Zahraniční banky mohou tuzemským závidět zisky

Věra Tůmová | rubrika: Analýza | 11. 8. 2008 | 6 komentářů
Zahraniční banky mohou tuzemským závidět zisky
Tuzemské bankovní domy o finanční krizi na světových trzích snad ani netuší. Nejnovější pololetní výsledky svědčí o jejich výborné kondici, které se krize dotkla jen minimálně. Výsledky nejsilnější bankovní trojky předčily i očekávání analytiků. AKTUALIZOVÁNO

Ziskovost tuzemských bank se stále zvyšuje a to i přes mírné oslabení ekonomického růstu. Mnohé zahraniční banky tak mohou blednout závistí. „Je to tím, že české bankyjsou čistě retailové bankyposkytující úvěrya jen z malé části se zaměřují na rizikovější investiční bankovnictví,“ myslí si Milan Lávička z Atlantik FT.

Nejlepší čistý pololetní zisk 6,6 miliardy korun ve své historii oznámila ke konci července Česká spořitelna. Ve srovnání se stejným obdobím vloni to bylo o 26 procent více. S překvapivými výsledky i pro analytiky přišla první srpnovou středu také Komerční banka. Oproti loňsku zvýšila zisk o 22,1 procenta na 6,46 miliardy korun. A páteční výsledky ČSOBjen skvělou kondici tuzemské bankovní špičky potvrdily. Čistý srovnatelný zisk skupiny ČSOB s 22procentním meziročním nárůstem překonal 6,5 miliardy korun. Po započtení ztrát z přecenění cenných papírů(CDO) byl čistý zisk 5,516 miliardy korun, což je nárůst o tři procenta.

Pozitivní výsledky ohlásila už i čtyřka tuzemského trhu podle aktiv UniCredit Bank ČR. Za první pololetí vykázala po zdanění 2,4 miliardy korun zisku, což je o polovinu více než před rokem. Rovněž výsledky, které dnes zveřejnila Raiffeisenbank, vypadají více než kladně. Už za první čtvrtletí ohlásily Raiffeisenbank spolu s eBankou o polovinu vyšší zisk než v předchozím roce a nyní růst jejich zisku ještě zrychlil. Celkový zisk (po započítání výsledků eBanky) dosáhl v 1.pololetí 797 milionu korun, což oproti předchozím 439 milionům korun představuje 82procentní růst. Původní odhady, že výsledky Raiffeisenbank by mohly být ještě lepší než se očekává, se tak potvrdily. 

„Vyváženost zisku nejsilnější tuzemské bankovní trojice je dlouhodobě postavena především na zdravém hospodaření a rostoucí ekonomice,“ domnívá se také ředitel vztahů k investorům z ČSOB Ondřej Vychodil. I další vývoj tuzemských bankby měl být podle Milana Lávičky ze společnosti Atlantik Finanční trhy obdobný jako dosud. „Tempo růstu se bude zpomalovat tak, jak se bude zpomalovat poptávka po úvěrech a zvyšovat nasycenost trhu úvěry. Bude to ale postupný proces,“ dodává Lávička.

Přímý dopad hypoteční krize na Česko by ale měl být podle Jana Krejčího ze společnosti Patria minimální. „Negativní sentiment stále přetrvává a dá se očekávat, že koncem roku by se situace mohla obracet k lepšímu,“ tvrdí Krejčí. Podle analytika Davida Brzka ze společnosti FIOčeské banky navíc profitují ze svého retailového zaměření a neměly prakticky žádné odpisy v souvislosti se špatnými investicemido rizikových instrumentů navázaných na hypoteční trh.

