Nízkými příjmy je ohrožen téměř milion Čechů

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 12. 11. 2008 | 14 komentářů
Nízkými příjmy je ohrožen téměř milion Čechů
Chudobou trpí v Česku přes 280 tisíc lidí. Potíže vyjít s příjmy má každý měsíc zhruba 7,5 procenta českých rodin. Největší zátěží domácností jsou výdaje na bydlení, splácení hypoték a úvěrů.

Jak se průměrné rodině zvyšují náklady na bydlení

Jak se průměrné rodině zvyšují náklady na bydlení

Pod úrovní životního minima, což je v Česku měřítko chudoby, žije podle odhadů Českého statistického úřadu téměř 94 tisíc domácností, jinými slovy 280 400 lidí. Jde hlavně o neúplné rodiny s dětmi a rodiny se třemi a více dětmi. Ty tvoří 63 procent chudých domácností, tedy zhruba 60 tisíc rodin. Bez sociálních dávek a další podpory státu by bylo v Česku ohroženo chudobou 38 procent populace. Vyplývá to z pravidelného šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ) o životní úrovni obyvatel České republiky.

Za chudé se označují v zemích Evropské unie ty domácnosti, v nichž mají měsíčně na každého člena rodiny v přepočtu nejvýše 8 tisíc korun. Pětina českých rodin má na hlavu maximálně 6800 korun, což je o 3 tisíce korun méně než v průměrných domácnostech. V chudých rodinách stojí zpravidla v čele osoba se základním vzděláním nebo vyučený člověk bez maturity. Míra chudobyzůstává podle statistického šetření stejná a oproti roku 2006 se nezměnila.

Jak jsou vybaveny české domácnosti

Podíl domácností v %

Jak jsou vybaveny české domácnosti

Nízkými příjmy, které jsou prvním signálem hrozící chudoby, je v Česku ohroženo 995 tisíc osob, tedy téměř 10 procent obyvatel. Jde hlavně o mladší věkové skupiny a nezaměstnané. Šetření zároveň odhalilo, že vyjít s příjmy má každý měsíc značné potíže 7,5 procenta rodin. Naopak 11,2 procenta domácností vychází se svými příjmy velmi snadno. Dobře se v Česku daří domácnostem, kde je hlavou rodiny zaměstnanec ve vyšší pracovní pozicinebo podnikající osoba . Tyto rodiny mají v průměru na měsíc zhruba 11 700 korun na hlavu.

Značnou zátěží jsou pro některé rodiny výdaje na bydlení, splácení hypoték a úvěrůna bydlení. Pětina domácností má tyto výdaje za velkou zátěž a dvě třetiny rodin je vnímají jako „určitou zátěž“. Pouze 12 procent domácností výdaje na bydlení jako zátěž vůbec nepociťuje. Nejvyšší průměrné měsíční výdaje na bydlení jsou podle zjištění ČSÚ u nájemních bytů a podnájmů, kde dosahují v průměru 4 656 korun měsíčně a oproti předchozímu roku se zvýšily o 4,6 procenta, z toho nájemné o 7 procent.

Tržní nájemné zatím většina rodin žijících v nájemních bytech nepociťuje, týká se jen 212 tisíc domácností, což je zhruba 22 procent uživatelů nájemních bytů. Růst cen za elektřinu a teplo pociťují nejvíce rodiny žijící ve vlastním domě. Těm vzrostly meziročně výdaje na bydlení o 7,4 procenta, což je oproti průměru o 2,4 procenta více.

Anketa

Kolik ušetříte každý měsíc v domácnosti na osobu

Podíl vlastnického bydlení se v Česku zvyšuje. Ve vlastním domě bydlí už téměř 40 procent rodin a v bytech v osobním vlastnictvídalší pětina domácností. Nájemního bydlení nyní využívá 23 procent rodin a v družstevních bytech jich žije 12 procent. O podnájem už lidé zájem příliš nemají, zatímco v roce 2005 v něm bydlelo 3,3 procenta rodin, v loňském roce to bylo jen 1,6 procent domácností.

