Zaručený zisk při růstu i poklesu akcií

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 26. 9. 2008
Zaručený zisk při růstu i poklesu akcií
Motýl, neboli butterfly, je obchodní strategie, která obchodníkovi vydělává, když cena podkladového aktiva roste, i když klesá. Pohyby nahoru a dolů ovšem nesmí být velké.
akcie, dluhopis, Grafická analýza sestaveného obchodu

Grafická analýza sestaveného obchodu


akcie, dluhopis, Grafická analýza obchodu po přikoupení další call opce a dorovnání delta na nulu

Grafická analýza obchodu po přikoupení další call opce a dorovnání delta na nulu


akcie, dluhopis, grafická analýza s vyznačenými body pro ukončení obchodu se ztrátou

Grafická analýza s vyznačenými body pro ukončení obchodu se ztrátou


Kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit

Strategie long call butterfly je výhodná, když cena podkladového aktiva prudce nekolísá. Pak i při poklesu umožní uzavřít obchod se ziskem. Jde v podstatě o kupování a prodávání call opcí na třech různých stricích se stejným měsícem expirace. Kupujeme call opce na vyšším a nižším striku a vypisujeme call opce na středním striku. Prostřední strike umísťujeme blízko aktuální ceny podkladového aktiva a krajní striky se umisťují od vypisovaného striku ve stejné vzdálenosti na každou stranu. Poměr opcí je 1:2:1. Jedná se o debetní strategii, takže maximální ztráta je rovná částce, kterou jsme při vstupu do pozice zaplatili. Když si long butterfly rozložíme do jednotlivých spreadů, jsou to vlastně dva spready.

Sestavili jsme obchod se striky: long 1 Oct 1150 call, short 2 Oct 1255 call, long 1 Oct 1360 call. Podkladové aktivum je index SPX(S&P 500). Střední strike je umístěný at-the-money, horní strike jsme zvolili podle první standardní deviace – bereme rozhraní mezi první a druhou standardní deviací, a spodní call strike je umístěný ve stejné vzdálenosti od hranice at-the-money jako horní strike. Výpočet první standardní deviace byl uvedený v článku o bull put spreadu.

Z grafické analýzy vidíme průběh zisků a ztrát podle ceny podkladového aktiva. Na ose X je cena podkladového aktiva, na ose Y sledujeme zisk/ztrátu. Čárkováné čáry ukazují teoretický průběh obchodu s blížícím se časem do vypršení platnosti kontraktů, plná čára ukazuje, jak obchod skončí, pokud ho budeme držet až do expirace.

Před vlastním vstupem do obchodu zkontrolujeme hodnotu delty, která ukazuje, o kolik se změní hodnota opce, pokud podkladové aktivum vzroste o dolar. Z údajů analýzy z OptioVue vidíme, že delta je – 2,36. Je to nízká hodnota a není třeba jí upravovat. Jestliže bychom se chtěli dostat co nejblíže k nule, provedeme přikoupení call opcena striku s deltou okolo 2,30. Tím docílíme, že teoretický průběh obchodu, bude souměrný podle středního vypisovaného striku.

Slovník pojmů

Call a Put opce - Call a Put opce dávají jejímu majiteli právo podkladové aktivum v budoucnu koupit či prodat za předem sjednanou cenu.

Cena Strike -Cena, za kterou má vlastník put nebo call opce právo koupit či prodat podkladové aktivum.

Spread - Strategie sestavená z prodané a koupené opce, kdy riziko je rozložené a vždy jedna z dvojice opcí ve spreadu zajišťuje tu druhou.

Opční prémie - Částka, kterou zaplatíme při koupi opce. Při prodeji (vypisování) opcí je opční prémie částka, kterou za prodané opce můžeme maximálně obdržet.

Margin - Finanční částka, která je držená brokerem na klientském účtu, jako pojistka pro některé typy obchodů.

