Jak vydělat, když cena akcie klesá nebo stagunuje

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 12. 9. 2008 | 1 komentář
Jak vydělat, když cena akcie klesá nebo stagunuje
Půjde akcie dolů, nahoru, nebo do strany? U jednoduché strategie Bear Call spread vyděláme, když podkladové aktivum půjde dolů i do strany. Ukážeme si strategii s dobrou pravděpodobností úspěchu.

V jednom z minulých článků jsme popsali jeden z vertikálních spreadů – Bull Call spread. V dnešním pokračování na tento článek navážeme dalším vertikálním spreadem a to je Bear Call spread.

akcie,dluhopis, Matrix – informace o obchodě z opčního software OptionVue

Matrix – informace o obchodě z opčního software OptionVue


akcie,dluhopis, Grafická analýza Bear Call spreadu

Grafická analýza Bear Call spreadu


akcie,dluhopis, denní cenový graf IBM

Denní cenový graf IBM


akcie,dluhopis, Matrix – informace o obchodu

Matrix – informace o obchodu


akcie,dluhopis, grafická analýza

Grafická analýza


Kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit

Jak název napovídá, očekáváme u zvoleného podkladového aktiva pohyb dolů (bear) a spread bude sestavený z call opcí. Zase kombinujeme koupené a prodané opce, v tomto případě call opce, ve stejném expiračním měsíci a se stejným počtem kontraktů.

Opční prémie je u call opce vyšší na striku 67,50 USD, který prodáváme a na vyšším, kupovaném striku, je prémie nižší. Dostáváme tedy kreditní spread a kredit je náš maximální možný zisk. A protože se jedná o kreditní strategii, broker požaduje, abychom měli na účtu určité množství peněz.

U kreditních spreadů využíváme úbytku časové hodnoty opce a spread skončí v zisku při pohybu dolů nebo do strany. Obchodník tak nepotřebuje úplně přesně uhodnout předpokládaný směr pohybu akcie.

Jak sestavený obchod bude probíhat je názorně ukázané v grafické analýze. Na ose „X“ je cena podkladového aktiva, na ose „Y“ jsou nad tečkovanou čárou zisk a pod ní ztráta v USD.

Plná červená ukazuje situaci, kdy sestavený obchod budeme držet až do skončení platnosti opčních kontraktů, tj. 33 dní, do třetího pátku v červnu.

Jako příklad zvolíme jako podkladové aktivum akcie společnosti IBM. Z denního cenového grafu vidíme, že se akcie již třikrát dotkla rezistence na ceně 130 USD a směřuje dolů.

V Matrix si nastavíme oblast první standardní deviace (růžová barva). V tomto rozmezí by se cena akcie měla pohybovat do vypršení platnosti kontraktů v srpnu. Na rozhraní první a druhé standardní deviace umístíme spread. Nižší strike (135 USD), kde opci vypisujeme, je zároveň náš bod pro ukončení obchodu v případě, že se cena otočí a začne růst.

Do obchodu vstupujeme se třemi kontrakty, maximální zisk je 186USD, pro vstup do obchodu potřebujeme mít na účtu u brokera 1500 USD.

Názorně vidíme jaký by byl průběh obchodu a při jakých cenách akcie. Čárkované čáry představují teoretický průběh obchodu, podle toho, kolik dní od vstupu do pozice uplyne (v grafu vpravo nahoře vidíme T+O, T+10).

Akcie IBM šly opravdu dolů a následně se pohybovaly do strany. Protože od vstupu do obchodu uplynulo 16 dní, projevil se i časový úbytek hodnoty opcí. Když se podíváme na opční prémie nyní, hodnoty prodané a koupené opce jsou 0,10 a 0,05 USD. Před šestnácti dny byly hodnoty 0,85 a 0,20. Původní spread měl kredit 0,65 USD, nynější má hodnotu 0,05 USD. Zisk z obchodu je 0,65-0,05 tj. 0,60 USD x 100 = 60 USD pro jeden opční kontrakt. Protože držíme tři kontrakty, zisk je 180 USD.

Po 16 dnech jsme docílili téměř maximálního zisku a obchod můžeme uzavřít nebo ho nechat dál až do expirace. Rozhodli jsme se pro ukončení obchodu a vezme si zisk. Vydělali jsme 180 USD, po zahrnutí makléřských poplatků to bylo 162 USD. Dosáhli jsme tak zhodnocení původního vkladu (margin 1500 USD) 10,8 procenta za 16 dní.

Shrnutí Bear Call spreadu

Názor na trh: medvědí (bear) nebo od neutrálního k medvědímu
Maximální ztráta v příkladu: rozdíl mezi striky – kredit (70-67,50)-1,00 tj. 1,50x100 tj. 150 USD/kontrakt
Maximální zisk: kredit (1,38-0,38 tj. 1,00x100 tj. 100 USD/kontrakt
Break even: nižší strike plus net kredit (67,50 + 1,00 tj. 68,50)

Ve výpočtech jsme neuvažovali makléřské poplatky

Výhody:
Vyděláme, když cena půjde dolů nebo do strany
Při porovnání s pouhým prodejem call opce je zde výrazně nižší marginový požadavek a opce je zajištěná

Nevýhody:
Maximální ztráta je většinou větší než maximální zisk. Přestože jsme dole chránění
když akcie hodně padá, máme omezený zisk

Autor pracuje ve společnosti Czechwealth

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Iron Condor – strategie pro pravidelný příjem

27. 6. 2008 | Josef Košťál | 3 komentáře

Iron Condor – strategie pro pravidelný příjem

V minulém článku jsme psali o neutrální strategii Iron Condor, o tom jak se sestaví, kde brát zisk a kde ztrátu. V dnešní části ukážeme konkrétní obchod, který objasní záludnosti tohoto... celý článek

Kondor dává slušnou šanci na dobrý zisk

20. 6. 2008 | Josef Košťál | 7 komentářů

Kondor dává slušnou šanci na dobrý zisk

Jednou z neutrálních opčních strategií, kterou používají i hedgeové fondy, je strategie Iron Condor. Pro dosažení zisku není nutné správně odhadnout předpokládaný pohyb podkladového... celý článek

Dlouhodobé opce místo akcií? Ano, je to lacinější

13. 6. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Dlouhodobé opce místo akcií?  Ano, je to lacinější

S opcemi se nemusí obchodovat pouze v řádu dnů či týdnů. Někdy může být zajímavé koupit dlouhodobé opce, které vyprší za několik let. Špatná zpráva je, že se dají pořídit jen u malého... celý článek

Jak vydělat, když se trhy nehýbou

30. 5. 2008 | Josef Košťál | 5 komentářů

Jak vydělat, když se trhy nehýbou

Vydělávat se dá, i když se trhy nehýbou výrazně ani dolů, ani nahoru. Při použití opcí se hovoří o strategii „Kalendářní spread“. Jde v podstatě o využití různého tempa, kterým se mění... celý článek

Jak si snížit náklady na kupování opcí aneb začínáme se spready

23. 5. 2008 | Josef Košťál | 8 komentářů

Jak si snížit náklady na kupování opcí aneb začínáme se spready

Relativně komplikovaná, ale poměrně jistá možnost, jak vydělávat na růstu cen akcií, je opční strategie Bull Call Spread. Skládá se ze dvou opcí, které se zároveň navzájem jistí proti... celý článek

Partners Financial Services