Zdravotní pojišťovny si posvítí na zbytečnou péči

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 7. 11. 2008 | 9 komentářů
Zdravotní pojišťovny si posvítí na zbytečnou péči
Už tři velké zdravotní pojišťovny zavádějí takzvaný systém integrované péče, který má omezit zbytečné poskytování zdravotní péče. Pojišťovny tím chtějí ušetřit miliardy korun.

Na začátku bude internet. Tři velké zdravotní pojišťovny zavádějí systém integrované zdravotní péče a internetový přístup ke zdravotní dokumentaci pacientů je jeho hlavním stavebním kamenem. Praktičtí lékaři, kteří se do projektu zapojí, dostanou ucelený přehled například o tom, jaké léky mají pacienti doma, jakou léčbu jim ostatní lékaři poskytli, a začnou léčit efektivněji než dosud.

Projekt integrované péče začaly od října testovat Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) i Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Nejdál je Česká národní zdravotní pojišťovna (ČNZP), která od listopadu rozjíždí integrovanou péči naostro. Pojišťovny chtějí ušetřit za zbytečnou zdravotní péči a ušetřené peníze využít na léčbu těžce nemocných pacientů a preventivní programy.

Například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra odhaduje, že jí tento projekt za rok uspoří až dvě miliardy korun. VZP by podle odhadů některých expertů mohla ušetřit ročně dokonce přes 7 miliard korun. ČNZP, která ověřovací pilotní projekt odstartovala jako první už v létě, ale míní, že úspory se dostaví až postupně. „Na začátku se výdaje za léčbu a prevenci u pacientů zařazených do rizikových skupin mohou dokonce zvýšit,“ říká Jiří Bek, ředitel ČNZP.

ČNZP vytvářela pravidla pro fungování systému integrované péče(SIP) spolu se sdruženími praktiků a pediatrů. Aby byly zdravotní informace o pacientovi pro lékaře užitečné, roztřídila pojišťovna své klienty do několika skupin podle typů onemocnění, která vyžadují obdobnou léčbu i nezbytnou prevenci. Do testovacího programu SIP se ČNZP podařilo zapojit celkem 105 praktických lékařů pro dospělé, které pojišťovna motivovala 15korunovým příplatkem ke kapitační platbě za každého pojištěnce.

„Praktik se již nemusí pacienta podrobně vyptávat na léčbu u jiných lékařů. Veškeré informace získává nahlédnutím do databáze. Může tak odhalit například nežádoucí účinek souběžně podávaných léků nebo předejít opakovanému rentgenovému vyšetření a snižovat tak zbytečné náklady,“ přibližuje lékař Michal Bábíček, místopředseda Sdružení praktických lékařů.

„U pacientů zařazených do stejné skupiny může lékař snadněji rozhodovat o dalším vyšetření a léčebném postupu a může i lépe ohlídat, na co má takový pacient nárok, aby u něj nedocházelo ke zbytečným zdravotním komplikacím,“ doplňuje Pavel Neugebauer, předseda Sdružení praktických lékařů. „Praktičtí lékaři mohou dostávat zdravotní informace o svých pacientech ze zákona, ostatním lékařům to legislativa zatím neumožňuje,“ přibližuje ředitel ČNZP Jiří Bek.

Od listopadu spustila ČNZP projekt naostro a chce do něj zapojit 7 tisíc praktiků pro dospělé a děti a dorost. „Praktičtí lékaři, kteří budou lépe vybaveni informacemi o svých pacientech, mohou detailněji vyplnit například žádanky o vyšetření u odborných lékařů a poskytnou těmto specialistům podrobnější informace o celkovém zdravotním stavu svého pacienta,“ říká lékař Pavel Neugebauer, předseda Sdružení praktických lékařů.

Anketa

Má poskytování všech zdravotních údajů o pacientovi smysl?

ZPMV jde prakticky stejnou cestou jako ČNZP. Od listopadu podle vyjádření ředitele pojišťovny Jaromíra Gajdáčka začnou vytvářet kategorie pojištěnců a rozčleňovat je podle typu onemocnění a náročnosti léčby včetně prevence. „Do programu se zapojila již polovina z celkového počtu 5800 smluvních praktických lékařů pro dospěléi pro děti a další se postupně přihlašují. V systému integrované péče pacienti nebudou omezováni k jakému lékaři a do jakého zdravotního zařízení budu chodit, to zůstane na jejich volbě,“ říká mluvčí ZPMV Hana Kadečková.