Obchodní plán


Kdy vstupujeme do obchodu
U systému pro long butterfly se vstupuje do obchodu asi 25-35 dní do expirace. Je to strategie neutrální pro pravidelný příjem a potřebujeme tedy, aby na trhu nedošlo k většímu pohybu. Proto volíme dobu držení v tomto rozpětí. U obchodů si stanovujeme realistický cíl výnosu (cca 12 - 15 %) a nejpozději obchod uzavíráme týden před expirací. Pak vstupujeme do nové pozice, kterou si sestavíme podle stejných pravidel, jak bylo popsáno výše.

Kdy vystupujeme z obchodu
Jestliže strategie dosáhne očekávaného zisku, který zvažujeme okolo 13 - 20 %, ukončíme pozici. Jestliže se pozice dostane 1 % za či před break even jednoho z nulových bodů, ukončíme pozici se ztrátou.

Závěr
Mezi výhody této strategie patří, že při pohybu podkladového aktiva nahoru nebo dolů se hned nedostáváme do větší ztráty. Výborné je také procentuální zhodnocení vložené částky.

Jestliže do obchodování zapojíme ještě znalosti o řeckých písmenech je to výborná, zisková strategie, kterou doporučujeme všem opčním obchodníkům.

Shrnutí butterfly

Názor na vývoj trhu: neutrální, očekáváme jen malý pohyb
Maximální ztráta: zaplacené Cash Flow (4 276USD)
Nulový bod dole: nižší kupovaný strike + CF ( 1150 + 42.76 = 1192.76)
Nulový bod nahoře: vyšší kupovaný strike – CF (1360-42.76 = 1317.24)
Výhody: velmi dobré procentuální zhodnocení, maximum je na vypisovaném striku
Cash Flow: debetní strategie a to je i maximální ztáta
Úbytek času: pomáhá pozici, když cena je mezi stiky
Doba držení pozice: cca 14 dní
Vyšší profit přichází, čím víc se blížíme k expiraci
Volatilita: pozici pomáhá pokles volatility (dole v Matrix je vega záporná)

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Strategie pro růst akcií s velkou pravděpodobností zisku

19. 9. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Strategie pro růst akcií s velkou pravděpodobností zisku

Půjde akcie dolů, nahoru nebo do strany? U Bull Put spread vyděláme, když podkladové aktivum půjde nahoru i do strany. Opět si ukážeme jednoduchou strategii s velkou pravděpodobností... celý článek

Jak vydělat, když cena akcie klesá nebo stagunuje

12. 9. 2008 | Josef Košťál | 1 komentář

Jak vydělat, když cena akcie klesá nebo stagunuje

Půjde akcie dolů, nahoru, nebo do strany? U jednoduché strategie Bear Call spread vyděláme, když podkladové aktivum půjde dolů i do strany. Ukážeme si strategii s dobrou pravděpodobností... celý článek

Kondor dává slušnou šanci na dobrý zisk

20. 6. 2008 | Josef Košťál | 7 komentářů

Kondor dává slušnou šanci na dobrý zisk

Jednou z neutrálních opčních strategií, kterou používají i hedgeové fondy, je strategie Iron Condor. Pro dosažení zisku není nutné správně odhadnout předpokládaný pohyb podkladového... celý článek

Dlouhodobé opce místo akcií? Ano, je to lacinější

13. 6. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Dlouhodobé opce místo akcií?  Ano, je to lacinější

S opcemi se nemusí obchodovat pouze v řádu dnů či týdnů. Někdy může být zajímavé koupit dlouhodobé opce, které vyprší za několik let. Špatná zpráva je, že se dají pořídit jen u malého... celý článek

Jak vydělat, když se trhy nehýbou

30. 5. 2008 | Josef Košťál | 5 komentářů

Jak vydělat, když se trhy nehýbou

Vydělávat se dá, i když se trhy nehýbou výrazně ani dolů, ani nahoru. Při použití opcí se hovoří o strategii „Kalendářní spread“. Jde v podstatě o využití různého tempa, kterým se mění... celý článek

Partners Financial Services