Odkládat zápis změn ve firmě se nevyplácí

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 21. 8. 2008
Odkládat zápis změn ve firmě se nevyplácí
Změnu jednatele a sídla společnosti s ručením omezeným zapíše rejstříkový soud na návrh firmy do pěti dnů. Pokud tak neučiní, ani žádost nezamítne, má se za to, že všechny skutečnosti byly do rejstříku zapsány.

V úspěšné firmě, kterou založili tři společníci před patnácti lety jako společnost s ručením omezeným, to začalo skřípat. Jeden z nich se již několik let odmítal podílet na řízení podniku a zbývající dva ho začali vnímat jako přítěž. Nakonec se dohodli, že změní podíly ve firmě a jejich nevýkonný společník souhlasil, že mu zůstane desetiprocentní podíl. Než si ale našli čas, aby všichni podepsali zápis z valné hromady a změny zapsali do nové společenské smlouvya obchodního rejstříku, situaci zkomplikovala tragická havárie, při které zahynul jeden z nich.

Odkládat zápis změn, které ve firmě nastaly, se nevyplácí, majetkové vztahy a pozice jednatelů mohou zůstat nedořešené a může to ohrozit i samotnou existenci firmy. Podle zákona musejí podnikatelé ohlásit rejstříkovému soudu bez zbytečného odkladu změnu jednatele a novou adresu sídla firmy. Soudu je potřeba doručit i novou společenskou smlouvu pořízenou formou notářského zápisu, v níž se společníci jasně vyjádří, na jakých změnách se společně dohodli.

Informace jak postupovat a neztrácet se zápisem zbytečně čas mohou podnikatelé získat zdarma na kontaktních místech Hospodářské komory. Dotázat se mohou i prostřednictvím internetu a dotazníkového formuláře, který je zveřejněn na webových stránkách Hospodářské komory. Ve složitých případech je ale někdy lepší obrátit se na zkušeného advokáta, který poradí i s dopracováním společenské smlouvy, aby se v budoucnu daly řešit nejrůznější situace, které mohou společné podnikání v konkrétním oboru potkat.

"Žádost o zápis změny do obchodního rejstříku se podává nyní na předepsaném jednotném tiskopise, který mohou podnikatelé získat na webových stránkách Ministerstva spravedlnosti. Zde jsou také adresy všech krajských soudů," upozorňuje Petr Kohout z Hospodářské komory, specialista na dotazy podnikatelů. "Formulář je doplněný o návod, jak kolonky správně vyplnit. Vyplněná žádost se pak doručí místně příslušnému rejstříkovému soudu, tedy krajskému soudu, v jehož obvodu má společnost s ručením omezeným své sídlo. V případě, že se firma stěhuje do nového sídla, například z Prahy do Brna, obrací se již na soud v Brně," upřesňuje další expert Hospodářské komory Petr Valenta.

K žádosti je potřeba vždy doložit doklady potvrzující, že ke konkrétní změně skutečně došlo. "Z těchto dokladů pak může úředník rejstříkového soudu ověřit, že nejde o výmysl. Například při změně jednatele to může být prohlášení, které potvrzuje, že se původní jednatel vzdal funkce. Nebo se doloží třeba zápis z valné hromady společníků, ve kterém je zaznamenána informace o ustanovení nového jednatele. V případě úmrtí se dokládá úmrtní list," říká Petr Kohout.

Anketa

Podniká se v Česku snadno?

Jestliže se firma stěhuje do nového sídla, vždy musí doložit, že nejde o fiktivní adresu. „Pokud bude společnost s ručením omezeným působit ve vlastní nemovitosti, dokládá se výpis z katastru nemovitostí. V případě nájmu se připojuje k žádosti nájemní smlouva. Tyto doklady však nesmí být starší tří měsíců,“ upozorňuje Petr Valenta.

Soud musí žádost vyřídit nejpozději do pěti pracovních dnů. Jestliže jsou splněny všechny formální náležitosti a soud změnu zapíše, musejí úředníci krajského soudu odeslat firmě do tří dnů výpis potvrzující provedení zápisu. Pokud by se stalo, že úředníci žádost o změnu nedopatřením založí a nevyřídí ji, ani ji nezamítnou do pěti pracovních dnů, šestým dnem se má za to, že byl zápis provedený.

Všechny změny je potřeba zahrnout také do nové společenské smlouvy. Podle zákona musí být nové znění smlouvy pořízeno formou notářského zápisu a listina předána bez zbytečného odkladu rejstříkovému soudu v obvodu, kde má firma sídlo. Zároveň je užitečné, aby společníci zvážili, zda si ve společenské smlouvě nově uspořádají i některé další vztahy, které při založení firmy opomněli společenskou smlouvouřešit. Třeba to, že v případě smrti jednoho z nich, budou mít předkupní právo na odkoupení jeho podílu.

Jaké máte zkušenosti s obchodním rejstříkem? Podělte se o názor.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

podnikání

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik dluží firmy a živnostníci na sociálním pojištění?

15. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Kolik dluží firmy a živnostníci na sociálním pojištění?

Celková částka, kterou firmy a živnostníci dluží na sociálním pojištění, se v posledních letech snižuje. Od konce loňského roku do letošního pololetí klesla o více než 700 milionů korun.... celý článek

Na dotace z EU s úspěchem: sedm užitečných zásad

15. 5. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Na dotace z EU s úspěchem: sedm užitečných zásad

I malá firma si může troufnout podat žádost o dotaci z fondů Evropské unie. Přinášíme sedm doporučení poradenských firem a bank, jak zvládnout administrativní martýrium bez zbytečných... celý článek

Dotace na podnikání: na co si dát pozor

9. 5. 2008 | Eva Sovová

Dotace na podnikání: na co si dát pozor

Zájem podnikatelů o získání dotace ze strukturálních fondů Evropské unie letos opět nabírá na obrátkách. Jednotlivá ministerstva a kraje začínají vyhlašovat výzvy, v nichž mohou o dotace... celý článek

Podnikatele nejčastěji ohrožují vichřice

2. 5. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Podnikatele nejčastěji ohrožují vichřice

Podnikání stále více ohrožují opakující se přírodní katastrofy. Živnostníci často nemají dobré pojistky nebo se na pojistném snaží šetřit. Opomíjejí riziko, že živelní událost může... celý článek

Rychlejší cesta k podnikání

19. 2. 2008 | Táňa Chadrabová | 13 komentářů

Rychlejší cesta k podnikání

Od dubna letošního roku čeká podnikatele nejspíš malá revoluce. Pokud Senát schválí novelu živnostenského zákona, bude zakládání živností jednodušší. Sníží se i nároky na odbornou způsobilost... celý článek

Partners Financial Services