Jak chytře naspořit dítěti na studia

Jak chytře naspořit dítěti na studia
Naspořit v průběhu příštích 15 let na vysokoškolská studia dnešního tříletého potomka znamená měsíčně odkládat do fondů 1400 korun, na spořicí účty 1800 korun. Při tříprocentní inflaci pětileté studium za 15 let zdraží z 250 tisíc na zhruba 392 tisíc korun.

Téměř každý rodič považuje investici do vzdělání svých potomků za dobře zhodnocené finance. Vysokoškolský diplom vytáhne za pět let studiíz rodinného rozpočtu minimálně 250 tisíc korun.

V sedmi oslovených bankácha družstevní záložně Fiose shodují, že konzervativní způsob šetření, tedy ukládání peněz na vkladní knížku, spořícínebo termínovaný účet není výhodné. Nabízené úrokové sazby zpravidla nepokryjí inflaci, takže reálná hodnota úspor klesá.

Kolik dnes stojí vysokoškoláka jeden měsíc na vysoké škole

Ubytování2 100 Kč
Jídlo a pití1 500 Kč
Doprava domů400 Kč
Doprava po městě300 Kč
Učebnice200 Kč
Zábava500 Kč
Celkem5 000 Kč
Za dva semestry50 000 Kč
Za patnáct let bude při 3 procentní inflaci stát rok vysokoškolského studia 78 400 korun.

Konzervativní rodiče, kteří se rozhodnou spořit svému dítěti na vkladní knížce, spořicím účtu či termínovaném účtu musejí počítat s tím, že za patnáct let bude mít naspořených 250 tisíc korun při průměrné tříprocentní inflaci a úrokové sazbě 2,5 procenta hodnotu jako dnešních 161 tisíc korun. Z nich by rodiče ratolesti uhradili místo pěti let jen tři roky vysokoškolského studia.

„Spořící a termínované vklady nejsou nejvhodnějším produktem pro dlouhodobé zhodnocování finančních prostředků,“ potvrzuje tento výpočet Tomáš Kopecký, mluvčí ČSOB.

Na zaplacení pětiletého studia budou rodiče při tříprocentní inflaci potřebovat za 15 let úspory ve výši 392 tisíc korun. Na spořící účet s průměrnou úrokovou sazbou 2,5 procenta by museli měsíčně odkládat 1 800 korun. Výhodnější by bylo zvolit některý z podílových fondů, které mají v portfoliu dluhopisy a akcie a jejichž roční výnos se v průměru může pohybovat kolem pěti procent. Pak by rodičům stačilo spořit měsíčně 1 480 korun. Na vysokoškolské konto by tak během patnácti let poslali celkem o 57 600 korun méně než na spořicí účet.

Vyšší výnos podílových fondů je odměnou za vyšší riziko, že náhlý výkyv na kapitálových trzích může s konečnými počty slušně zamávat. I mezi podílovými fondyse ale dají nalézt konzervativní nástroje. „Portfolio tvořené z 25 procent akciemi a ze 75 procent státními dluhopisy může dosáhnout očekávaného hrubého zhodnocení mezi 5 až 6 procenty,“ myslí si Roman Dvořák, analytik Pioneer Investments a dodává, že po odečtení poplatků se výnos pohybuje zhruba o procento nad spořicími účty. Při daném rozložení mezi akciea dluhopisyse jedná o relativně bezpečnou investici.

„Pro pravidelné investice s jasným účelem a termínem výběru peněz se hodí zajištěný investiční fond,“ míní Dalibor Hampejs z Atlantik FT a i Dvořák má stejný názor.

Konzervativní rodiče nebo prarodiče, kteří se rozhodnou šetřit na studia potomka na tradičních bankovních účtech, mají na výběr širokou škálu spořících produktů při úročení, které se nyní pohybuje od 2,1 až 3,5 procenta. Mnohé bankymají spořící účty ušité přímo pro děti buď bez výpovědní lhůty, nebo s volitelnou délkou výpovědi. Vedení a zřízení dětského konta poskytují vždy zdarma.

Zdarma nabízejí některé bankovní domy i další benefity, například záložna Fio poskytne k účtu elektronickou platební kartu a internetbanking. Volksbankmá v dětském balíčku Konto Rybička zdarma platební kartu a pravidelné výpisy. Česká spořitelnapřidává k dětskému Xkontu (pro děti od 10 do 15 let) rovněž platební kartu a dítě má zdarma v kalendářním měsíci i dva výběry z bankomatu.

U GE Money Bankse dá dítěti založit Účet pravidelného spoření (k 1.září 2008 úrok 3,45 procent) a stanovit měsíční úložky od 300 do 5 tisíc korun. „Peníze se dají vybírat vždy v průběhu sedmi dní od výročního dne založení účtu. Poté se účet obnovuje na další období,“ říká mluvčí GE Money Bank Markéta Dvořáková.

Anketa

Spoříte dítěti na vysokoškolská studia?

Přestože vkladní knížky už dnes patří k zastaralým bankovním produktům, u České spořitelnyse dá dítěti od jeho narození do 18 let stále založit, a to s výpovědní lhůtou na dva roky a úrokovou sazbou 2,1 procenta. Za nevybrání vkladu banka připisuje v kalendářním roce další 0,2 procenta a stejnou bonifikaci za roční úložku ve výši alespoň 6 tisíc korun.

