Obchodníci kvůli změně RM-Systému na burzu zatím nejásají

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 25. 11. 2008 | 2 komentáře
Obchodníci kvůli změně RM-Systému na burzu zatím nejásají
Za necelý týden se přemění RM-Systém na burzu. Pro její další rozvoj bude nutné přesvědčit obchodníky s cennými papíry, aby se stali členem RM-Systému a klientům obchodování na nové burze umožnili.

Od prvního prosince oficiálně vznikne v Česku druhá burza. K Burze cenných papírů Praha (BCPP) přibude burza RM-Systém(RMS). Pro klienty to bude znamenat, že nakupovat a prodávat cenné papíry budou na RM-Systému moci jen prostřednictvím obchodníků s cennými papíry, kteří budou na této burze působit. Jejich reakce na vznik nové burzy je ovšem poměrně chladná.

Změna to nebude nijak významná. Nepředpokládám, že se změní pozice RMS jako druhořadého trhu pro drobné investory,“ říká Jan Langmajer, hlavní makléřAtlantik FT. Jde o jeden z poměrně rozšířených názorů brokerů na přeměnu RMS na burzu. „Bude to výhodné pro drobnější klientelu, která se díky objemu investice v hodnotě zhruba 50 až 100 tisíc korun těžce dostává do popředí zájmu některých obchodníků s cennými papíry a investice v segmentu pražské burzy KOBOS (zde se dají nakupovat akcie i po jednotlivých kusech, narozdíl od SPADu, pozn. red.) je pro ně poplatkově nevýhodná,“ míní Petr Pokorný, ředitel Securities Trading LBBW Bank.

I když poplatky za obchodování musí nastavit RMS, konečné slovo, kolik zaplatí investor za daný obchod na RMS či BCPP, má obchodník, přes kterého klient investuje. „Poplatkově je obchodování na trhu RMS přes BH Securities stejné jako na BCPP,“ připouští Peter Čaputa, analytik této makléřské společnosti. To platí obecně pro obchody, které nejsou uskutečněny v segmentu EasyClick, kde se nakupuje podobně jako na BCPP v systému SPAD v určitých minimálních předem stanovených množstvích (lotech). Výjimkou je FIO, vlastník RM-Systému, která má dokonce nižší poplatky pro obchodování na burze v systému KOBOS, a to o 0,2 procenta.

Reakce on-line brokerů a burzy na vznik burzy RMSYSTÉM

„Česká spořitelna ani brokerjet České spořitelny v současné době přes RM-systém neobchodují a v budoucnu do něj neuvažují vstoupit.“
Hana Trhoňová, tisková mluvčí České spořitelny

„Myslím si, že bude lepší, když se k tomu nebudeme vyjadřovat.“
Martin Kodýdek, ředitel Patria Online

„Nepředpokládáme, že tato událost nějak ovlivní prostředí na tuzemském kapitálovém trhu.“
Jiří Kovařík, mluvčí BCPP

Situace je jiná, pokud investorovi broker zprostředkovává obchod v EasyClicku, nakupuje tedy lot akcií. „Při nákupu akciív EasyClicku je poplatek nižší než nakoupení stejných akcií v systému KOBOS,“ upřesňuje Čaputa. To platí i u FIO a Cyrrus. Neplatí to ale u všech obchodníků s přístupem na RMS. „Poplatek za takovýto obchod na RMS je vyšší,“ tvrdí Langmajer. Loty EasyClick jsou pro drobné investory dosažitelné, takže se jedná o výhodu RMS. Pohybují se v řádech desetitisíc korun.

„Výhodnost podmínek pro obchodování je nutné posuzovat vždy případ od případu, nedá se to zevšeobecnit,“ tvrdí Jan Procházka z Cyrrus. „Objemy obchodů na obou trzích ale mluví zatím jednoznačně pro BCPP,“ dodává. „Menší investice jsou výhodnější v RMS, naopak vyšší investice se vyplatí dělat v KOBOSu na pražské burze,“ říká Pokorný. LBBW Bank proto zvažuje, že se stane členem burzy RMS. „Z pohledu naší banky je výhodné mít v nabídce dvě burzy a využívat lepších podmínek jedné nebo druhé burzy, a tím nabídnout lepší podmínky pro naše klienty. Možnost "výběru" burzy může také přilákat nové klienty," vysvětluje Pokorný. Náklady na účast na RMS jsou pro obchodníka malé. Toho už někteří brokeři využívají. „Vždy vybíráme trh, na kterém bude obchod pro klienta výhodnější,“ tvrdí Procházka z Cyrrus.