Vybrané hospodářské výsledky bank 1.pol. 2008

Česká spořitelnaKomerční bankaČSOB
Čistý zisk6,6 mld. Kč (+26%)6,428 mld.Kč (+22,1%)6,556 mld.Kč (+22,3%)
Poměr nákladů k výnosům46,8 % 44,5 % 45,4 %
Čistá úroková marže3,95 %3,3 %2,69 %
Čistý úrokový výnos14,36 mld. Kč (+24,2%)10,310 mld. Kč (+14,3%)10,45 mld. Kč (+17,4%)
Čistý výnos z poplatků a provizí5,35 mld. Kč (+12,3%)+6,5%3,319 mld.Kč (+1%)

ČESKÁ SPOŘITELNA

Rekordní zisk České spořitelnybyl podle jejího generálního ředitele Gernota Mittendorfera ovlivněný rychle rostoucím provozním výsledkem. „Hypoteční krize se v zásadě České republiky nedotkla. Tuzemský trh je tak ve velmi zdravé kondici a nevykazuje žádné špatné signály. A není to jen krátkodobý stav,“ zdůraznil při prezentaci výsledků šéf banky Mittendorfer.

Největší podíl na růstu provozního zisku má u České spořitelny nárůst čistých výnosů z úroků. Růst poskytnutých úvěrů se podepsal významně i na zvyšování příjmů z poplatkůa provizí. Celkově se objem portfolia klientských úvěrů zvedl na 432,96 miliardy korun, tedy za dvanáct měsíců o 18 procent.

Úspěšné první pololetí ale bance nestačí a plánuje mít za rok 2008 meziroční nárůst čistého zisku v rozpětí 15 až 20 procent s návratností kapitálu nad 20 procent. Hodlá také intenzivně pokračovat ve strategii Banka první volby, kterou se jí, až na výjimku v oblasti kreditních karet, daří naplňovat podle původních cílů. Mezi nejbližšími cíli je například otestování provozu první bezhotovostní pobočky a zhodnocení úspěšnosti prvních dvou samoobslužných zón.

KOMERČNÍ BANKA

Tak dobrý zisk, jaký ohlásila Komerční banka, neočekávali ani analytici. Expertní odhady před zveřejněním jejích výsledků se pohybovaly podle ankety tiskové agentury Bloomberg kolem 6,03 miliardy korun, banka je ale překonala o téměř půl miliardy korun. Meziročně navýšila úvěry, vklady i počty klientů.

Navzdory pětinovému poklesu na trhu s hypotékami, prodej nových hypotečních úvěrů v Komerční bance vzrostl meziročně o 3,7 procenta. Banka vykázala v souhrnu 23,8procentní navýšení úvěrování ve všech segmentech (ať už hypoték, úvěrů ze stavebního spoření, spotřebitelských úvěrů či úvěrů podnikatelským subjektům), celkem v objemu 350,7 miliard korun.

Vykázaný růst celkových čistých výnosů z poplatků a provizí za první polovinu letošního roku ovlivnila podle vyjádření banky jednorázová refundace nesprávně účtovaných poplatků mezi bankami v předchozích letech (činila 162 milionů Kč).

ČSOB

Výsledky banky nejsou podle expertů trhu nikterak překvapivé a korespondují i s dalšími silnými bankami na tuzemském trhu. Jediný rozdíl, který lze v hospodaření ČSOBod ostatních velkých bank na českém trhu vidět, je podle Milana Lávičky ze společnosti Atlantik FT, vliv úvěrové krize. Tu patrně ČSOB pocítila na svém hospodaření nejvíce ze všech velkých tuzemských bank. „ Hypotečníkrize negativně ovlivnila výsledky ČSOB zhruba ve výši 1,3 miliardy korun (kvůli přecenění portfolia cenných papírů CDO ),“ uvádí Lávička.

Bankaovšem vnímá svou pozici veskrze pozitivně a poukazuje na úspěšnost celé skupiny ČSOB. „Čistý výnos z úroků byl například meziročně o 17 procent vyšší (na 10,45 mld. Kč) a vykazuje vyvážený růst napříč všemi segmenty,“ potvrzuje ředitel vztahů k investorům z ČSOB Ondřej Vychodil.

Výsledky ČSOB tvoří přes dvacet procent výkonu mateřské KBC (21,61 %) a přes šedesát procent výkonu divize Střední a východní Evropy, kam nově patří například i divize za Rusko a Rumunsko.

