme, jak na tom jsme.

O psychologii a přístupu k obchodování byla napsaná spousta knížek a je několik internetových stránek, které mohou být nápomocné. Za některé jmenujme knížku: Enhancig Trader Performance od Bretta Steenbarger a na internetu jako zdroje mentroringu lze použít např. Woodies CCI Club www.woodiescciclub.com, či www.lbrgroup.com.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

opce, opční strategie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si pojistit portfolio – opce na indexy

12. 12. 2008 | Josef Košťál | 1 komentář

Jak si pojistit portfolio – opce na indexy

Nejistota na trzích ohrožuje portfolio téměř každého investora. Určitým řešením, jak ztráty minimalizovat, je nákup opcí na akciové indexy. Ty fungují jako pojištění proti ztrátám.

Strategie pro trhy, kde ceny létají nahoru a dolů

5. 12. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Strategie pro trhy, kde ceny létají nahoru a dolů

I pro nynější velké kolísání na trzích existuje vhodná obchodní strategie, na níž se dá vydělat. Je možné použít třeba strategii Double Diagonal. Zobchodovali jsme jí na akciích Wall... celý článek

Obchodník se bez dobrého počítačového programu neobejde

28. 11. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Obchodník se bez dobrého počítačového programu neobejde

Jedním z užitečných programů, které usnadňují obchodování s opcemi je OptionVue. Tento software je považovaný mezi profesionálními opčními obchodníky za nejlepší nástroj svého druhu... celý článek

Diagonal: Jak vydělat i v dnešní nejisté době

21. 11. 2008 | Josef Košťál

Diagonal: Jak vydělat i v dnešní nejisté době

I v době nejistoty na trzích se dá najít vhodná obchodní strategie. Může jí být například strategie Diagonal, která bude dobře fungovat, pokud se trhy na čas uklidní, nebo dokonce na... celý článek

Obchodní strategie pro začátečníky – kombinace akcií a opcí

14. 11. 2008 | Josef Košťál | 10 komentářů

Obchodní strategie pro začátečníky – kombinace akcií a opcí

Většina lidí začíná obchodovat s akciemi. Když chtějí do svých obchodů zapojit opce, začínají často se strategií Covered Call. Při ní se obchoduje s opcemi i akciemi. Navíc je snadno... celý článek

Partners Financial Services