Komu prospěje zkrácení pobírání podpory v nezaměstnanosti?

Komu prospěje zkrácení pobírání podpory v nezaměstnanosti?
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas chce zkrátit pobírání podpory v nezaměstnanosti ze šesti na pět měsíců. Více než polovinu lidí bez práce to ale bolet nebude. Komu toto nové opatření prospěje? Podělte se o názor a přečtěte si mínění ostatních.

Nezaměstnaní, kteří si sami nebudou aktivně hledat práci, nebo se nezúčastní rekvalifikace, nebudou moci počítat s plnou pomocí státu. Podpora v nezaměstnanosti se jim přestane vyplácet po pátém měsíci v evidenci úřadu práce. Tyto změny chce nyní v parlamentu prosaditministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Logika tohoto opatření je jednoduchá, čím déle je člověk bez práce, tím hůř si hledá nové zaměstnání. Zlom prý nastává kolem třetího měsíce bez práce.

Na nové nezaměstnané by zpřísnění nároku na podporu mohlo mít vliv, shodují se experti. Budou se patrně více snažit nové místo rychle najít. Jenže minimálně poloviny lidí bez práce se Nečasův bič nejspíš příliš nedotkne. Přes 150 tisíc lidí je dlouhodobě nezaměstnaných. Z nich nemá polovina práci více než dva roky. A zkušenosti úřadů práce ukazují, že donutit je pracovat je téměř nemožné. I proto se zkrácení výplaty podpory budou patrně jen smát.

Komu prospěje zkrácení pobírání podpory v nezaměstnanosti? Co by přimělo dlouhodobě nezaměstnané, aby si našli práci? Byli jste někdy v situaci, kdy jste nemohli najít práci? Co jste dělali a jak jste se cítili?

CO SI O TOM MYSLÍTE? NAPIŠTE SVŮJ NÁZOR A PŘEČTĚTE SI MÍNĚNÍ OSTATNÍCH.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

10. 11. 2008 16:06 | Věra

Také jsem přišla o práci v 45 letech,Ze zdravotních důvodů,když to trošku šlo práci jsem nesehnala...jen jednou a to tak, že jsem byla zaměstnaná na černo , nic jiného mi nezbývalo, neplatili za mě zdravotní ani sociální a já jsem přišla o dva roky důchodu i to by měl Nečas a jemu podobní vědět i tak to funguje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 10. 2008 13:34 | Theo

Jsem ZPS a marně sháním práci na částečný úvazek už 2 roky. Bláboly pana Topolánka o tom, jak ubývá invalidů na úřadech práce, mě opravdu rozesmály. Tváří se, jakoby nevěděl nic o tom, že úřady práce nutí invalidy, aby se po 3 letech evidence z úřadu práce odhlásili, protože jsou neumístitelní a nemají stejně na nic nárok a úřadu práce jen zvyšují počet nezaměstnaných.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 10. 2008 12:06

Pane Patriku jste borec,takhle jsem se dlouho nenasmála.l když je to spíš k pláči že?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 8. 2008 18:46 | Jaroslav Burysek

Pravda je, že v oblasti Mostu a Karviné je nezaměstnanost největší, ale současně je zde hodně méně přizpůsobivých lidi, kteří dělat nebudou . Je až zarážející, že velmi mladí lidé sz této skupiny neuměji číst, psát a základní počty, ale velmi dobře vědí na co mají nárok a co musí dostat. Nevím, zda toto navrhované opatření pomůže řešit tuto situaci, kdy některé mladé rodiny mají na sociálních dávkách větší absolutní příjem než středoškolák, nebo vysokoškolák zaměstnaný ve střední technické funkci( konstruktér, technolog, projektant atd).
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 8. 2008 14:17 | Alena

