Pokuta za předčasné splacení půjčky už není všude

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 30. 10. 2008 | 11 komentářů
Pokuta za předčasné splacení půjčky už není všude
Banky si konkurují, stále víc spotřebitelských úvěrů se dá splatit předčasně bez pokuty. Některé banky ale klienty za mimořádné splátky stále trestají tisícovými sankcemi. Změny v úvěrových smlouvách, například snížení splátek, pokutují ale všechny banky.

Klienti, kteří se rozhodnou splatit spotřebitelský úvěr předčasně nebo uhradit mimořádnou splátku to nemají u některých bank snadné. Banky je za to mohou potrestat až pětitisícovou pokutou. Některé banky ale tyto poplatky začaly rušit. Z deseti bank, jejichž sazebníky jsme prošli, umožňuje bez jakékoliv sankce předčasné splacení spotřebitelských půjček již celkem šest bank.

Bez pokuty se dají splatit spotřebitelské úvěry od Citibank, LBBW Bank,Komerční banky, Poštovní spořitelny, mBank a UniCredit Bank. Vždy je ale dobré se banky zeptat, jak je třeba postupovat. Například předčasné splacení Osobního úvěru u Komerční banky musí klient ohlásit osobnímu poradci alespoň 30 dnů předem.

Spotřebitelské úvěry, které se dají splatit předčasně zdarma

BankaSpotřebitelský úvěrPoplatek
CitibankCitibank osobní půjčkazdarma
ČSOBAmerická hypotékazdarma
LBBW BankOsobní půjčka, IQ půjčkazdarma
Komerční bankaOsobní úvěr, Úvěr Gaudeamus, Úvěr Garantzdarma
Poštovní spořitelnaNeúčelový úvěr, Účelový úvěr na bydlení, na vzdělávání, na vozidlo, Poštovní úvěr čtyřlístekzdarma
mBankmPůjčkazdarma
RaiffeisenbankÚčelová půjčka, Půjčka na kliknutízdarma
UniCredit BankOsobní úvěr účelový, neúčelový, individuálnízdarma
zdroj: ceníky jednotlivých bank

Pokuty za předčasné splátky spotřebitelských úvěrů začínají přehodnocovat i některé další bankovní domy. Třeba ČSOB nyní zdarma umožňuje předčasně splatit úvěry uzavřené před 1. únorem 2008, nebo přefinancovat zdarma letošní i staré spotřebitelské půjčky jiným úvěrem získaným od této banky. Raiffeisenbank nyní umožňuje předčasné splacení spotřebitelského úvěru bez sankce, a to u Rychlé půjčky a úvěru Rychlá splátka, které klienti stihnout uzavřít do konce letošního roku.

U bank, které poplatky za předčasné splacení spotřebitelských úvěrů stále účtují, se pokuty pohybují zpravidla v rozmezí od 500 do 5 000korun, někdy jsou i vyšší. Z deseti bank, jejichž sazebníky jsme prověřovali, trestají své klienty za mimořádnou splátku a předčasné splacení spotřebitelského úvěru čtyři bankovní domy. Jde o Českou spořitelnu, GE Money Bank, Raiffesenbanka ČSOB.

Spotřebitelské úvěry, které se dají splatit předčasně jen s pokutou

BankaSpotřebitelský úvěrPoplatek
Česká spořitelnaSpotřebitelské a hotovostní úvěry4 % z výše mimořádné splátky (min.500 Kč, max. 5000 Kč
Americká hypotéka1 % z výše mimořádné splátky, min.500 Kč, max. 5000 Kč
ČSOBPůjčka na cokoliv, Půjčka na lepší bydlení1 % z výše mimořádné splátky, min. 1000 Kč
GE Money BankExpres půjčka5 % z předčasně splacené jistiny, min. 1000 Kč
RaiffeisenbankOsobní půjčka univerzální, Rychlá půjčka **, Nízká splátka – konsolidace půjček + 4 % z výše mimořádné splátky
**Pro Rychlé půjčky poskytnuté v období od 1. 10. 2005 do 31. 1. 2006 a v období od 1.9. do 31. 12. 2008 činí výše poplatku 0 Kč
+Pro úvěr Nízká splátka – konsolidace půjček poskytnuté v období od 1.9. do 31. 12. 2008 činí výše poplatku 0 Kč
zdroj: ceníky jednotlivých bank

Nejvyšší pokuta je u GE Money Bank, kde klient zaplatí 5 procent z předčasně splácené jistiny, minimálně však tisícikorunu. Za jednorázové doplacení úvěru v zůstatkové výši například 150 tisíc korun tak klient dostane pokutu 7,5 tisíce korun.

Česká spořitelna má pokutu ve výši 4 procent z mimořádné splátky, přičemž minimálně zaplatí klient 500 korun a nejvýše 5000 korun. V ČSOB přijde předčasné splacení spotřebitelského úvěru nejméně na tisíc korun a Raiffeisenbankúčtuje klientovi poplatek ve výši 4 procent z výše mimořádné splátky.

