Obchodní strategie pro začátečníky – kombinace akcií a opcí

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 14. 11. 2008 | 10 komentářů
Obchodní strategie pro začátečníky – kombinace akcií a opcí
Většina lidí začíná obchodovat s akciemi. Když chtějí do svých obchodů zapojit opce, začínají často se strategií Covered Call. Při ní se obchoduje s opcemi i akciemi. Navíc je snadno pochopitelná a přináší stabilní zisk.

Covered Call je strategie, kde investor kupuje akcie a k nim vypisuje call opce. Pokud nakoupíme akcie a zároveň vypíšeme call opce říkáme této strategii buy-write. Covered znamená, že jsme kryti proti pohybu akcie nahoru. To je rozdíl oproti tzv. „naked“ vypisovaným call opcím, kde se pozice při pohybu akcie nahoru dostává do ztráty. Při covered call strategii vlastníme akcie a jediná věc, která se může stát při růstu ceny akcie, je, že přijdeme o držené akcie. (Vlastník call opce uplatní své právo na nákup akcií za cenu striku, pro který jsme vypsali call opci).

Grafická analýza Covered Call

Grafická analýza Covered Call


Grafická analýza Covered Call

Grafická analýza Covered Call

Kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit

Například vlastníme 100 ks akcií společnosti IBM, které se obchodují za 125,94 USD. Vypíšeme call opci na striku 130 s expirací následujícího měsíce. Opce se obchoduje za 2,25 USD.

K maximálnímu zisku dojde tehdy, když je cena akcie na konci platnosti vypsané opce na jejím striku – tj. na ceně 130 USD. K tomu je třeba připočítat celou opční prémii 2,25 USD. To znamená zisk z akcie 4,06 plus 2,25 tj. 6,31 USD x 100 ks tj. 631 USD.

Jak jsme napsali, při růstu akcie nahoru nehrozí žádné riziko ze ztráty. Ta může nastat v případě pohybu ceny akcie směrem dolů. Zde bychom se měli zamyslet nad některými tvrzeními, kdy je covered call prezentovaná, jako strategie, která chrání před klesáním akcie. Je to pravda jen částečně.

Podívejme se na uvedený příklad strategie Covered call. Za vypisovanou call opci můžeme maximálně dostat opční prémii 2,25 USD. Nulový bod je 125,94 - 2,25 tj. 123,69 USD. Když cena akcie IBM poklesne o více než 1,8 %, dostáváme se do ztráty. Jednoduchým výpočtem jsme si ukázali, že ochrana proti poklesu je jen malou výhodou. Ztráta je vše pod nulovým bodem, v uváděném případě tedy pod cenou 123,94 USD. Protože Covered call považujeme za strategii pro pravidelný příjem, volíme nákup akcie na střednědobé období a opce vypisujeme jednou za měsíc. U opcí tedy vyděláme na úbytku časového prémia.

Strategie se hodí pro podkladové aktivum, které hodnotíme jako neutrální nebo mírně rostoucí.

Pro medvědí trh se tato strategie nehodí. I když je pravda, že při vypisování call opcí v prostředí medvědího trhu sice ztrácíme na držení akcie, ale měsíčně alespoň tuto ztrátu kompenzujeme zisky z vypsaných prémií. Takže s použitím vypsaných opcí ztrácíme méně než při pouhém držení akcie. Naopak při býčím trhu zase nemůžeme participovat na celém pohybu podkladového aktiva, protože maximální zisk je omezený strikem, na kterém vypisujeme opci.

Výhody

  • Menší riziko než při pouhém držení akcie.
  • Minimum času strávený obchodováním.
  • Zisk nejenom při růstu akcie, ale i při pohybu do strany.

Nevýhody

  • Vzhledem k nutnosti držení 100 ks akcií na jednu vypsanou call opci, může být tato strategie výrazně náročná na kapitál (např. akcie GOOGLE stojí koncem srpna 2008 483 USD x 100 tj. 48 300 USD). Vhodné jsou proto akcie s cenou mezi 20 – 50 USD.
  • V případě výrazného pohybu nahoru je omezený zisk.
  • V případě výrazného pohybu dolů je v podstatě neomezená ztráta (bankrot společnosti).

Jaký strike pro vypisování call opce vybrat

Vypisování opcí daleko out-of-the-money je možná až moc konzervativní přístup, i když pravděpodobnost, že opce skončí bezcenná je velká. Opce daleko out-of-the money mají minimální časové prémium a není zde prakticky žádná ochrana na pokles podkladového aktiva. Za nejrozumnější přístup považujeme vypisování opcí at-the-money. V tomto případě získáme maximální časové prémium, a tedy pádem i určitou ochranu proti poklesu.