Na pracáku jsem byla dvakrát,vždy krátce,práci jsem si našla sama. Ovšem možná jsem měla zůstat raději nezaměstnaná,nežli vzít práci za minimum. Mám pocit,že tím, že pracuji ,jsem si moc nepolepšila. Když si spočítám,kolik mě stojí dojíždění,taky si musím sama platit pracovní oděv a obuv, tak jsem na tom finančně stejně,jak předtím. A co se týče pracovních úřadů, hned bych je zrušila, jsou k ničemu, neznám nikoho,komu tam našli práci. Ušetřili by se výdaje na mzdy úředníků a taky za ty obrovské hrady,v kterých sedí. A jak přimět dlouhodobě nezaměstnané pracovat? Část jich pracovat nechce a nebude,a pro ty ostatní stačí,když jim zaměstnavatel nabídne slušnou mzdu a ne almužnu. A v tom by mohl pomoct právě ministr Nečas,jen kdyby nařídil zvednutí min. mzdy. Ale to on nechce,asi by se na něj zlobili jeho kamarádi-bohatí podnikatelé, kteří chtějí hodně muziky za málo peněz.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2008 8:50 | Jana

Bohužel, jsem v této situaci byla. Dostala jsem výpověď v 47 letech, když se rušilo detašované pracoviště. Bez práce jsem byla rok, rozeslaných životopisů a konkurzů bylo nepočítaně. Buď jsem byla stará (mladý a dynamický kolektiv), nebo jsem měla příliž velkou kvalifikaci....Otázka jedné personalistky "když jste tak dobrá proč jste na pracáku?", mě odbourala natolik, že jsem několik měsíců nebyla schopná jít na žádný konkurz a pak jsem ze zoufalství začala pracovat jako OSVČ. Od toho momentu musíte začít platit a stát na vás pohlíží jako na bohatého, ale to už je jiný příběh. Rekvalifikace je utopie, protože než vás zařadí musíte přinést potvrzení, že vás někdo po rekvalifikaci zaměstná, nebo musite mít známé. A když máte ještě pracovní omezení, že nemůžete vykonávat těžší práci pravou rukou a tudíž nemůžete vzít cokoliv.
Z celé této anabáze mám pro lidi co chtěl pracovat jednu radu. JAK UCÍTE, ŹE HROZÍ VÝPOVĚĎ, VYKAŠLETE SE NA ODSTUPNÉ, VYKAŠLETE SE NA ZANECHÁNÍ ČISTÉHO STOLU PO SOBĚ A OKAMŽITĚ SI ZAČNĚTE HLEDAT PRÁCI!!! JEDINĚ TAK MÁTE ŠANCI, ŽE NĚJAKOU NAJDETE, PROTOŽE HLEDÁTE JAKO ČLOVĚK CO CHCE ZMĚNU ATD. JAKMILE SKONČÍTE NA PRACÁKU KOUKAJ NA VÁS JAK NA PÓVL. ZAPOMĚNTE, ŽE VÁM ÚŘAD POMŮŽE ANI NÁHODOU.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 8. 2008 16:51 | Ladislav

Moje paní je bez práce již pátý rok. Snaží se najít práci, jednou se jí to dokonce i podařilo a když zařídila zcela nové tabulkové místo v administrativě, vybavila kancelář, provázala logistiku oběhu dokumentů, tak ji zaměstnavatel propustil (samozřejmě rozvázaní dohodou...:-( ). Při nalezení jakéhokoli aspoň trochu vhodného místa se hlásí do výběrových řízení a je odmítnuta, protože prvním kolem neprošla (to jsou ti slušnější kteří odpoví, ale důvod neuvedou) nebo firma se ani nenamáhá reagovat. A jsou firmy, kde jí do očí (nikdy by to ale nepotvrdili) řeknou - nezlobte se, ale i když máte slušnou kvalifikaci, tak Vás nemůžeme zaměstnat, protože ve Vašem věku na Vás nedostaneme dotaci na plat od úřadu práce...
Ať mi tedy někdo řekne, jak ji má úřad práce donutit pracovat, když jí za těch pět let nabídl jen dvě vhodná místa?????? Všechny ostatní pokusy vzešly z její iniciativy, inzerujeme snad na všech pracovních serverech, sbíráme inzeráty, odepisujeme, jezdíme na jednání a výběrová řízení, obesíláme firmy atd. atd. atd.
Otázka: "Co by přispělo dlouhodobě nezaměstnané aby si našli práci?" - Odpověď: "To že ta práce bude a bude jí tolik, aby se na jedno místo v konkrétním oboru nehlásilo dvacet nebo třicet zájemkyň."
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 8. 2008 15:56 | Josef Stojan