UNICREDIT BANK

Pozitivní zprávy přišly i z UniCredit Bank. Meziroční zisk po zdanění činil téměř 50 procent (49,5%), přičemž celková aktiva banky meziročně vzrostla o 11,8 procent. O necelých pět procent se ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce zvýšily i úvěry (4,6%) a vlastní kapitál banky (14,5%). Generální ředitel UniCredit Bank Jiří Kunert současně připustil přílišnou počáteční opatrnost při poskytování komerčních úvěrů. Neznamená to podle něj však, že by se banka nyní začala orientovat pouze na posílení podílu na trhu a růstu objemu poskytnutých úvěrů.

Jak vnímáte tuzemské banky vy? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 8. 2008 13:50, Honza

Ano, hloupý dědeček takhle dětem leda zavaří. Ale stačí, když se ten dědeček zeptá chytřejšího souseda, co umí používat Internet, kde se dá zřídit konto zadarmo, a dětem pak těch pár stovek dá do FIO/mBank/ING a neplatí nic. Takže ano, banky jsou u nás stále nenažrané, ale jen některé. Netřeba brečet, stačí se chovat tržně, není to ani příliš namáhavé.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 8. 2008 11:34, oteck

Poplatky tvoří přes 30% zisku z obchodů - to je lumpárna, protože nejde o podnikání, nenesou žádné riziko. Obchodují s penězi vkladatelů, což by mělo klientům přinášet zisk - ale poplatky mnohonásobně převýší připisované úroky !
Pokud v České republice na př. dítěti vložíte na účet dárek od dědečka v řádu stokorun a necháte ho tam, riskujete, že se dostane do minusu , připíší mu i pokuty za neuhrazení deficitu a skončí jako neplatič...
To nikde na na světě neexistuje.
Když si přijdete do banky rozměnit ( v obchodech Vám nevyhoví), zapláčete - zkuste si rozměnit na př. papírovou padesátikorunu, abyste mohli zaplatit v automatu jízdenku na metro !
A naopak - přineste drobné za 50,-Kč a chtějte padesátikorunu = poplatek 50,-Kč!?

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Odkud kam míří český internetbanking

6. 5. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Odkud kam míří český internetbanking

Původně šlo přes internetbanking dělat jen základní bankovní operace. Dnes už je možné získat úvěr, pojistit se i koupit cenné papíry. Přímým bankovnictvím se nyní uskutečňuje řada... celý článek

Vaše banka vás sleduje. Dělá to pro vaše dobro.

30. 4. 2008 | Jan Stuchlík | 2 komentáře

Vaše banka vás sleduje. Dělá to pro vaše dobro.

Proti neoprávněnému nakládání s penězi na běžném účtu se může klient bránit třeba tím, že omezí možnosti, jak s účtem manipulovat. Podvodníky, kteří se i přes tuto bariéru k účtu dostanou... celý článek

Finanční arbitr bude silnější a více vidět

21. 4. 2008 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík

Finanční arbitr bude silnější a více vidět

Nechceme jen více moci, ale usilujeme i o možnost místo autoritativních verdiktů zprostředkovávat smírné řešení sporů mezi bankovními klienty a bankami, říká nový finanční arbitr František... celý článek

Deset let, které změnily české bankovnictví

10. 4. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Deset let, které změnily české bankovnictví

České banky se v posledních deseti letech zásadně změnily, jejich klienti ale také. Jeden či dva produkty dnes běžnému klientovi nestačí. Chce daleko více, nebojí se inovací a vyžaduje... celý článek

Do které banky si jít pro účet „zdarma“

2. 4. 2008 | Věra Tůmová | 17 komentářů

Do které banky si jít pro účet „zdarma“

Mít běžný účet bez poplatků není pořád v Česku obvyklé. Zatím ho nabízí jen polská mBank a záložna FIO. U ostatních bank musí klienti splnit řadu podmínek, aby na účet „zdarma“ dosáhli. celý článek

Partners Financial Services