Kdy výhodný nákup v zahraničí prodraží clo a DPH

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 3. 9. 2008 | 12 komentářů
Kdy výhodný nákup v zahraničí prodraží clo a DPH
Výhodné nákupy na internetu v zahraničí mohou stát podstatně více, než jste původně čekali. U zásilek ze zemí mimo Evropskou unii se platí nejen clo, ale i DPH a někdy i spotřební daň.

Silná koruna ještě pořád může vábit k nákupům v zahraničních, především amerických internetových obchodech. Kombinace dolaruza 16 korun a nízkých cen může znamenat úspory i v řádu tisíců. Když nakonec ale přijde netrpělivě očekávaný balík, může být dotyčný nemile překvapen doplatkem cla či jiných poplatků, které po něm na poště budou chtít.

V prvé řadě záleží na místě, odkud bude internetová objednávka odeslána. Jestliže si někdo objedná do Česka zásilku z některého z členských států Evropské unie celní formality se ho podle informací na stránkách Celní správy České republikynejspíš týkat nebudou. Tedy za předpokladu, že se jedná o zboží, které je na území EU ve volném oběhu.

Objednávky ze vzdálenějších destinací, tedy ze třetích států mimo EU, jsou pod celním dohledem a podléhají vyměření celního dluhu. Ten představují především clo, daňz přidané hodnoty a případně spotřební daň (SPD). Například při letošní letní objednávce knih a CD z USA v hodnotě 2496 korun celní správa clo neúčtovala, ale na tuto zásilku vyměřila daň z přidané hodnoty 321 korun (knihy mají nyní 9% DPH a sazba cla je momentálně nulová, CD mají 19% DPH a nízkou sazbu cla). V konečném součtu pak knihy a CD přišly objednatele na 2817 korun. Vyměřenou sumu DPH přitom musel zaplatit hned při převzetí balíku na poště. Právnická osoba na to má deset dnů od převzetí prohlášení, které jde ale samostatně poštou. Pokud je vypočtené clo nižší než 320 korun, pak jej celní správa neúčtuje. To platí přitom jak pro právnické, tak i fyzické osoby.

Důležité pojmy

Celní hodnota

Celní hodnota je skutečně zaplacená cena za zboží. Neplatí tedy to, co zasilatel deklaruje na průvodce zásilky, ale to, co skutečně objednatel zásilky zaplatil. Pokud o této ceně má celní správa pochybnosti, vyzve objednatele zásilky o doložení platby například výpisem z účtu či z PayPall.

Poštovní zásilky zasílané do ČR v rámci EU

Při dopravě zásilek z jiných členských států EU (Společenství) do tuzemska (do ČR), pokud obsahují zboží, které je ve Společenství ve volném oběhu, nepodléhá zboží celnímu dohledu ani celním formalitám.

Zboží neobchodní povahy

Zboží, které vstupuje do daného celního režimu příležitostně a jehož povaha a množství prokazují, že má sloužit výhradně k soukromému nebo osobnímu použití nebo spotřebě příjemců nebo osob, které je dovážejí, a jejich rodinných příslušníků, nebo které má sloužit jako dárek

Celní kurz

Je pro každý měsíc daný Celním kodexem na následujících stránkách.

Zdroj: Celní správa ČR

Podle Marcela Ptáčka vedoucího oddělení Celní správy České republiky je pro výpočty rozhodující, jakým způsobem je zásilka adresátovi do Česka doručená. V případě, že balík přijde zrychlenou poštou, takzvanou EMS, do základu pro výpočet cla se započítává cena zboží podle celního kurzui poštovné. DPH se vypočítá ze všech tří složek, tedy ceny zboží, poštovného i cla. Jestliže balíček s internetovou objednávkou dorazí běžnou poštou jako normální balík, clo se vypočítá jen z hodnoty zboží. DPH pak z hodnoty zboží, poštovného a cla. Tyto rozdíly mohou být podle Ptáčka už docela významné například u oděvů či bot z USA, kde je vysoké clo 12 procent (u bot je to 8 %) a dodatečné clo 15 procent pro věci původem ze Spojených států. Za oděvy tak celkem zaplatíte clo 27 procent. Když si někdo nechá poslat například oděvy z USA přes EMS, zásilka ho vyjde podstatně dráže než běžnou poštou, protože se poštovné připočítává do základu pro výpočet cla. Sazby cla stanovuje v rámci Společné obchodní politiky Evropská unie a mohou se měnit. Aktuální sazby jsou na webových stránkách Celní správy.