Že člověk přijde o práci se může stát skoro každému z nás,tak nevím proč krátit dobu vyplácení podpory.Pan ministr by měl spíše hledat v řadách těch co jsou roky na sociálce tam by měl uplatnit svůj vliv i když si myslím,že celkem žádný nemá.Od roku 2010 chce více krátit důchody při předčasném odchodu do důchodu.Tak se můžem těšit na 64leté řidiče kamionů i veřejné dopravy atd.
Každý občan bez vyjimky barvy pleti,ktreý pobírá více než jeden rok soc.podporu by se měl každé ráno v 6.00 hlásit u sociálky a čekat ,jak jsem četl v předešlém příspěvku,jestli se pro něj na tento den nenajde nějaká veřejně prospěšná práce.Ale to by si asi někteří stěžovali v Hágu nebo v Bruselu na diskriminácii.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 8. 2008 13:52 | Pavel

Je to zas jen způsob jak něco někde uškrtit a stejně stát v podstatě nic nezíská. Peníze ze státní pokladny mizí úplně jinde a a těch co jsou nezaměstný půl roku zas tolik není aby to znamenalo nějakou katastrofu pro státní finance, je to spíše směšná částka ve státním rozpočtu a určitě jeden měsíc může pár stovkám lidí pomoci.
Názory že dostávám jako nezaměstnaný peníze za nic je podle mě dosti hloupé myšlení, neb pokud dobře vím tak aby splnil člověk nárok na podporu v nezaměstnanosti muselpřed tím nějaký čas pracovat a když předtím pracoval tak odváděl daně a svým způsobem si na podporu vydělal. Velmi mnoho lidí zaměňuje podporu v nezaměstnanosti a sociální dávky. U sociálních dávek je to opravdu o něčem úplně jiném ale na podporu si každý vydělal. Myslím ž eje to vcelku jasný způsob jak z lidí vytáhnout zas peníze, daně platím pořád stejné a nyní za ně dostanu zas o něco méně. Tak to vidím já.
Spíš by mě zajímalo za co jsou placeni úředníci na úřadě práce, nikd yjsem neslyšel o tom že by nějak aktivně sháněli pracovní nabídky na rozdíl od agentur. to je však na jiné téma.
Určitě by si mělo pár našich zákonodárců vyzkoušet jak je to být n aúřadu práce, a Ti co dostali nějakou rekvalifikaci můžou mluvit o štěstí neb mě vždycky poslali do háje. Jsem bohužel člověk co se rád přiučí něčemu novému tak n arekvalifikaci nemám nárok:) Postoj úřadu práce je fakt hrozný a to jednání je také hrůza. Možná je to také politika aby už tam člověk vícekrát nechodil:-)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 8. 2008 11:01 | Dark

Je vidět, že zákony vymýšlí lidé, co nikdy nic takového jako je nezaměstnanost nezažili. Já jsem byla v lońském roce bez práce asi 7 měsíců. Je to dobrý hledat si práci, ale když je vám nad 40 nikdo o vás zájem nemá at´ umíte cokoliv a jakkoliv. Přednost mají uchazeči kolem 20 - 30 let. Když jsem sehnala práci tak to byla nabídka na směny za osm tisíc hrubého!!!!!! Co kdyby naší poslance a zákonodáci zkusili žít s takovýmto platem. Co se týče rekvalifikace mám dvě jednu na podvojné účetnictví ( je nedostatečná, protože vás nenaučí všechno) a jednu na PC (te je podstatně lepší), když jsem chtěla ještě mzdové účetnictví bylo mi sděleno, že mám rekvalifikace dvě a mám si hledat práci. Jsem z regionu, kde ta práce neni a tak je to dost tvrdé. Ještě chci podotknout, že si dálkově dodělávám školu, což je bráno ne jako plus ale spíše překážka v práci.
Zdravím
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 8. 2008 10:55 | Nataša Hájková

