Flexibilní hypotéka, která netančí, jak vy pískáte

Flexibilní hypotéka, která netančí, jak vy pískáte
Komerční banka oživila v podzimní reklamní kampani Flexibilní hypotéku. Upozorňuje na její hlavní výhodu, totiž možnost úpravy splátek. Ačkoli to není z reklamních textů zřejmé, je to výhoda jen pro někoho. Rozhodli jsme se proto, že reklamu uvedeme na pravou míru.

Flexibilní hypotéka Komerční bankynení zase až tak pružný tanečník, jak slibuje. Její reklama v tištěných médiích, na plakátech i přímo na webu sice zní: „Tančím, jak vy pískáte“, rozhodně to ale neplatí tak úplně pro všechny klienty. Minimálně pro část potenciálních klientů této hypotéky s nižšími příjmy je reklama zavádějící. Kdo z nich se pro tento úvěr rozhodne právě kvůli flexibilitě, může být později rozčarovaný. Nejenže nebude třeba moci ani flexibilitu hypotéky využít, ještě ale za ni zaplatí o dost více než u jiné hypotéky. Neznamená to však, že hypotéka je celkově špatná. Výhodná je však pouze pro některé klienty. Problém ale je, že reklama vyvolává představu, že u této hypotékymůže každý libovolně měnit splátky podle své situace. A tak to rozhodně není.

Flexibilní hypotéka Komerční banky

Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Tištěná verze aktuální reklamy na Flexibilní hypotéku doslova říká: „Jsem vaše flexibilní hypotéka“. Současně jedním dechem upozorňuje na hlavní výhodu produktu, totiž na možnost snížení či zvýšení splátek. Na webových stránkách banky pak výhodnost ještě doplňuje tvrzení, že tato hypotéka je určena všem, kteří chtějí mít možnost rozhodovat o výši splátek a chtějí mít flexibilitu při splácení hypotečního úvěru. „S Flexibilní hypotékou Komerční banky si můžete splátky své hypotékysnížit, zvýšit, přerušit nebo odložit počátek splácení až o 12 měsíců dle svých potřeb. Nemusíte se tak obávat neočekávaných změn své finanční situace,“ uvádí dále banka k produktu. Zmiňované výhody se ale týkají především movitějších klientů, kteří očekávají vyšší příjmy a chtějí úvěr brzo umořit. Rozhodně se výhodnost Flexibilní hypotéky netýká všech, kterým jde o co nejnižší splátky a kteří měli by případně zájem na čas výši splátek upravit.

Pro běžnou klientelu, která má spíše problémy s příjmy nebo je má nižší, není tento produkt až tak zajímavý,“ podotýká finanční poradce s dlouholetou praxí Jan Paták a dodává: „Kdo má hypotéku sjednanou na maximální dobu, nemůže si už měsíční splátku vůbec upravovat.“ Jednou ze základních podmínek pro odklad splátek úvěru i pro změnu výše splátek je, že celková doba splácení úvěru(po využití možnosti odkladu splátek/snížení měsíčních splátek) nesmí přesáhnout 30 let od data uzavření smlouvy o úvěru. Kdo si rovnou na začátku sjedná Flexibilní hypotéku s třicetiletou dobou splácení, aby měl co nejnižší splátky, a v průběhu splácení se dostane do finančních obtíží, odkladem ani změnou výše splátek svou situaci nevyřeší, protože mu je banka nepovolí.

Jaké úrokové sazby HÚ banky nyní nabízejí

Poskytující bankaHÚ s max.splatností na 30 let5-letá úroková sazba [%] p.a.
LBBW Bank CZIQ Hypotéka Pronájem4,66
Komerční bankaHÚ Klasik (všechny HÚ do 85%)4,99
Oberbank AGKombiHypotéka5,00
Oberbank AGStandardHypotéka5,00
Česká spořitelnaIdeální hypotéka ČS5,19
Wüstenrot hypoteční b.Hypotéka REFIN5,19
Hypoteční bankaHÚ s životním poj.5,29
Hypoteční bankaHÚ 855,29
Wüstenrot hypoteční b.Hypotéka Wüstenrot 5,29
Hypoteční bankaHÚ na družst.bydlení5,29
UniCredit Bank CRHÚ účelový nerezidenční5,32
RaiffeisenbankStabilita a Stabilita Invest5,44
Komerční bankaHÚ Plus (všechny HÚ do 100%)5,49
Hypoteční bankaHÚ 1005,69

Patrně jedinou variantou, která by mu to umožnila je, pokud by klient nejprve splátky navýšil a alespoň nějakou dobu tyto vyšší sumy platil. Měl by tak splacenou o něco větší část hypotéky. I zde je ale určité omezení. Splátky je možné navýšit o 100 procent výše měsíční splátky sjednané při uzavření hypoteční smlouvy. Kdo by chtěl v době, kdy se mu daří, platit pro jistotu více než dvojnásobek původně domluvené splátky, má smůlu. A to platí i opačně. Ani u snižování splátek nemůže klient zcela svobodně určovat, kolik bude platit. Bankaumožňuje snížit měsíční splátku maximálně o 50 procent ze splátky sjednané při podpisu smlouvy. Kdo si bude chtít upravovat výši měsíční splátky v době, kdy má již odložené splátky úvěru, také neuspěje.