Srovnání Covered Call a Naked Put

Grafická analýza Naked Put

Grafická analýza Naked Put

Kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit

Podívejme se ještě na následující situaci, kdy použijeme akcie IBM, na které jsme Covered Call vysvětlovali. Koupili jsme akcie a vypsali call opci na striku 130. Místo Covered Call jen vypíšeme put opci na striku 130 a dostáváme Naked Put.

Podívejme se na grafickou analýzu, která vypadá úplně stejně jako strategie covered call, ale jedná se o naked put.

Rozdíl je v tom, že u Covered Call musíme zaplatit za 100 ks akcií a něco můžeme obdržet za vypsané prémium. V některých článcích se můžeme dočíst, že obchodovat Covered Call je méně rizikové než samotné vypisování put opcí. Při vzájemném porovnání grafické analýzy dojdeme k závěru, že takové tvrzení není pravdivé.

Jediný rozdíl mezi oběmi strategiemi je v požadavcích na margin. Při vstupu do obchodu může být margin u naked put opcí dokonce nižší než u covered call. Důvodem, proč upřednostňujeme Covered Call je to, že při pohybu podkladového aktiva dolů se požadovaný margin zvyšuje pozvolna na rozdíl od vypsané put opce, kde je zvyšování skokové.

Jaká nebezpečí hrozí při obchodování naked put opcí je snadné si představit. Proto i pro obchodování Covered Call nevybíráme akcie farmaceutických a biotechnologických společností a vyhýbáme se obchodování akcií v období vyhlašování hospodářských výsledků.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 11. 2008 14:53, Ladis Druhý a Neomylný

Ladis, odkdy si říkáš Buffet? A jak je to s tvými "skvělými akciemi bank, které je třeba držeti a získávati dividendy"? Když tak koukám na tvoje stránky - a vzpomenu, jak jsi vehementně radil držet bankovní tituly - tak by sis měl spíše asi říkat "looser". Prosím tě, neraď začátečníkům. Je vidět, že o opcích víš stejně málo, jako o celém investování, ty "neomylný guru" :))) A Buffeta nech napokoji, on si to od tebe fakt nezaslouží :(

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 11. 2008 3:55, Buffett

Obchodní strategie s opcemi nikdy neni pro začátečníky, ale pro pokrocilé hazardéry, kterí dostávají v práci moc penez a tak se je snazí zas ztratit. Pro začátečníky jsou nejprve jen fondy a pak jen akcie na pár let, kde se snazí vydelat jen na rustu kurzu. Začátečníci nikdy nespekulují na pokles kurzu. Verstanden?

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak využít klesání trhů k dosažení zisku

7. 11. 2008 | Josef Košťál

Jak využít klesání trhů k dosažení zisku

Obchodování v době, kdy ceny akcií létají nahoru a dolů, může být riskantní. Ideální opční strategií je proto tzv. kalendářní spread. Je třeba do obchodu vstupovat jen s několika málo... celý článek

Jak obhodníkům s opcemi pomáhají Řekové

24. 10. 2008 | Josef Košťál

Jak obhodníkům s opcemi pomáhají Řekové

Někteří obchodníci s opcemi nesledují vývoj ceny podkladového aktiva, ale obchodují jen na základě volatility a tzv. řeckých písmen. Ty umí napovědět, jak rizikový může konkrétní obchod... celý článek

Znalost volatility zvýší úspěšnost v opčním obchodování

17. 10. 2008 | Josef Košťál

Znalost volatility zvýší úspěšnost v opčním obchodování

Jak to, že když se trh pohybuje směrem, který předpovídáme, vydělávají naše opce tak málo? To je častá otázka začínajících opčních obchodníků. Důvodem je to, že nákup opce provedli... celý článek

Jak obchodovat vyhlašování hospodářských výsledků

10. 10. 2008 | Josef Košťál

Jak obchodovat vyhlašování hospodářských výsledků

Opční strategii Butterfly lze dobře využít i při obchodech, jejich podkladové aktivum tvoří akcie firmy, které budou vyhlašovat hospodářské výsledky. Úspěšná je především tehdy, když... celý článek

Jak obchodovat opční neutrální strategii Butterfly

3. 10. 2008 | Josef Košťál

Jak obchodovat opční neutrální strategii Butterfly

Minule jsme popsali neutrální strategii Butterfly - jak se sestavuje, kdy je vhodné jí použít a kde stanovit body pro stop-loss příkazy a cíl pro zisk. Dnes ukážeme obchod uskutečněný... celý článek

Partners Financial Services