Prvňáček: zásek do rodinné peněženky až 14 tisíc za rok

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 27. 8. 2008 | 1 komentář
Prvňáček: zásek do rodinné peněženky až 14 tisíc za rok
Prvňáček přijde rodiče za deset měsíců školní docházky minimálně na 7,5 až 14 tisíc korun. Ušetřit se dá už na začátku, když rodiče počkají, jaké vybavení si ratolest přinese zadarmo ze školy.

Usednutí prvňáčka do školní lavice přináší rodičům nové starosti i vítr v peněžence. A to i přesto, že dítě přihlásí do státní školy. První rok školní docházky vytáhne dítě z peněženky rodičů v průměru 7,5 až 14 tisíc korun za školní výbavu, družinu či jídelnu. Stát na jednoho prvňáčka přispěje škole částkou 43 199 korun. "Tento normativ zahrnuje mzdové náklady a dále náklady na učebnice, školní pomůcky a potřeby," říká Kateřina Böhmová, tisková mluvčí Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy.

Od státu rodičes nižšími příjmy nezískají letos poprvé "pastelkovné", tedy tisícikorunový příplatek na školní potřeby dítěte. I nadále ale všichni prvňáci budou mít ve škole připraveny zdarma nejen učebnice, ale na většině škol je čeká i balíček, ve kterém budou například štětce, pastelky, vodové barvy, lepidlo či modelína. Stát totiž přispívá všem žákům 1. tříd na školní pomůcky 200 korun a školy si mohou samy určit, co přesně z těchto peněz pořídí.

Kolik stojí prvňáček

Z rodinného rozpočtu:

  • základní vybavení 1 600 až 2 900 korun/rok
  • obědy 270 až 460 korun/měsíčně = 2 700 Kč/rok až 4 600 Kč/rok
  • svačiny 200 až 300 korun/měsíc = 2 000 Kč/rok až 3 000 Kč/rok
  • školní kroužky 100 až 320korun/měsíc = 1 000 Kč/rok až 3 200 Kč/rok
  • příspěvek škole 100 až 200 korun/rok

Celkem rodiče za školní rok zaplatí:
7 400 Kč až 13 900 Kč

Stát přispěje na školní dítě ve věku 6 až 14 let:
43 199 Kč

Za deset měsíců školní docházky přijde prvňáček na 50 599 až 57 099 korun.

"Každoročně se balíček školních pomůcek, které pro žáky prvních tříd objednáváme, mění. Učiteléje vybírají podle toho, co chtějí s dětmi v hodinách dělat. Naši prvňáčci si 1. září společně s učebnicemi odnesou ze školy vodovky s kelímkem, barevné papíry, skicák, kulaté nůžky, tři štětce, modelínu, podložku a pastelky,“ říká ředitel Základní školy Dědina v Praze 6 Mojmír Dunděra, jehož škola přivítá kolem 60 žáků první třídy. Nedočkaví rodiče, kteří podlehli výhodným nabídkám obchodních řetězců, tak mohou v září zjistit, že již nakoupili některé věci zbytečně ze svého.

Obchodní řetězce začaly letos nabízet školní potřeby od poloviny prázdnin a nyní se předhánějí ve slevách. Například v obchodech Tesco mohou rodiče nakoupit 13 vybraných základních potřeb pro školáky za 155 až 322 korun – třeba temperové barvy se dají pořídit za 30 korun a větší za 70 korun, školní sešit A 5 za 3 koruny a s kvalitnějším papírem za 8 korun, voskovky stojí 30 a 35 korun.

Za školní aktovku je dobré si připlatit. Určitě by měla mít zpevněná záda a nastavitelné popruhy, aby si dítě neničilo páteř. Cena dobré brašny se pohybuje kolem jednoho tisíce až dvou tisíc korun. Kupovat třípatrový již vybavený penál za 150 až 200 korun, ve kterém jsou pastelky, pero, fixy či třeba i kružítko, je pro prvňáčka zbytečné. Postačí jednoduchý prázdný penál za poloviční i třetinovou cenu. Další peníze stojí přezůvky (70 – 120 korun, cvičky (70 - 90 korun) nebo kufřík na výtvarnou výchovu (110 až 150 korun). Základní vybavení tak přijde na 1 600 až 2 900 korun.

