Pojistku proti otěhotnění svěřenek mu nedali

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 5. 9. 2008
Pojistku proti otěhotnění svěřenek mu nedali
Pojistit se dnes dá leccos. Domácí prasátko, zahradní jezírko, revolver či prsty houslového virtuosa. Dokonce i počasí. Ale ne všude. Každá pojišťovna má své „specialitky“ a některá takové speciální pojistky nenabízí.

Strach o vzácné předměty, zvířata, či vlastní podnikání přivádí do pojišťoven klienty s netradičními požadavky na pojištění. Ty se například týkají méně běžných předmětů či aktivit, které standardní pojistky zahrnují. Může jít o střelné zbraně, invalidní vozíky, zahradní stavbyči vybavení, malotraktory nebo hudební nástroje. Část zájemců chce pojistit proti nepříliš běžným rizikům, třeba proti nepřízni počasí, poškození kabelů kunou nebo zranění virtuosa.

„V zásadě lze říci, že pojistit je možné opravdu všechno. Některé věci ale vyžadují více času, takže si klient neodnese smlouvu rovnou od přepážky,“ upozorňuje Václav Bálek, mluvčí České pojišťovny. U neobvyklých požadavků si pojišťovnymusí propočítat související rizika a zjistit, zda je proti nim kryje také jejich zajišťovna. Pokud je riziko vysoké, bude prý drahá i pojistka. V horším případě pojišťovna pojistku raději nesjedná, jako třeba u vysoce rizikových sportů, výstřelků umělců nebo nepojistitelných úmyslů.

jak postupovat u netradiční pojistky

1.

Na přepážce uveďte, co a jak chcete pojistit a pokud takovou smlouvu nebude možné uzavřít v rámci standardních produktů hned na místě, pak všechny potřebné informace pracovnice předá specialistům, kteří je zpracují. Potom se vám ozvou se a vzájemně s vámi vyladí detaily netradiční smlouvy.

Nebo

2.

Napište svůj požadavek na e-mail Klientského servisu ČP, který je uvedený na webu (sekce Napište nám na HP). Pracovník pojišťovny se vám sám přímo ozve a doladí vše, co je k sepsání smlouvy nutné.“

Zdroj Česká pojišťovna

„Nepojistili jsme například riziko provozovatele letního dětského tábora, který chtěl pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou otěhotněním svěřených děvčat. To pojistit nelze nejen z morálních aspektů, ale také proto, že při tomto jednání by šlo rozhodně o úmysl, který je nepojistitelný,“ podotýká mluvčí pojišťovny Generali Kateřina Bílá. Některé kuriózní pojistky třeba pro celebrity proto ve světě sjednává jen vybraná skupina pojišťoven. Zpravidla to jsou ty, v jejichž finanční skupině je i zajišťovna, jako to je například u britské Lloyds´.

Standardně prý dokáží vyjít vstříc méně obvyklým požadavkům na sjednání pojistky ale téměř v každé pojišťovně, tvrdí zástupci oslovených institucí. Některé pojišťovny se na vybrané speciální pojistky zaměřují. Například v Generalimají speciální pojištění s názvem „Bez bariér“, které vychází vstříc požadavkům tělesně postižených. Toto pojištění zahrnuje i pojistku bezbariérové domácnosti a speciální „koníčky“ handicapovaných občanů. Pomůcky pro zdravotně postižené pojišťují mimo jiné i v České pojišťovně.

Česká podnikatelská pojišťovna(ČPP) zase jako jediná na tuzemském trhu nabízí pojištění legálně držených zbraní v rámci pojistky domácnostia to do maximální výše pojistné částky na 300 tisíc korun. Současně s pojištěnou zbraní pojistka kryje i určité množství střeliva k příslušné zbrani. Střelná zbraň pojištěná na 40 tisíc tak ročně na pojistném vyjde zhruba na 200 korun. Speciálně je také v této pojišťovně možné pojistit jízdní kola, a to i ta velmi drahá (pokud jsou označená mikročipem). Ostatní pojišťovnypojišťují kola zpravidla jen na nízké částky a vybraná rizika.

Co vše si také můžete třeba pojistit

Golfové hole
Sportovní vybavení
Lovecké vybavení
Starožitnosti
Umělecké předměty
Pergolu
Udírnu
Zahradní jezírko
Cestu v zahradě
Zahradní altán a nábytek
Malotraktor
Hi-fi za miliony korun
Exotická zvířata a rostliny
Prasátko, fretku 
Jiné domácí mazlíčky
Šekové knížky
Platební karty
Cenné papíry
Zdravotnické pomůcky
Invalidní vozíky
Výtah pro vozíčkáře
Inzulinové pumpy
Koncertní křídlo
Hudební nástroje

Zvláštní typy pojistekpotřebují ale například sportovci netradičních disciplín. Mezi ty patří Karel Loprais, který Česko pravidelně reprezentuje na rallye Paříž – Dakar. Když mu před několika lety bandité v Mali ukradli speciální Tatrovku, kryla všechny náklady pojistka u České pojišťovny. Standardně se podle Bálka závodní vozidla pojistit nedají.

