Desatero, jak zvládnout dopravní nehodu

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 15. 10. 2008 | 5 komentářů
Desatero, jak zvládnout dopravní nehodu
Statistika dopravních nehod je na českých silnicích děsivá, o život přišlo již přes 700 lidí a více než 21 tisíc osob bylo zraněno. Škody jdou do miliard korun. Přinášíme deset rad, na co si dát při nehodě pozor a jak si nezpůsobit další komplikace a výdaje.

Od ledna do září šetřila dopravní policie na českých silnicích celkem 118 423 nehod. K ostatním nehodám nikdo policii nepřivolal a účastníci ji vyřešili sami. „Zatím se nemusí volat k havárii policie, pokud škoda nepřesáhla 50 tisíc korun. Od Nového roku nebude nutné volat policii k nehodám, jestliže škoda na vozidle včetně přepravovaných věcí nepřesáhne 100 tisíc korun. Účastníci nehody budou mít ale novou povinnost. Musí sepsat a podepsat společný záznam o nehodě a neprodleně ho předat pojišťovně,“ upozorňuje Tomáš Hejda, mluvčí ČSOB Pojišťovny.

Podle mluvčího pojišťovny může být záznam o dopravní nehodě sepsán na obyčejném papíře, žádný pevně stanovený formulář není předepsaný. Pojistitelé doporučují vozit s sebou v autě tiskopis „Záznam o dopravní nehodě“, podle kterého se dá havárie snadno a bez chyb zdokumentovat. Psychické vypětí při havárii může ale vést k tomu, že se na některé podstatné věci může přesto zapomenout. Proto přinášíme rady jak při dopravní nehodě postupovat, nezpůsobit si další komplikace a peníze z pojistné události získat co nejdříve.

  1. U dokladů k vozu vozte vždy podepsanou zelenou kartu dokládající vaše povinné ručení. Při nehodě zastavte vozidlo, zapněte varovná světla, zjistěte, zda je ve voze někdo zraněný. Dbejte na vlastní bezpečnost a snažte se zabránit řetězové havárii třeba máváním kusem látky nebo blikajícím světlem. Místo nehody označte výstražným trojúhelníkem.
  2. Zjistěte, zda jsou na místě nehody další zranění, snažte se jim poskytnout pomoc přivoláním záchranné služby (linka 155, 112) a do příjezdu zdravotníků i vlastními silami.
  3. Policii (linka 158) musíte volat k nehodě, u které došlo ke zranění a také tehdy, dojde-li k poškození zaparkovaného vozidla, přilehlé nemovitosti a dalším hmotným škodám na majetku třetích osob, ke škodě na komunikaci, dopravním značení, poškození životního prostředí nebo je-li komunikace havárií zablokovaná a nejde zabezpečit plynulý provoz. Do konce roku se volá policie při škodě na vozidle včetně přepravovaného materiálu, která je podle odhadu vyšší než 50 tisíc korun. Od ledna 2009 pak jen k havárii se škodou převyšující 100 tisíc korun.
  4. Na místě nehody se vždy chovejte tak, abyste nezkomplikovali řádné vyšetření dopravní havárie. Pokud to jde, neposouvejte vozidla z místa střetu. V případě, že to ale situace vyžaduje a poloha vozidel se musí změnit, nezapomeňte křídou označit všechny stopy, které doloží, jak se vozidla střetla a jaká byla jejich původní pozice.
  5. Jestliže k nehodě není nutné přivolat policii, požadujte po řidiči, který dopravní nehodu způsobil, aby vám předložil občanský nebo řidičský průkaz a zelenou kartu, jako doklad pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, abyste mohli sepsat záznam o nehodě. Pokud řidič odmítne doklady předložit a s účastníkem nehody se na zavinění nedohodnete, volejte policii.
  6. O dopravní nehodě, kterou budete řešit s účastníkem nehody bez přítomnosti policie, musíte od ledna 2009 vždy sepsat společný záznam. Pokud nemáte tiskopis u sebe, záznam napište na jakýkoliv papír. Uveďte v něm datum, jména a adresy řidičů, typ vozů a SPZ, údaj, u které pojišťovny je viník dopravní nehody pojištěný, číslo dokladu o pojištění (číslo zelené karty, případně havarijního pojištění). Stručně popište, jak k havárii došlo, udělejte nákres a popište viditelná poškození vozu. Na záznamu o nehodě nesmí chybět podpisy řidičů.
  7. Pro lepší prokázání vzniku dopravní nehody je užitečné zajistit si na místě případné svědky nebo si dopravní nehodu vyfotografovat třeba mobilním telefonem a fotodokumentací z nehody zachytit rozsah poškození vozu, postavení vozidel, směr jízdy a dopravní značení komunikace. Pojišťovny doporučují kontaktovat z místa nehody případně i klientské centrum pojišťovny viníka. Pokud je vozidlo viníka registrováno na území cizího státu, pořiďte si pokud možno fotodokumentaci jeho řidičského dokladu a zelené karty.
  8. V rámci povinného ručení hradí pojišťovny také asistenční služby, proto je užitečné poznamenat si k zelené kartě asistenční linku své pojišťovny. Na té se dá například objednat odtah nepojízdného vozidla. Asistenční linku je užitečné volat i v případě, kdy si nebudete zcela jistí, zda řešíte celou situaci správně.
  9. Než opustíte místo nehody, zkontrolujte si, zda máte zaznamenány všechny potřebné údaje. Tedy jednak o řidiči druhého vozu (jméno, adresu a telefon), dále údaje o jeho vozidle (SPZ, typ vozidla, tovární značka), údaje o vlastníkovi vozidla, pokud jím není samotný řidič (jméno, bydliště nebo sídlo firmy) a údaje o pojištění vozu (číslo zelené karty, číslo pojistné smlouvy, název pojistitele, platnost zelené karty).
  10. Co nejdříve kontaktujte svou pojišťovnu a předejte jí záznam o dopravní nehodě včetně fotodokumentace, abyste mohli nechat vůz opravit a získat i co nejdříve pojistné plnění.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