Nástup dítěte do školní lavice přináší ale i další výdaje. Především za jídlo. Školy si cenu oběda neurčují libovolně, řídí se vyhláškou. Školní jídelna musí obědy pro školáka do 10 let pořídit od 13,50 do 23 korun. Děti ve věku 11 až 14 let platí za obědy v rozmezí 15 až 24,50 a děti od 15 let se ve školní jídelně stravují za 16 až 26 korun. Měsíčně tak obědy prvňáka přijdou rodiče zhruba na 270 až 460 korun. I svačina něco stojí, minimálně 200 až 300 korun za měsíc.

Anketa

Je dobře, že se zrušilo "pastelkovné"?

Za školáka přihlášeného do školní družiny, budou rodiče platit měsíčně dalších zhruba 120 korun až 200 korun. Dítě za tyto peníze ale získá odborný dohled, možnost připravovat se formou hry na další výuku, rozvíjet své dovednosti v družině či ve školních zájmových kroužcích. "U nás platí rodiče za družinu měsíčně 150 korun. Poplatek se pohybuje v dolní hranici s ohledem na děti ze sociálně slabších rodin," přibližuje ředitel Základní školy Dědina Mojmír Dunděra.

Ve školemohou rodiče přihlásit prvňáčka také do nejrůznějších školních a zájmových kroužků. Cena těchto kroužků pod hlavičkou školy se opět řídí vyhláškou. Například prvňáci ze Základní školy Hostivař v Praze mohou chodit na angličtinu nebo tenis, kdy jedna lekce přijde rodiče na 80 korun. Zdarma je rodiče mohou přihlásit například také na sborový zpěv nebo za stokorunu měsíčně mohou posílat děti na kroužky jako je keramika nebo karate. Vybrané zájmové kroužky, které bude školák v pololetí navštěvovat, tak rodinný rozpočet mohou přijít měsíčně na dalších zhruba 100 až 320 korun.

Jak připravujete, nebo jste dříve připravovali své dítě na nástup do školy a kolik vás to stálo peněz? Podělte se o názor.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

škola

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Novorozeně: vážený, ale drahý klient zdravotní pojišťovny

25. 8. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Novorozeně: vážený, ale drahý klient zdravotní pojišťovny

Novorozeně se stává klientem té pojišťovny, u které je přihlášena matka v den jeho narození. Baby boom v Česku nejspíš pokračuje, naznačují to rostoucí počty malých klientů zdravotních... celý článek

Bezlepková dieta: drahá léčba za vlastní peníze

14. 7. 2008 | Eva Sovová | 35 komentářů

Bezlepková dieta: drahá léčba za vlastní peníze

Léčba speciální dietou je pro zdravotní pojišťovny výhodná. Pacienti si ji hradí celou sami. Ročně je stojí desítky tisíc korun, jen aby mohli vůbec fungovat a nemoc se nezhoršovala.... celý článek

Soukromé pojištění v nemoci čeká revoluce

30. 6. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

Soukromé pojištění v nemoci čeká revoluce

Regulační poplatky ve zdravotnictví mění chování lidí. Až dvojnásobně roste v Česku zájem o soukromé pojistky zdraví. Pojišťovny očekávají, že reforma ve zdravotnictví přinese v prodeji... celý článek

Krátkozraký boj s drahými potravinami

26. 5. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Krátkozraký boj s drahými potravinami

Řada vlád asijských zemí se dostala do složité situace. Musí se vypořádat s rostoucími cenami potravin, které prohlubují tamní chudobu. Ve snaze vyhnout se nepokojům zavádí opatření,... celý článek

Partners Financial Services