Vedle výjimečných předmětů se pojišťují i výjimeční lidé. Speciální pojistku si u České pojišťovny kdysi musel sjednat hokejista Jaromír Jágr. Bylo to v době, kdy přijel z Ameriky a nebyl v Evropě pojištěn, takže mu prý hrozilo, že nenastoupí na mistrovství světa. „Kdyby se zranil a nemohl by pak plnit smluvní povinnosti v americkém klubu, nemohl by ani nastoupit do utkání, pokud by nebyl pojištěný. Riziko zranění by bylo příliš velké,“ dodává Bálek.

Také to, že sněží či naopak nespadne ani vločka, může být pro někoho rizikem. Týká se to například pořadatelů závodů na běžkách, mezi kterými byla letos i bývalá nejúspěšnější tuzemská běžkařská hvězda Kateřina Neumannová. Ta se jako zástupce pořadatele proslavila dovážením náklaďáků sněhu přes půl republiky, aby nemusela rušit mezinárodní závody. Jejich zrušení by přišlo na miliony korun. Pojistit se tak dá i proti počasí a riziko, že se nevydaří tak může místo pořadatele nést pojišťovna. Tedy za předpokladu, že pořadatel dokáže včas najít instituci, která ho proti nekonání akce pojistí.

Anketa

Máte sjednanou nějakou netradiční pojistku?

Standardně takové pojistky sjednávají například v ČPPa v pojišťovně Uniqa. „Jde například o sportovní události velkého formátu, které jsou závislé na povětrnostních podmínkách, jako je například sjezdové lyžování, které potřebuje dostatek sněhu. Také skoky nebo lety na lyžích mohou závodníci absolvovat jen do určité síly větru. Organizátoři se u takových závodů pojišťují pro případ, že jim je nepřízeň počasí nedovolí uspořádat,“ říká Eva Svobodová z pojišťovny Uniqaa dodává: „Tyto pojistky se vztahují třeba na náklady již vynaložené na konání akce, případně na ztrátu ze vstupenek. Jsou-li závody dvoukolové nebo vícedenní, lze sjednat plnění pro konkrétní délku výpadku z důvodu nepřízně počasí. A s tím souvisí i výše pojistného.“

Dostali jste se už někdy do situace, kdy by vám netradiční pojistka pomohla? Sjednávali jste ji už někdy? Podělte se o zkušenosti a názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+66
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co vše se dá pojistit z obýváku

22. 8. 2008 | Věra Tůmová

Co vše se dá pojistit z obýváku

Kdo se chce vyhnout „pojišťovákům“ a potřebuje se pojistit, už má dnes i jiné možnosti. Stačí mu na to počítač s internetem či telefon tak, jak to je již běžné v cizině. Podívali jsme... celý článek

Nejoblíbenější pojistné podvody

13. 6. 2008 | Věra Tůmová

Nejoblíbenější pojistné podvody

Řady tuzemských podvodníků s pojistkami se „úspěšně“ rozrůstají. Pojišťovny už za letošek hlásí nárůst těchto případů oproti loňsku o desítky procent. Trvale nejpopulárnější jsou podvody... celý článek

Hasicí přístroj není jediná povinnost majitelů domů a bytů

11. 3. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Hasicí přístroj není jediná povinnost majitelů domů a bytů

Od července musí mít každý nově postavený rodinný dům a rekonstruovaná chata či chalupa hasicí přístroj a hlásič požárů. To ovšem není jediná povinnost, kterou vlastníci nemovitostí... celý článek

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

22. 2. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

Zloději každoročně vyloupí tisíce domácností. Krádež a vloupačka jsou postrachem zvlášť pro vášnivé sběratele a milovníky umění. Přinášíme sedm rad, jak lépe chránit cennosti a neutrpět... celý článek

Šokované rybičky pojišťovna neproplatí

28. 12. 2007 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Šokované rybičky pojišťovna neproplatí

Pojišťovny prý dovedou pojistit leccos. Jejich klienti se ale také pokoušejí leccos neuvěřitelného pojišťovnám vykázat jako škodu. Často je to boj kdo s koho, při němž se jedná i o... celý článek

Partners Financial Services