První fond určený pro spoření na studia dětí

Petr Čermák | rubrika: Recenze | 1. 12. 2008 | 6 komentářů
První fond určený pro spoření na studia dětí
Novým produktem míří ČP Invest na rodiče i prarodiče, kteří chtějí spořit dětem na studium formou pravidelných investic. Konstrukcí je tento produktu podobný fondům životního cyklu. Dali jsme mu čtyři hvězdičky

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

Investice do vzdělání dětí bývá označována za tu nejlepší. Pro mnoho rodičů ale mohou být studia potomka finančně příliš nákladná. Pět let studia stojí nyní přes čtvrt milionu, a to se jedná spíše o dolní hranici. ČP Invest proto přišel s programem Kasička, který umožňuje rodičům a prarodičům dítěti na studia pravidelně spořit už od narození prostřednictvím investic do podílových fondů. „Peníze nejsou účelově vázány, takže se nemusí nutně jednat o spoření na studium,“ tvrdí Martin Viktora, ředitel marketingu ČP Investu.

Očekávané zhodnocení finančních prostředků v programu Kasička
Měsíční investice: 1000 korun
Vyvážená strategie
Počet let spořeníOčekávané roční zhodnocení (po odečtení správcovského poplatku)Hodnota pravidelných investic při dosažení 18tého roku
185,9 %387 011 korun
175,8 %348 855 korun
165,7 %313 529 korun
155,5 %280 820 korun
145,4 %250 531 korun
135,2 %222 480 korun
124,9 %196 499 korun
114,8 %173 847 korun
104,6 %152 587 korun
94,4 %132 630 korun
84,1 %113 897 korun
74 %97 077 korun
63,8 %81 067 korun
53,6 %65 828 korun
43,5 %51 592 korun
33,3 %37 911 korun
23 %24 765 korun
13 %12 197 korun
Zdroj: ČP Invest

Kasička funguje na principu fondůživotního cyklu. Tedy na začátku jsou peníze, které ČP Invest přijme, investovány do akciových fondů této společnosti. Jak se postupně blíží rok, kdy mají být peníze použity, se akciový podíl zmenšuje ve prospěch dluhopisových fondů a fondů peněžního trhu– tedy finančních nástrojů, které zpravidla vykazují menší kolísavost majetku než akcie. Rodiče mohou dítěti spořit už od narození, ale mohou také ukládat peníze jen čtyři roky před potomkovými osmnáctinami. Tomu se přizpůsobuje i složení portfolia.

Rodiče si mohou vybrat ze dvou investičních strategií, vyvážené a dynamické. Ve vyvážené se začínají peníze dříve přelévat do jistějších investic, jako dluhopisy či fondy peněžního trhu. To ale zároveň snižuje celkovou výnosnost programu.

Roční výkonnost vyvážené varianty programu Kasička odhaduje ČP Invest na 5,9 procenta, pokud bude dítě mít program 18 let. Při měsíční pravidelné investici 1000 korun, bude mít dítě k dispozici mírně přes 387 tisíc korun. Procentní výše vstupního poplatku, který se platí na osmnáct let dopředu, se stanovuje podle doby spoření a cílové částky. Poplatek se pak vypočte z celkové hodnoty vložených peněz. Při 18 letech spoření a 1000 korunách měsíčně je cílová částka 216 tisíc, vstupní poplatek 6480 korun, tedy tři procenta.

Při průměrné inflaci3 procenta ročně by na pětiletá studia mělo za 18 let stačit zhruba 400 tisíc korun, pokud se nezačne platit školné. Takže pravidelná investice 1000 korun je spíše dolní minimum.

Marketingovým tahem Kasičky je také poskytnutí jednorázového bonusu v době dovršení osmnáctin dítěte. Současná hodnota tohoto bonusu, který ve zmíněném příkladu činí 3000 korun, je zhruba 1800 korun. To ovšem nestačí ani na kompenzaci předplaceného vstupního poplatku. Viktora marketingový záměr komentuje: „Chceme odměnit delší dobu spoření.“

Výhodou tohoto programu oproti fondům životního cyklu (FŽC), které by mohly sloužit jako alternativa spoření na studia, je možnost zvolit si rok, ke kterému bude investování peněžních prostředků směřováno. Například Česká spořitelna nabízí cílová data FŽC pouze po pěti letech. Atlantik, který zařizuje distribuci fondůmFortis, má kratší rozmezí dvou až tří let.

Fondy ČP Investu v programu Kasička

Fond peněžního trhu
Fond korporátních dluhopisů
Smíšený fond
Fond globálních značek
Fond nových ekonomik
Fond ropného a energetického průmyslu
Fond farmacie a biotechnologie
Zlatý fond
Fond nemovitostních akcií

Zvláštní je i úprava vlastnictví tohoto fondu. „Podílníkem v programu je dítě, jeho investice je tak ochráněna do 18. roku dítěte,“ tvrdí Viktora, „rodiče Kasičku zřídí, na peníze ale nemohou sáhnout, protože jde o majetek dítěte.“ Proto předčasné použití této částky, nebo její převedení do jiné investice , není v podstatě možné. To chrání dítě například před možností, že se rodiče rozvedou a budou chtít peníze určené na studium utratit. U klasického fondu životního cyklu také spoří rodiče pro dítě, ale mohou s penězi nakládat, tedy je i předčasně vybrat. Existují ovšem i FŽC, které fungují stejně jako program Kasička, tedy na peníze nemohou rodiče potomkovi šáhnout.

