Ode dneška jsou levnější hypotéky v mBank a ČSOB

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 1. 9. 2008
Ode dneška jsou levnější hypotéky v mBank a ČSOB
Banky zahájily další boj o klienty. Zlevňování hypoték pokračuje, ode dneška sníží úroky mBank a ČSOB. Sazby jsou tak opět poměrně výrazně pod pěti procenty.

Po Komerční bance, České spořitelněa UniCredit Banksnižuje od 1. září úrokové sazby hypoték rovněž mBank. mHypotéka, kterou mBank uvedla na trh letos na jaře, zlevňuje v průměru o 0,4 procentního bodu. Sazby pro jednoletou fixaci budou podle zdroje blízkého mBank začínat od 4,87 procenta.

Podle zjištění redakce Peníze.cz sníží úrokové sazby hypoték od 1. září rovněž ČSOB, a to o 0,3 procentního bodu. Zlevnila také Bawag Bank, ta pravidelně aktualizuje úrokové sazby u hypotečních úvěrů na konci měsíce. V reakci na snížení úrokových sazeb, které ohlásila Česká národní banka, Bawag mimořádně zlevnila hypoteční úvěry již 22. srpna. Podle informací banky nyní poskytuje hypotéku na bydlení při pětileté fixaci od 4,66 procenta.

Všechny banky, které nedávno snížily úrokové sazby u hypoték, potvrzují, že klienti na zlevňování hypotečních úvěrů začali reagovat.

Zlevněním hypoték a volbou fixační doby, po kterou je úroková sazba stejná a banka ji nesmí změnit, se dají ušetřit desítky tisíc korun. Například manželský bezdětný pár s měsíčním čistým příjmem 30 tisíc korun, který si na domek v hodnotě 2 miliony korun vezme od mBank milionovou mHypotéku, může ve srovnání se srpnovými podmínkami ušetřit více než 48 tisíc korun. S nižší úrokovou sazbou platnou od září při pětileté fixaci (4,98 procenta) a splatnosti hypotéky na 15 let budou měsíčně splácet 7 512 korun, což je o 808 korun méně než dosud.

Česká spořitelna snížila úrokové sazby hypoték pro stávající i nové klienty rovněž o 0,4 procentního bodu již 25. srpna. Oblíbená pětiletá úroková fixace u České spořitelny poklesla na úroveň 5,19 procenta. "Nyní budeme sledovat vývoj úroků na mezibankovním trhu a případně dále reagovat," říká Krystýna Havligerová, mluvčí České spořitelny.

Na vývoj trhu čeká také UniCreditBank. Ta snížila úrokové sazby jako první už 1. srpna, tedy před rozhodnutím centrální banky o poklesu základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 3,5 procenta. " Hypotéka s fixací na jeden rok u nás nyní začíná na 4,79 procenta, při tříleté fixaci 4,96 procent a pětileté fiaxační době činí 5,04 procent," přibližuje mluvčí UniCredit Bank Tomáš Pavlík.

Komerční banka se rozhodla zlevnit hypotéky od 21. srpna o 0,5 procentního bodu, a to u všech fixací stejně. "Nyní poskytujeme úvěry s novou jednotnou sazbou od 4,99 procent s fixací na 1 až 10 let a na 15 let. Klienti tak mají možnost získat i ty nejdelší fixace za cenu jednoleté," říká Monika Klucová, tisková mluvčí Komerční banky.

Anketa

Chcete si vzít hypotéku ještě do konce letošního roku?

Možnost fixovat stejnou úrokovou sazbu na rok, pět či třeba 15 let podle odborníků znamená, že přestala platit standardní bankovní pravidla. "Jde o dobrou zprávu pro ty, kteří hypotéku plánují, špatnou pro ty, kdo hypotéku právě uzavřeli a zvolili dlouhou dobu fixace. Těm se dlouhá fixace prodraží. Ovšem na druhou stranu tento krok svádí k úvaze, zda banky neočekávají dlouhodobý pokles úrokových sazeb – a tím zvýšení zisků z vyšších sazeb za delší fixace. Kdyby tomu tak nebylo, byly by delší fixace oceněny jako v minulosti vyšším úrokem," míná Miroslav Kucharský ze společnosti Partners.

Budou-li se úroky v následujících letech dále zvyšovat, vystavuje se banka podle jeho slov riziku, že úrok poskytnutý nyní se v budoucnu dostane pod aktuální tržní sazbu. Banka tak bude ve ztrátě. Pokud ji však zafixuje nad očekávanou budoucí sazbou, vydělá. Čím déle si klient platí za garanci neměnné splátky, tím více a déle bude banka profitovat.

"Banky dnes obecně hodně motivují k minimálně pětiletým sazbám. Dávají v tom případě odhady zadarmo či úvěry bez poplatku. Zato jednoleté a dvouleté sazby, dříve zvýhodňované, jsou někdy dokonce dražší než ty pětileté. Do hry se ale dostává ještě jeden faktor: strach z refinancování," uvedl Petr Borkovec ze společnosti Partners.

Má smysl si nyní brát hypoteční úvěr? Podělte se o názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Hypoteční úvěry

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

10 kroků refinancování hypotéky u stavební spořitelny

25. 7. 2008 | Věra Tůmová | 10 komentářů

10 kroků refinancování hypotéky u stavební spořitelny

Současné úrokové sazby hypoték motivují stále více lidí, kteří už hypotéku mají, k jejímu refinancování. Ke konci fixace se ptají u konkurence a čím dál častěji i ve stavebních spořitelnách.... celý článek

Dražší hypotéky zostřují boj o klienty

27. 6. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Dražší hypotéky zostřují boj o klienty

Hypotéky se zdražují a banky žadatele posuzují přísněji. Ve srovnání s minulým rokem klesá objem poskytnutých úvěrů. Přesto experti odhadují pro letošní rok růst prodeje hypotečních... celý článek

Jak se mohou změnit úrokové sazby u hypoték

30. 1. 2008 | Petr Syrový | 2 komentáře

Jak se mohou změnit úrokové sazby u hypoték

U hypotečních úvěrů se už dlouho mluví o růstu úrokových sazeb. Banky či zprostředkovatelé hypoték tohoto strašáka občas nepřímo používají jako motivaci klientů, aby s hypotékou neotáleli.... celý článek

Partners Financial Services