Možností, jak postupně šetřit na studia dítěte, jsou také termínované vklady. „Zhodnocení termínovaného vkladu je odvozeno od nastavení základních úrokových sazeb v ekonomice, kterému každá banka přizpůsobuje svůj sazebník. V závislosti na době uložení a výši vkladu se nyní sazba na termínovaném vkladu pohybuje mezi 2 až 3 procenty,“ poznamenává analytik Roman Dvořák z Pioneer Investments. Ani ty však inflaci neporazí.

Jak se připravujete na budoucí vysokoškolské výdaje svých dětí? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 9. 2008 19:54, Raději nejmenovat, uvidíte proč

Dcera si přivydělávala už od 13 let, prodávala u Vietnamců textil a botky. Za odpoledne měla tak 100,- Kč čistá ruka, za SO-NE tak 300-400/den, podle toho, kolik se prodalo. Já byly matka-samoživitelka, která nedostávala od otce dítka ždné výživné, takže v našem právním Banánistánu by dítko mohlo jít tak maximálně v 15. letech rovnou do pracovního procesu, můj plat na víc nebyl. o jsem ale nechtěla, dítko mělo na víc a já mu chtěla dopřát vzdělání. Všechny výdaje jsem osekala a snažila se dítko uživit na SŠ a následně u vytvořit podmínky pro studium VŠ. Na VŠ si přivydělávala taky. Ač se to někomu nemusí líbit, tak práci za rozumný peníz nesehnala, takže začínala netová erosenka. V té době měla tak 30.000,- čistého za měsíc a vyplatlo se jí kupovat si zápsy z přednášek od spolužačky, aby tam nemusela chodit každý den. Pro puritány podotknu, že na netu je o vcelku bezpečný sex,protože dívka neotěhotní a nenakazí se AIDSem, protože chlap na druhé straně potřebuje tak maximálně hadr, aby si utřel monitor. Navíc tam chodili hoši +- 30-35, co byli v práci od nevidím do nevidím, co nepotřebovali ženskou ani tak na sex jako spíš na pokec. Takže se v té době slušně naučila anglicky, protože i hoši na druhé straně chápali, že dívka musí být z něčeho živa, takže jim (tedy mé dceři i jejím kolegyním, které znala) nechávali vydělat na tzv. privátu (to je, když se erosenka ukazuje jen pro jednoho platícího zájemce). Pro českou dívku slušný výdělek, pro Angličana nebo Američana pakatel. Mému dítku takovýto známý - rodilý Angličan - dokonce opravoval písemné anglické práce do školy, takže to nebylo jen o sexu, bavili se třeba o Shaespearovi a podobných věcech, někdy jsem doslova zírala. Ještě nemá dostudováno, při studiu pracuje (asi bude dostudovávat dálkově), ale já na to z mého platu nemám ani omylem. Naštěstí zná velmi dobře 3 jazyky, z jednoho má i státnice, čtvrtý se učí, takže jí v práci pomáhá právě znalost jazyků. Její měsíční výdělky jsou cca 25.000 brutto. Kdyby si nepřivydělávala, nevystuduje. Je to blbé, ale je to bohužel.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 9. 2008 12:16

Citace - Chains / 05.09.2008 10:02

"Zhodnocovat v pojistovnach" ??? Myslel jsem, ze slovo pojistovna vyjadruje ustav, kde se moho pojistit vuci nejakemu riziku. Ja osobne bych rozhodne investovat pres pojistovnu nesel.



Pavlovi prostě nějaký pojišťovák (tzv. finanční poradce) prodal podílové fondy.

V přehledu není stavební spoření. Proč?

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

úspory

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondům se zastavil razantní propad majetku

3. 9. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Fondům se zastavil razantní propad majetku

Propad kapitálových trhů dopadl i na podílové fondy. Za první půlrok se zmenšil spravovaný majetek o bezmála 20 miliard. Role české fondové jedničky se ujala ČSOB díky sázce na klienty... celý článek

Kupte a držte levné investiční nástroje

2. 9. 2008 | Roman Stuchlík | 15 komentářů

Kupte a držte levné investiční nástroje

Časté obchodování, pokusy časovat trh a investiční nástroje s vysokou nákladovostí snižují dlouhodobou výkonnost vašich investic.

Finanční gramotnost pro děti: výuka hrou

28. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Finanční gramotnost pro děti: výuka hrou

Čeští učitelé mají k dispozici novou učebnici pro výuku ekonomické a finanční gramotnosti. Pomocí her a úkolů mohou žáky naučit, jak funguje ekonomika a jak se dá hospodařit s rodinným... celý článek

Po škole to nebývá nikdy jednoduché

21. 7. 2008 | Eva Sovová | 10 komentářů

Po škole to nebývá nikdy jednoduché

Mnozí absolventi středních a vysokých škol přestávají být po skončení školy státními pojištěnci. Ač neseženou práci a jsou bez příjmů, musí platit zdravotní pojišťění. Kdo změnu neohlásí... celý článek

Koho nejvíc ničí vysoká inflace

19. 6. 2008 | Jan Pekař | 10 komentářů

Koho nejvíc ničí vysoká inflace

Rodiny s dětmi, učitelé či úředníci. To jsou oběti letošní vysoké inflace. Ta se drží kolem sedmi procent a podle některých odhadů se této hranice hned tak nepustí.

Partners Financial Services