Zlevňují už i účty pro podnikatele

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 3. 11. 2008 | 5 komentářů
Zlevňují už i účty pro podnikatele
Raiffeisenbank a mBank pokračují ve snižování poplatků. Na levné účty se nyní snaží přilákat podnikatele a živnostníky. Ti si mohou k účtu zvolit zdarma i za sníženou cenu služby, které potřebují, a navíc spořit s tříprocentním úrokem.

mBank a Raiffeisenbank zahájily frontální útok na podnikatele. Nově jim nabízejí levné běžné účty. Míří na ty, kteří dávají přednost internetovému bankovnictví. Navíc k běžnému účtu přidávají spořící účet s tříprocentním úrokem.

Raiffeisenbank zabalila svou novinku Podnikatelské eKonto do tří variant – Základ, Extra a Prémium. Vedení tohoto běžného účtu je zdarma pouze u verze Extra a Prémium, kdy klient musí mít u banky vklady minimálně 200 tisíc korun a na účtu potřebný obrat. Základ žádné podmínky nemá, tuto verzi podnikatelského účtu si může zřídit i drobný živnostník a začínající podnikatel. Vedení účtu v základní verzi ale přijde měsíčně na 55 korun.

mBUSSINESS KONTO

„Podnikatelské eKonto je vedeno jako stavebnice, klient si volí pouze ty produkty a služby, které chce skutečně využívat, nejde tedy o žádné předem dané balíčky. Součástí účtu je i spořící účet s úrokem 3 procenta,“ přibližuje přednosti nového produktu mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Novinka mBank – podnikatelský účet mBUSSINESS KONTO, kterým chce banka oslovit hlavně drobné živnostníky, není rovněž žádný balíček. „U mBank podnikatel využije jenom to, co potřebuje a nezaplatí ani korunu navíc,“ říká generální ředitel mBank Jiří Báča. K podnikatelskému účtu přidala mBanka, stejně jako Raiffeisenbank, spořící účet s tříprocentním úročením podnikatelských vkladů. „Úročena je jakákoliv vložená částka a peníze si může podnikatel kdykoliv vybrat,“ přibližuje Báča.

Okruh podnikatelů, které chtějí banky na své novinky přilákat, není stejný. Raiffeisenbank vsadila spíše na podnikatele s historií a vyššími příjmy. Nejvýhodnější podmínky proto dává tato banka těm podnikatelům, kteří u ní mají naspořeno či investováno alespoň půl milionu a pohybem na účtu dosahují za měsíc minimálně obrat 50 tisíc korun. Pokud tyto podmínky splňují, mohou si zdarma u Raiffeisenbank zřídit Podnikatelské eKonto Prémium s desítkou bezplatných služeb.

U nejvýhodnější verze Prémium je zdarma vedení běžného účtu, zřízení až tři účtů v cizí měně, elektronická a embosovaná karta, přímé bankovnictví včetně pravidelného výpisu nebo eKomunikátor, který umožňuje propojit firemní účetnictví s podnikatelským účtem. Bez poplatků jsou ovšem jen první dva měsíční výběry z bankomatů banky, další výběry přijdou na 9,90 korun, stejně jako výběr hotovosti z cizího bankomatu. Další poplatky se platí podle běžného ceníku banky. Odchozí platba stojí například 2,90 Kč.

Anketa

Začnou banky razantněji snižovat poplatky za své služby?

Varianty Extra a Základ od Raiffeisenbank již tak výhodné nejsou. Oproti variantě Prémium u nich zpoplatňuje banka i některé další služby, ceny jsou ale nižší než v základním sazebníku. Například ve verzi Základ, kdy klient nemusí splňovat žádné věrnostní podmínky, se platí i za vedení samotného účtu měsíčně 55 korun, přímé bankovnictví přijde na dalších 50 korun, elektronická karta na 25 korun a embosovaná na 45 korun, za měsíční výpis zaplatí podnikatel 6 korun a případné vedení účtu v zahraniční měně ho vyjde měsíčně na 15 korun.

mBank jde jinou cestou. Nový produkt nastavila banka na míru drobných živnostníků a podnikatelský účet mBUSSINESS KONTO je hlavně pro drobné podnikatele jako jsou pekaři, kadeřnice a další živnostenské profese. „Cíleně se vydáváme opačnou cestou než ostatní banky, které se zajímají v první řadě o velké a střední podniky,“ říká Báča.