Důvodem, proč některé banky klienty stále trestají pokutou, je to, že každá změna představuje pro poskytovatele půjčky vždy práci navíc a s předčasným ukončením staré úvěrové smlouvy banka přichází i o výnos, se kterým počítala. Při rozhodování, zda se vyplatí starou spotřebitelskou půjčku smazat i přes vysokou pokutu, je vždy třeba dobře počítat. Vždy záleží na tom, jak je úvěr drahý, kolik splátek ještě zbývá doplatit a zda se tedy dá ušetřit na úrocích. Jestliže do splacení půjčky chybí jen pár měsíců, zpravidla je lepší již nic neměnit.

Rodinný rozpočet mohou potkat i nečekané situace jako je ztráta zaměstnání nebo vážný úraz a dlouhodobá pracovní neschopnost, což zpravidla přináší i značný propad příjmů. Splácet spotřebitelský úvěr, který nemá klient pro takový případ pojištěný, již může být problematické a vést i do dluhové pasti.

Požádat banku o snížení měsíční splátky a tedy o prodloužení doby splácení úvěru ale opět není zadarmo. I když banky na celé transakci neprodělávají, změna smlouvy je pro ně opět práce navíc, a proto si za ni účtují opět stovky až tisíce korun.

Velmi vysokou sankci za změnu úvěrové smlouvy siúčtuje například Komerční banka a UniCredit Bank, a to ve výši 2 tisíce korun.Česká spořitelna má tento poplatek v rozmezí od 100 do 1500 korun, přesná pokuta se v této bance vypočítává procentní sazbou 0,2 procenta z aktuálního zůstatku nesplacené úvěrové částky. Raiffeisenbank si za změnu, o kterou požádá klient, účtuje u všech spotřebitelských úvěrů pokutu 1000 korun. U mBank přijde změna smluvních podmínek na 300 korun a například u Poštovní spořitelny na 200 korun.

Co si myslíte o trestání klientů, kteří chtějí rychleji splatit své dluhy? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 3. 2009 19:52, Hraběnka

Je mi z těch bank na blití.člověk jim nacpe tolik peněz a pořád je to málo.Poplatky za předčasné splacení úvěru absolutně neuznávám.No jo no z něčeho žít musí tak proč neobrat někoho,kdo potřeboval jen půjčit?

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 10. 2008 8:51, To je věc pohledu

Nechci se zastávat bank, ale fornulace "trestají klienty za předčasné splacení" je trochu drsná. Banky půjčují peníze, protože je to pro ně ziskové. Půjčím Vám 50000 a v průběhu 10 let mi vrátíte 60000 (vzorový příklad, nebudeme se hádat, že je to mnohem víc než těch 60000). Vy si to po 3 letech rozmyslíte a chcete vrátit zbytek, čímž samozřekmě banku připravíte o zisk za následujících 7 let. Jistě banka má hotové peníze a může je půjčit dál, ale i sjednání následující půjčky pro ni znamená vynaložené úsilí a jisté náklady - nehledě na to že Vy chcete ve svůj prospěch porušit předem sjednané podmínky.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

spotřebitelský úvěr

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde se dá nejlevněji půjčit na studia

15. 9. 2008 | Eva Sovová

Kde se dá nejlevněji půjčit na studia

Čtvrt milionu na vysokoškolská studia nejlevněji půjčí v České spořitelně a Komerční bance. Některé studentské úvěry se dají splácet až po studiích. Úvěry, které nejsou ušité na míru... celý článek

Jak chytře naspořit dítěti na studia

5. 9. 2008 | Eva Sovová, Petr Čermák | 19 komentářů

Jak chytře naspořit dítěti na studia

Naspořit v průběhu příštích 15 let na vysokoškolská studia dnešního tříletého potomka znamená měsíčně odkládat do fondů 1400 korun, na spořicí účty 1800 korun. Při tříprocentní inflaci... celý článek

Finanční gramotnost pro děti: výuka hrou

28. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Finanční gramotnost pro děti: výuka hrou

Čeští učitelé mají k dispozici novou učebnici pro výuku ekonomické a finanční gramotnosti. Pomocí her a úkolů mohou žáky naučit, jak funguje ekonomika a jak se dá hospodařit s rodinným... celý článek

Kdo je kdo aneb rozumíte dobře své úvěrové smlouvě?

1. 9. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Kdo je kdo aneb rozumíte dobře své úvěrové smlouvě?

Kdo je věřitel a kdo je dlužník asi ví každý. Pokud však za úvěr např. ručíte domem rodičů, kupujete si byt s partnerem a nejste manželé, objeví se vaší smlouvě další pojmy, kterým... celý článek

Pojištění schopnosti splácet: vytáhne trn z paty, nebo peníze z kapes?

27. 1. 2006 | Simona Ely Plischke

Pojištění schopnosti splácet: vytáhne trn z paty, nebo peníze z kapes?

Splácíte leasing, k tomu úvěr ze stavebního spoření a navrch ještě osobní půjčku, pomocí které jste vyřešili Vánoce? Napadlo vás, co byste dělali, kdyby vás mrazivé počasí skolilo a... celý článek

Partners Financial Services