VZP ohlásila, že její projekt má širší zaměření, volba lékaře a zdravotnického zařízení se pojištěncům VZP ale nejspíš zúží. „Lékařům budeme poskytovat informace z našich dat, ale současně chceme vytvořit podmínky k tomu, aby pacienti byli ošetřováni lékaři, kteří mají dostupné všechny potřebné medicínské informace. Lékař, který má pro pacienta zvolit další vyšetřovací a léčebný postup, se bude rozhodovat daleko lépe, bude-li znát informaci nejen, že některé vyšetření bylo provedeno, ale hlavně s jakým výsledkem,“ vysvětluje záměry VZP její mluvčí Jiří Rod.

Je zpřístupnění lékařské dokumentace lékařům přes internet dobrý nápad? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 11. 2008 10:57, katango

Já do tohoto systému jako lékař vstupovat nehodlám,budu-li mít alespoň minimální možnost.Zdravotní pojišťovny již regulují objem péče lékařem poskytnuté bez ohledu na to,zda je či není potřebná.To jsou ty různé limity a regulace,o nichž pacienti obvykle nevědí.To za prvé.Za druhé - nehodlám se s ostatními dělit o své know-how ( což je jediné aktivum lékaře ) a zejména ne tímto způsobem.Copak si ZP myslí,že data zabezpečí před hackery ? A jsou to data velmi citlivá,tedy v mém oboru ( psychiatrie ) určitě. Jsem též přesvědčena,že naše práce se nijak nezefektivní.Jen budou lékaři s lidmi méně mluvit a víc čučet do monitoru.Na závěr bych chtěla citovat,co nás učili na medicíně : nevěřte nikomu,ani sobě ne.Což znamená jediné,každou diagnózu si znovu a znovu ověřovat,zda je platná.Takže jakýmsi údajům z internetu,navíc s možností hacknutí,věřit nebudu.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 11. 2008 8:30, pacient 2

Citace - comment / 07.11.2008 08:18

Jste paranoik. Zřejmě patříte k typu lidí, kteří nikdy nikomu neřeknou své rodné číslo, protože je to "osobní informace" a myslí si, že kdo je zná má nad nimi nějakou tajemnou moc.
Když jdete k doktorovi že vás bolí břicho a zeptá se vás, jestli už vám odoperovali slepé střevo nebo jo ještě máte, tak mu neodpovíte? Aby se náhodou nedozvěděl nějakou vaši "tajnou osobní" informaci? Tak třeba zemřete na protržené zanícené slepé střevo. A stejné informace budou v té databázi - informace, které mohou nejen zjednodušit a zefektivnit práci lékařům, ale i zachraňovat životy.



Ale no tak, zneužít se dá skoro vše, tenhle registr nebude vyjímka. Jenže, jak jste napsal, kvůli tomu nebudu chtít umřít.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Zdravotní pojišťovna

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Alergie na roztoče vás připraví o tisíce korun ročně

29. 9. 2008 | Eva Sovová | 7 komentářů

Alergie na roztoče vás připraví o tisíce korun ročně

Diagnóza „alergie na roztoče“ ukrojí z rodinného rozpočtu alergika v prvním roce minimálně 17 tisíc korun. Touto alergií začíná trpět stále více lidí. Všeobecnou zdravotní pojišťovnu... celý článek

Novorozeně: vážený, ale drahý klient zdravotní pojišťovny

25. 8. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Novorozeně: vážený, ale drahý klient zdravotní pojišťovny

Novorozeně se stává klientem té pojišťovny, u které je přihlášena matka v den jeho narození. Baby boom v Česku nejspíš pokračuje, naznačují to rostoucí počty malých klientů zdravotních... celý článek

Bezlepková dieta: drahá léčba za vlastní peníze

14. 7. 2008 | Eva Sovová | 35 komentářů

Bezlepková dieta: drahá léčba za vlastní peníze

Léčba speciální dietou je pro zdravotní pojišťovny výhodná. Pacienti si ji hradí celou sami. Ročně je stojí desítky tisíc korun, jen aby mohli vůbec fungovat a nemoc se nezhoršovala.... celý článek

Soukromé pojištění v nemoci čeká revoluce

30. 6. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

Soukromé pojištění v nemoci čeká revoluce

Regulační poplatky ve zdravotnictví mění chování lidí. Až dvojnásobně roste v Česku zájem o soukromé pojistky zdraví. Pojišťovny očekávají, že reforma ve zdravotnictví přinese v prodeji... celý článek

Lékaři specialisté: více práce není vždy více peněz

23. 6. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Lékaři specialisté: více práce není vždy více peněz

Výdělek odborných lékařů se řídí počtem a hodnotou vyšetření a zákroků, které na pacientech provedou. Zdaleka to ale neznamená, že čím více výkonů, tím více peněz.

Partners Financial Services