s.r.o. za tisícikorunu: zjednodušení s otazníkem

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 6. 10. 2008 | 8 komentářů
s.r.o. za tisícikorunu: zjednodušení s otazníkem
K založení společnosti s ručením omezeným možná nebude třeba 200 tisíc korun ale pouhá tisícíkoruna. Chystaná změna z dílny Ministerstva spravedlnosti by mohla podle Hospodářské komory nahrávat nepoctivcům.

Jednotlivec, nebo společníci, kteří nyní zakládají společnost s ručením omezeným, musí ze své kapsy dát firmě do vínku základní kapitál ve výši 200 tisíc korun. To by se ale mělo za čtyři roky výrazně změnit. K založení s.r.o. by měla postačovat jen tisícikoruna. Tuto převratnou novinku chystá Ministerstvo spravedlnosti.

"Chystané změny počítají s tím, že obchodní zákoník již nebude existovat samostatně, ale přejde jakožto obchodní zákon pod zbrusu nový občanský zákoník," vysvětluje Zuzana Steinerová, ředitelka tiskového odboru Ministerstva spravedlnosti. Pokud navrhovaná změna projde připomínkovým řízením, posvětí ji vláda a schválí zákonodárci, nová pravidla pro zakládání společnosti s ručením omezeným by měla začít platit od ledna 2012.

"Cílem úpravy je zjednodušit režim podnikání a nesvazovat společníky zbytečnými regulacemi. Návrh novely vychází z osvědčených zákonných úprav, které po léta fungují například v Německu, Velké Británii nebo ve Francii," říká mluvčí Ministerstva spravedlnosti.

"Podnikat jako fyzická osoba na živnostenský listby tak z principu nebylo třeba. Společnost s ručením omezeným jako právnická osoba je sice daňově o nějaké to procento nevýhodnější, ale tyto nevýhody vyváží to, že společníci neručí za závazky své firmy," upozorňuje Martin Chamr, jednatel společnosti s ručením omezeným Chamr & Partners. To v praxi znamená, že společníci v případě krachu firmy neručí celým svým soukromým majetkem jako živnostníci, ale jen majetkem firemním.

Zástupci Hospodářské komory jsou ale k chystané novince skeptičtí, nabádají k opatrnosti a k vytvoření takových pravidel, aby přilišná liberalizace nenahrála nepoctivcům. Hovoří dokonce o morálním hazardu a pochybují, že česká společnost je na takovou změnu připravena. Zároveň upozorňují, že bariéra 200 tisíc korun základního kapitálu byla nastavena proto, aby se odbouralo mínění, že každý podnikatelje podvodník.

"Běžný podnikatel nedá hned na začátku dohromady 200 tisíc korun a nemá také dostatečné schopnosti, aby řídil společnost s ručením omezeným, svolával valnou hromadu, představenstvo, vedl podvojné účetnictví a další potřebnou administrativu, která je u obchodní společnosti nezbytná," míní Jana Kozlíková, mluvčí Hospodářské komory České republiky.

Částka 200 tisíc korun, kterou musejí podle současné legislativy dát společníci při založení firmydohromady, ale nejsou peníze, které na kontě firmy stále leží. Tyto finance mohou okamžitě použít například na vybavení firmy, nákup zboží či další investice. Na kontě tak s.r.o. může během prvního měsíce fungování zůstat jen pár korun.

"Základní kapitál je dnes v principu otázkou spíše účetní, " říká podnikatel Martin Chamr. Podle něj proto chystaná novinka nepředstavuje žádná větší rizika. "Každý ovšem bude muset věnovat větší pozornost tomu, s kým obchoduje a jakou má tento subjekt minulost," poznamenává.

Anketa

Schválí zákonodárci chystanou novinku?

"Myšlenka založit firmujen s pouhým tisícikorunovým základním kapitálem je velmi lákavá, avšak v českých podmínkách, kde se poctivost příliš nenosí, je ručení majetkem velmi významné. Je potřeba stanovit takové kontrolní mechanismy, které budou chránit ostatní podnikatele," podotýká Jana Kozlíková z Hospodářské komory.

S tím souhlasí i podnikatel Martin Chamr: "Bude důležité vyvinout lepší systém sledování neplatičů prostřednictvím pečlivě vedených databází nebo bankovních registrů, protože se dá očekávat zakládání velkého množství subjektů s novým idendifikačním číslem, které se mohou opakovaně stávat neplatiči."

Podle Ministerstva spravedlnosti reaguje chystaná novinka na stav, kdy základní kapitál již ztratil význam při ochraně věřitelů. "Tuto ochranu nyní zajišťují jiné účinné mechanismy jako je insolvenční zákon, pravidla pro správu majetku společnosti s ručením omezeným nebo regulace podnikatelských seskupení," uzavírá mluvčí Ministerstva spravedlnosti Zuzana Steinerová.

Jak by měl stát chránit spotřebitele před nepoctivými podnikateli? Podělte se o názor.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 10. 2008 7:33, ixka

Tak jako to dělají venku. Nepovažují apriori všechny za lumpy, ale počítají přitom s určitým procentem lumpů (a tudíž se ztrátami) , kteří se najdou vždycky. Zákony tam ale nedělají podle lumpů, ale podle poctivých podnikatelů. Tímhle článkem chcete říct, že norma a většina v Čechách je lump a z toho musí náš zákon vycházet? Velmi ostudné.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 11. 2008 19:46, ing. neumann

Konečně je už i v ČR firma, která založí s.r.o. zcela zdarma a dokonce uhradí i správní a soudní poplatky. Stačí zadat go google nebo do seznamu "založení firmy zdarma" a naleznete jejich stránky...

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services