pojišťovna

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné ručení bude u ČSOB pojišťovny bez bonusů dražší

2. 10. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Povinné ručení bude u ČSOB pojišťovny bez bonusů dražší

Povinné ručení je podle pojišťoven rok od roku v Česku výhodnější. Kdo se podívá na základní sazby, vidí jiný trend. Zdražuje se. Pojišťovny to ale nerady slyší a upozorňují hlavně... celý článek

Stoleté povinné ručení se přesouvá na internet

28. 3. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Stoleté povinné ručení se přesouvá na internet

Trhem povinného ručení v Česku hned tak něco nepohne. Nováčci se proti obrům prosazují těžce. Zvláště, když zbraně pro lov klientů mají všechny pojišťovny v podstatě stejné. Mezi ty... celý článek

Má mít řidič porušující předpisy dražší povinné ručení?

20. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Má mít řidič porušující předpisy dražší povinné ručení?

Jezdíte dobře, dodržujete předpisy, ale rozčiluje vás bezohlednost mnoha řidičů na českých silnicích? Ministerstvo vnitra vymyslelo nový recept, jak nebezpečným řidičům „zatnout tipec“.... celý článek

Kdy má smysl havarijní pojištění auta

13. 2. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Kdy má smysl havarijní pojištění auta

Havarijní pojištění nestojí pakatel a pro některé vozy se vůbec nevyplatí. Majiteli staršího auta sice po nehodě uhradí třeba nový nárazník, ale při totální škodě si za vyplacené peníze... celý článek

Co dostanete navíc k povinnému ručení

1. 11. 2007 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Co dostanete navíc k povinnému ručení

Kdo si hodlá sjednat povinné ručení, může se nechat zlákat od pojišťoven na leccos. Vybrat si může z násobků bonusů kvůli lepší sazbě či z palety dárečků. Od zrušení monopolu na povinné... celý článek

Partners Financial Services