Důležité také je zda se jedná o dárek či nákup přes internet. Když dražší zásilku posílá třeba tetička synovci, pak suma pro stanovení cla i DPH se vypočte jen z ceny zboží a pokud je vypočtené clo nižší než 320 korun, tak se neúčtuje. Dárek je ovšem definovaný jedině tím, že se posílá mezi soukromými osobami.

Fyzické osoby navíc platí DPH při převzetí objednávky přímo celní správě prostřednictvím pošty, zatímco u právnických osob není celní správa správce DPH. To si musí obchodníci vyrovnat v rámci daňového přiznání s příslušným finančním úřadem. Právnické osobě tak na výzvu pošty stačí předložit písemné celní prohlášení, takzvaný „Jednotný správní doklad“.

Anketa

Kolikrát jste už nakupovali v zahraničních internetových obchodech?

Ne všechny balíky jsou ale vždy proclené. Od cla mohou být osvobozené například zásilky, které jsou označené jako zboží nepatrné hodnoty. Což platí pro právnické i fyzické osoby. To se týká zásilek ze třetích zemí mimo ES, které jsou zaslané přímo adresátovi, který se nachází na celním území ES. Podle článku 27 nařízení Rady č.918/83, o systému Společenství pro osvobození od cla, se za zboží nepatrné hodnoty považuje zásilka, jejíž celková hodnota nepřevyšuje částku 22 EUR. Osvobození od cla se ovšem nevztahuje na tabákové výrobky, alkoholické nápoje a parfémy, vyjma dárků do určitého množství. Podle zákona o spotřební dani jsou ale také limitovaná množství, kolik smí jednotlivec těchto produktů do Česka dovézt.

Pokud odesilatel uvede na průvodce nesprávné či podezřelé údaje o ceně zboží, může ho celní správa vyzvat, aby doložil skutečnou hodnotu zásilky. Primárně se podle Ptáčka prověřují proto právě ty zásilky, které vykazují nesrovnalosti například mezi poštovní průvodkou a rentgenovou analýzou. „Takových zásilek bývá přes padesát procent,“ říká Ptáček. Pro stanovení cla tak neplatí to, co odesílatel uvede na průvodce jako cenu zboží, ale to co objednatel skutečně zaplatil a má na to doklad o uskutečněné platbě.

Zaskočila vás někdy cena DPH nebo cla ke zboží, které jste si objednali na internetu?  Podělte se o zkušenosti.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+76
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 9. 2008 22:51, P.C.

Už jenom způsob výpočtu cla ukazuje, jací jsou ti celníci vyžírkové. A té byrokracie, když člověku příjde knížka ze zahraničí... Na druhou stranu je to jen úřad a když se úředníkovi nechce makat, tak nad foťákem v ceně desítek tisíc ani nehne brvou, hlavně ho nesmíte moc otravovat všetečnými dotazy. Celé to ukazuje na zbytečnost takových úřadů. Kdyby aspoň dělali něco užitečného, jako třeba lepší vyhledávání drog a vracení přetížených kamionů... Ach jo.

+37
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hubnutí je dražší než jídlo

9. 7. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Hubnutí je dražší než jídlo

Téměř 40 procent Čechů přiznává, že má nadváhu a chce zhubnout. Programy na hubnutí a speciální prostředky přitom nejsou zadarmo. Adepti hubnutí utratí měsíčně tisíce korun.

Co s poštou o prázdninách, když nejste doma

2. 7. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

Co s poštou o prázdninách, když nejste doma

Přetékající poštovní schránka může být tipem pro bytové zloděje. Kdo ji chce mít o dovolené pokud možno prázdnou, může si nechat přeposílat poštu na letní adresu kdekoliv v Česku.

Autem po Evropě aneb jak zbytečně neutrácet za pokuty

25. 6. 2008 | Eva Sovová

Autem po Evropě aneb jak zbytečně neutrácet za pokuty

Autem vyrazí na dovolenou po Evropě milion Čechů. Porušit místní pravidla silničního provozu stojí mnohde tisíce korun a hrozí i pětileté tresty odnětí svobody. Přinášíme přehled novinek... celý článek

Partners Financial Services