Tak to je pravda, je mi 52 let, fyzička nic moc ( záda, vysoký tlak...), a vzdělání na ....
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 8. 2008 9:34 | Lada

Mezi nezaměstnanými jsou velké rozíly v tom, že někdo opravdu pracovat nechce a podpora mu vyhovuje a stačí, případně si přivydělá bokem.
Z vlastních zkušeností však vím, jak těžko shání práci nezaměstnaní starší 50 let, kteří mají VŠ vzdělání, ale neumějí jazyky a nejsou draví, jako jejich mladší nástupci. Nakonec přijmou práci s platem na úrovni absolventa a jsou za ni rádi, i když celý život sbírali zkušenosti, které nakonec nikdo neocení.
A kdo za pár let zaměstná 60 letou bábu? Věřím, že většina z nich raději půjde do přečasného důchodu, než aby potupně obíhala agentury, kde je testují 25 letí konzultanti!!!
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 8. 2008 8:41 | Patrik

Ono by stačilo jim jen trochu "znepříjemnit život". Pokud pro ně není práce, tak by museli každý den (pokud by zrovna nejeli někam se představit) sedět na zadku na úřadu práce, hezky každý den ráno od 6:00 do večera do 18:00, s tím, že tu a tam by tam někdo vpadl a řekl ty, ty, ty a ty lopaty a jdeme odklízet sníh/hrabat listí/zametat ulice,.... Rázem by jich o 9/10 ubylo.
Dokud se bude podpora vyplácet "za nic", tak budou lidé, kteří toho budou zneužívat.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 8. 2008 8:12 | Nataša Hájková

Celá práce úřadů práce je o ničem. Příjdete tam opíšete pár tel čísel, tam vám řeknou, že to již půl roku není aktuální a začnou ( za vaše peníze ) na úřad nadávat, že to už několikrát urgovali, aby jejich poptávka byla stažena. Až protelefonujete cca 500,- Kč za takovéto a navlas podobné nabídky práce, samo sebou ztratíte zájem. No a jezdit za prací, když půl výdělku dáte za bydlení a zbyte na dopravu za rodinou, též vyhozené síly na zlepšení situace. Jediné řešení vidím v tom, že je třeba ůplně změnit od základů celý systém, žádné úlevy na daních zahraničním firmám, nebo úlevy pro všechny a nenutit mladý lidi čekat půl roku na "pracáku", aby dostali dotace....
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 14 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zájem o dluhové poradenství roste

8. 8. 2008 | Eva Sovová

Zájem o dluhové poradenství roste

O pětinu vzrostl zájem lidí o informace, co dělat v případě dluhů. V síti občanských poraden a Poradně při finanční tísni se dají získat odborné rady zcela zdarma. Síť občanských poraden... celý článek

Češi se sžili s reformami a ekonomice zase věří

29. 7. 2008 | Jan Pekař | 1 komentář

Češi se sžili s reformami a ekonomice zase věří

Důvěra Čechů v domácí ekonomiku se v červenci mírně zvýšila, lidé očekávají zlepšení své ekonomické i finanční situace. Podnikatelé si ale dělají větší starosti a další prosperitu tak... celý článek

Jak chce Nečas přimět dlouhodobě nezaměstnané k práci

15. 4. 2008 | Táňa Chadrabová | 29 komentářů

Jak chce Nečas přimět dlouhodobě nezaměstnané k práci

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase zkrátit dobu podpory v nezaměstnanosti o jeden měsíc a změnit i její výši. Nyní ho projednávají poslanci. Pokud ho... celý článek

Sedm věcí, které byste měli vědět o důchodu

14. 4. 2008 | Ludmila Řezníčková | 25 komentářů

Sedm věcí, které byste měli vědět o důchodu

Jít do předčasného důchodu se příliš nevyplatí. Kdo by chtěl využít plně tuto možnost a důchod by začal pobírat o tři roky dříve, než by měl, ztratí doživotně z řádné výměry důchodu... celý článek

Partners Financial Services