Úpravu splátky nebo její odklad může klient využít, až když vyčerpal celý úvěr. Další podmínkou je splátková kázeň u všech produktů Komerční banky. Pokud Flexibilní hypotéku čerpá společně několik spoludlužníků, ani jeden z nich nesmí mít ve své bankovní historii u této banky problém se splácením svého závazku delší než 30 dnů.

Další z nevýhod, kterou klient zjistí, až ze sazebníku banky jsou poplatky. „Komerční banka má na Flexibilní hypotéku krásnou reklamu s tanečníkem a zmrzlým mužem. Pokud se ale podíváte na poplatky za vedení úvěrového účtu, zjistíte, že jsou téměř dvojnásobné oproti jiným bankámči hypotékám,“ upozorňuje ještě Jan Paták. Zatímco standardně za úvěrový účet klient zaplatí 150 korun měsíčně a někdy ještě méně (mBank má například vedení úvěrového účtu zcela zdarma), měsíčně za spravování úvěru Flexibilní hypotéky zaplatí 250 korun. Za maximální dobu trvání úvěru, tedy za 30 let, si za „flexibilitu“ klient připlatí o 36 tisíc korun. A to pro rodiny s nižšími příjmy už není zcela zanedbatelná částka. To vidí jako nevýhodu i expert z Gepard Finance Jiří Hlinka.

Změna či odklad splátek u Flexibilní hypotéky tedy výhodná být může, klient si ale musí uvědomit, zda se ho tato výhoda vůbec týká a nakolik se mu dlouhodobě vyplatí. Reklama ho totiž na žádná potencionální omezení neupozorní.

Pošlete nám fotku podezřelé reklamy

Narazili jste na nějakou podezřelou reklamu z oblasti financí, která je zavádějící, nebo splňuje nesplnitelné? Pošlete nám její fotografii, napište, kde jste ji pořídili, a my se zkusíme dopátrat, jak se věci ve skutečnosti mají.

*
Captcha

Věříte reklamám na finanční produkty? Které zaujaly vás? Přispějte svým názorem do diskuse.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 9. 2008 14:05, Rafter

Clovek ktery dokaze bez rizika vydelat na financnim trhu vic nez je urok u hypoteky, zadnou hypoteku nepotrebuje..

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zavádějící lákadlo 80procentního výnosu

22. 9. 2008 | Petr Čermák | 3 komentáře

Zavádějící lákadlo 80procentního výnosu

ČP Invest před dvěma týdny spustil reklamu na stránky, kde nabízí podílové fondy. Jenže na ně láká impozantním výnosem fondu, kterého mohl investor dosáhnout jen s velkou dávkou štěstí.... celý článek

Drahé „výhodné“ úvěry ze stavebního spoření

30. 7. 2008 | Věra Tůmová | 22 komentářů

Drahé „výhodné“ úvěry ze stavebního spoření

Stavební spořitelny se stále více ucházejí o klienty hypotečních bank. Nabízejí jim třeba refinancování jejich úvěrů, a to za údajně lepších podmínek a s nižší úrokovou sazbou. Z našeho... celý článek

10 kroků refinancování hypotéky u stavební spořitelny

25. 7. 2008 | Věra Tůmová | 10 komentářů

10 kroků refinancování hypotéky u stavební spořitelny

Současné úrokové sazby hypoték motivují stále více lidí, kteří už hypotéku mají, k jejímu refinancování. Ke konci fixace se ptají u konkurence a čím dál častěji i ve stavebních spořitelnách.... celý článek

Dražší hypotéky zostřují boj o klienty

27. 6. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Dražší hypotéky zostřují boj o klienty

Hypotéky se zdražují a banky žadatele posuzují přísněji. Ve srovnání s minulým rokem klesá objem poskytnutých úvěrů. Přesto experti odhadují pro letošní rok růst prodeje hypotečních... celý článek

Investiční hypotéka: pro klienty, kteří platí a věří

2. 6. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Investiční hypotéka: pro klienty, kteří platí a věří

Hypoteční banka přišla s novinkou – hypotékou kombinovanou s investicí do podílových listů fondu životního cyklu od Conseq Investment Management. O výhodný produkt půjde v případě,... celý článek

Partners Financial Services