U mBUSSINESS KONTA je zdarma vedení běžného účtu, chipová platební karta, tři výběry z bankomatu v Česku a všechny v zahraničí a elektronický výpis. Další bankovní služby jsou zpoplatněné, cenově jsou ale podle Báči vždy nižší než jaké jsou v průměru ceny u konkurence. Za každou odchozí platbu do jiné banky tak například klient zaplatí 3 koruny, což je ovšem dražší než u eKonta.

Založit si zdarma k podnikatelskému účtu mBUSSINESS KONTO i účet v cizí měně ale mBanka, na rozdíl od Raiffeisenbank, zatím neumožňuje. Podle vyjádření Jiřího Báči s tím počítají až v příštím roce. mBank se netají tím, že chce dále zahýbat bankovním trhem. Její ambicí je vést do tří let podnikatelské účty zhruba desetině z milionu drobných živnostníků.

Nové podnikatelské účty

Zřízení a vedení účtu Podmínky pro založeníDalší služby zdarma
Raiffeisenbank:
eKonto Základ55 Kč/měsícžádnézměna programu na eKonto, zrušení účtu, dva výběry měsíčně z bankomatu
eKonto Extrazdarmasoučet příchozích plateb min. 40 tisíc Kč za měsíc nebo součet měsíčních plateb min.20 tisíc Kč plus úspory v bance min. 200 tisíc Kčvedení účtu v jedné cizí měně, měsíční výpis, elektronická karta, přímé bankovnictví, dva výběry měsíčně z bankomatu, změna programu na eKonto, zrušení účtu
eKonto Prémiumzdarmasoučet měsíčních plateb min. 50 tisíc Kč plus úspory nebo investice v bance min. 500 tisíc Kčvedení účtu až ve třech cizích měnách,elektronická a embosovaná karta, měsíční výpis, přímé bankovnictví, dva výběry měsíčně z bankomatu, eKomunikátor, změna programu na eKonto, zrušení účtu
mBank:
mBUSSINESS KONTOzdarmazdarmapřímé bankovnictví, chipová platební karta, tři výběry doma a všechny v zahraničí, všechny příchozí platby, odchozí platby v rámci banky, elektronické výpisy
Zdroj:jednotlivé banky

Která banka má podle vás nejlepší podnikatelský účet? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

podnikatelský účet

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sedm rad pro sjednání nejlevnějšího běžného účtu

12. 9. 2008 | Eva Sovová, Věra Tůmová | 4 komentáře

Sedm rad pro sjednání nejlevnějšího běžného účtu

Poplatky u bankovních účtů rozčilují nejednoho klienta. Řada z nich kvůli tomu zvažuje změnu účtu. Při výběru nejvhodnějšího účtu se ale vyplatí na některé parametry rovnou v bance... celý článek

Vyznat se v sazebnících některých bank je téměř nemožné

18. 8. 2008 | Patrik Nacher | 7 komentářů

Vyznat se v sazebnících některých bank je téměř nemožné

Běžný klient se v bankovních sazebnících vyzná jen sotva. Těžko si tak může spočítat náklady na účet a porovnat je s konkurencí. Vyplynulo to z průzkumu redakce Peníze.cz a serveru... celý článek

Nejlevnější účet pro internet: mBank, eKonto a Fio válcují konkurenci

14. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 24 komentářů

Nejlevnější účet pro internet: mBank, eKonto a Fio válcují konkurenci

Pro klienty, kteří nepotřebují bankovní pobočky, sestavila redakce Peníze.cz a server www.bankovnipoplatky.com žebříček nejlevnějších účtů pro elektronické bankovnictví. V průměru běžný... celý článek

Nejlevnější účty: vítězství mBank a propadák České spořitelny

12. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 61 komentářů

Nejlevnější účty: vítězství mBank a propadák České spořitelny

Výzkum serverů Peníze.cz a www.bankovnipoplatky.com spočítal nejlevnější bankovní účty pro běžné bankovní klienty. Žebříčku vládne mBank spolu s dalšími menšími bankami. Bankovní giganti... celý článek

Partners Financial Services