Jako problém RMS vidí někteří brokeři okamžité vypořádání, kdy cenný papír je převeden na investora okamžitě, zatímco na BCPP proběhne vypořádání a změna majitele až za tři dny. „To znamená, že investor může akcie koupit pouze v případě, že má na účtu v RMS peníze, a platí to opačně v případě prodeje akcií. Nemůžeme klientovi krátkodobě půjčovat peníze či cenné papíry, na realizaci obchodu musí mít svoje. Naopak systém vypořádání na BCPP investorovi poskytuje časový prostor a také možnost například krátkých pozic (spekulace na pokles, pozn.red.),“ vysvětluje Čaputa.

Více obchodníků by v budoucnu mohlo na RMS přinést větší likviditu. Pohyb cen by pak byl podobný jako na BCPP. „Pokud RMS přiláká větší likviditu tak lze očekávat, že ubude arbitrážních možností, neboli obchodů, které využívají různých cen na různých trzích,“ myslí si Čaputa. Rozdílné ceny ale možná nejsou způsobeny nedostatečnou likviditou. „Investoři jsou vzhledem k nižšímu poplatkuochotni nakupovat za vyšší ceny, některé cenové rozdíly vyplývají z různých obchodních časů, a navíc zde obchoduje trochu jiná skupina investorů než na BCPP,“ myslí si Jiří Vodička, ředitel pro marketing RMSa dodává, že likvidita je pro drobného investora dostatečná. „Již dnes působí na RMS dva tvůrci trhu a například u akcií ČEZ je v každém okamžiku možné koupit, nebo prodat přibližně dva tisíce a víc kusů akcií.“

„Ubírá se to zatím správným směrem, například pro investiční certifikáty může být tento trh ideální. Majitelé RMS potřebují více času na rozjezd,“ uzavírá Procházka. „Nový obchodní systém burzy RMS přinese od ledna 2009 změny, které podpoří růst objemu obchodů a likviditu . Do budoucna nám umožní lépe reagovat na náměty investorů a brokerů,“ slibuje Vodička.

Stane se burza RMSYSTÉM významným hráčem na kapitálovém trhu? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investorům káva hořkne, i když letošní aroma je výborné

21. 11. 2008 | Věra Tůmová

Investorům káva hořkne, i když letošní aroma je výborné

Káva zlevňuje. Urodilo se jí rekordní množství a cestu dolů vydláždila její ceně i krize na finančních trzích. Jenže pokud bude krize trvat dlouho, začnou mít producenti kávy málo peněz... celý článek

RM-Systém jako burza chce přilákat více obchodníků a investorů

11. 11. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

RM-Systém jako burza chce přilákat více obchodníků a investorů

Od prvního prosince se RM-Systém stane burzou. Součástí změn má být spuštění nového informačního webu, posílení likvidity a podpora dalších brokerů, aby na RM-Systému obchodovalo co... celý článek

Druhá burza v Česku? Už brzy.

19. 5. 2008 | Petr Čermák | 7 komentářů

Druhá burza v Česku? Už brzy.

Až se RM-Systém v nejbližších měsících přemění v souladu se směrnicí MiFID na burzu, bude mít Česko burzy dvě. Třeba v několikrát větším Polsku je organizátor trhu pouze jeden. Objevují... celý článek

Jak se stát hrdým majitelem akcie

29. 2. 2008 | Petr Čermák | 12 komentářů

Jak se stát hrdým majitelem akcie

Investorů do akcií je v Česku stále víc. Každý nováček se musí rozhodnout, prostřednictvím kterého obchodníka s cennými papíry bude akcie nakupovat a prodávat. Celkem je má k dispozici... celý článek

Partners Financial Services