Správcovský poplatek programu Kasička se mění v průběhu let a závisí na více faktorech – jakou variantu programu investor zvolí a jaké je aktuální složení portfolia. Jelikož je program postaven na investování do jednotlivých fondů, celkový poplatek za správu vychází z toho, ve kterých fondech je majetek uložen. Obecně platí, že poplatek v akciových fondech je vyšší, než v dluhopisových a fondech peněžního trhu. V porovnání například s FŽC České spořitelny jsou poplatkymírně nižší, s fondy Fortisu jsou poplatky naopak vyšší.

„Všechna řešení spoření na studia jsou složitá a obtížně se komunikují. Tohle také není jednoduché, ale my to vysvětlujeme přes užitek, který to může klientům přinést. Naše inovace je tedy právě ve způsobu komunikace,“ míní Viktora, „To, že produktu věříme, ukazuje i to, že jsme do toho já i šéfové namočili naše děti.“

Jakou formou vám přijde nejvhodnější spořit dítěti na studium? Podělte se o zkušenost.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 12. 2008 12:06, jennie

Jestli dobře počítám tak za 18 let vložím 216 000 Kč. Hodnota po 18 letech je 387 011 Kč. Což dělá zisk cca 171 011 Kč, tj. 4,4% p.a. Po odečtení daně 15% nám to dělá145 359 Kč, tudíž 3,74% p.a. Takže o něco málo vyšší než je průměrná dlouhodobá inflace ( 3% p.a.). Není to špatné, ale myslím, že by se dala najít i lepší cesta. Zmiňované fondy životního cyklu budou podle mě zajímavější svým zhodnocením a nemusíte platit poplatky a rizikové pojistné - i když vám bude pojišťovna tvrdit že neplatíte nic navíc, vše je zdarma, tak to tak rozhodně není. Poplatky jsou ve většině případů skryté. Navíc pojišťovny nemají ze zákona povinnost posílat výpisy svým klientům. A pokud něco jako "výpis" zasílají tak absolutně neobsahuje to co by klient měl vědět - výši rizikového pojistného, poplatky, zhodnocení. Např. jedna pojišťovna posílá pouze jaké měla zhodnocení za daný rok, ale již vám nenapíše, kolik připsala z výnosu vám jako klientovi a kolik si nechala pro sebe jako zisk. Výpisy a poplatková struktura nejsou vůbec průhledné. Pokud bych spořila dítěti, tak bych volila kombinaci stavebního spoření, pravidelné investice do fondů životního cyklu a případně některého z dětských kont kvůli dostupnosti financí a často je zde i úrazové pojištění.

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 12. 2008 21:05, Roman

Také jsem letos řešil problém jak zabezpečit dcerku do dospělosti.Vycházel jsem z toho,že pokud nebude studovat bude mít naspořeno něco do začátku dospělosti a pokud bude chtít studovat aby jsem měl z čeho studia zaplatit.Zatím jsme zdraví,ale to nemusí být pravda za 18 let.Jako nejvhodnější produkt jsem vybral dětské pojištění od Allianz Pastelka.Umožňuje spořit až do 25 let potomka.Kromě slušného pojištění dítěte lze připojistit i rodiče,kde je vypláceno pojištění ve prospěch dítěte.Na naspořenou částku lze kdykoliv do 18 let šáhnout a po 18 letech věku musejí souhlasit oba.Rodiče i dítě.Což se mi zamlouvalo,protože dítě v 18 letech většinou není schopno rozhodnot o penězích. A vyplacení velké částky vede k neuváženým nákupům potomka a nic s tím neuděláte,protože je "dospělé".Na spořící část jde také vkládat mimořádné vklady během trvání pojištění,což ocení kromě vás i třeba prarodiče pokud by chtěli přispět nějakou částkou.Další z mnoha výhod je že lze do jednoho pojištění napsat až 4 děti a připojistit oba rodiče.
To je jen malá část výhod tohoto investičního pojištění.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rychloúvěr od Modré pyramidy je výhodný jen za určitých podmínek

24. 11. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Rychloúvěr od Modré pyramidy je výhodný jen za určitých podmínek

Modrá pyramida začala nabízet klientům od listopadu rychloúvěr až do výše 300 tisíc korun na rekonstrukci a modernizaci bydlení. V naší recenzi dostal produkt tři hvězdičky.

Další učebnice finanční gramotnosti: ministerstvo ji neschválilo

29. 9. 2008 | Petr Čermák | 15 komentářů

Další učebnice finanční gramotnosti: ministerstvo ji neschválilo

Na pultech knihkupectví se nově prodává kniha Tajný deník Barborky Syslové s Kalkulačkou rodinné budoucnosti. Publikace chce vzbudit zájem dětí o finanční vzdělávání. Ministerstvo školství... celý článek

Kapesné: dobrý způsob, jak se dítě naučí hospodařit

29. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Kapesné: dobrý způsob, jak se dítě naučí hospodařit

Základem finanční gramotnosti je myšlenka, že všechno něco stojí. Tu by si měli děti ze základní školy odnést, říkají Michal a Eva Skořepovi, autoři nové učebnice pro základní školy... celý článek

Finanční gramotnost pro děti: výuka hrou

28. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Finanční gramotnost pro děti: výuka hrou

Čeští učitelé mají k dispozici novou učebnici pro výuku ekonomické a finanční gramotnosti. Pomocí her a úkolů mohou žáky naučit, jak funguje ekonomika a jak se dá hospodařit s rodinným... celý článek

Partners Financial Services