Značně se mění také vybavení samotných domácností. Například osobní počítač má doma 51 procent rodin, což je oproti roku 2005 nárůst o 9 procent. Dalších10 procent rodin by si počítač chtělo pořídit, ale nemohou si ho z finančních důvodů zatím dovolit. Téměř 63 procent domácností má osobní auto. Pračka, barevný televizor či telefon chybí už jen zhruba dvou až čtyřech rodinám ze sta.

Jak vycházíte s příjmem? Znáte někoho, kdo s příjmem nedokáže vyjít? Podělte se o zkušenosti.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 5. 2009 22:45, Eliss

Chci se s Vámi podělit jak člověk dopadne potom,když kvůli zdravotnímu stavu musí nechat po 27letech práci,skončí s částečným invalidním důchodě,který číní 5900kč.Před 2lety jsem musela nechat práci,kde jsem pracovala 15let,jinak celkově mám odpracováno 27let!Na prac.úřadě jsem byla půl roku což nebyla žádná sláva.Během doby 1.5roků se mi podařilo najít práce né,poněvadž u mne hrozí ochrnutí,tak si to žádný zaměstnavatel nechce vzít na triko,ale brigády ano.Můj problém je v tom,že já jsem rozvedená,mám 2děti,které studují.Můj celkový příjem je 12000kč(ČID + alimenty na děti + dět.příd.a vyrovnávak).Jelikož jsem se ptala na co mám vlastně nárok,když mi skončila podpora,tak mimbylo řečeno,že na nic,poněvadž mám příjem - tím mysleli ten ČID.Byt platím 6500kč.Nevím,jak je to možný,že u nás ti co v životě k práci ani nečichli mají více nároku na nějaké dávky,podpory atd.Stát se spíše zaměřuje na lidi,kteří pro ten náš stát nic neudělali než pro lidi,kteří prací a´snaží se nestát fronty na úřadech!!!Naším slavným politikům,bych přála,aby si skusili žit aspoň půl roku s těmi pěnězi co mám já a mnozi mne podobní!!!!

+15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

domácnosti

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi jsou prý na peníze machři

8. 10. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Češi jsou prý na peníze machři

Češi v porovnání s některými východními národy umí s penězi zacházet a nechávají své úspory i více zhodnocovat. Více než třetina Čechů spravuje své peníze aktivně, devět lidí ze sta... celý článek

Život na dluh: normální pro dvě třetiny Čechů

15. 8. 2008 | Eva Sovová | 23 komentářů

Život na dluh: normální pro dvě třetiny Čechů

Čtvrtina lidí v Česku nešetří. Pětina utrácí, dokud to jde, a neplánuje rodinné výdaje. Toto chování se nemění již přes deset let. Se splácením jsou v Česku potíže u jednoho až dvou... celý článek

Zájem o dluhové poradenství roste

8. 8. 2008 | Eva Sovová

Zájem o dluhové poradenství roste

O pětinu vzrostl zájem lidí o informace, co dělat v případě dluhů. V síti občanských poraden a Poradně při finanční tísni se dají získat odborné rady zcela zdarma. Síť občanských poraden... celý článek

Na co si dát pozor při pojištění chaty

6. 3. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Na co si dát pozor při pojištění chaty

Chataření a chalupaření je český fenomén, který nemá ve světě obdoby. Tato česká tradice, navzdory dřívějším prognózám, nezkomírá. Jako druhé bydlení slouží půl milionů objektů. Přinášíme... celý článek

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

22. 2. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

Zloději každoročně vyloupí tisíce domácností. Krádež a vloupačka jsou postrachem zvlášť pro vášnivé sběratele a milovníky umění. Přinášíme sedm rad, jak lépe chránit cennosti a neutrpět... celý článek

Partners Financial Services