Recese – je čas nakupovat akcie

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 7. 8. 2008 | 5 komentářů
Recese – je čas nakupovat akcie
Řídit se historií při investování může být ošemetné. Někdy je ale minulost dobrá učitelka. Třeba v recesích, kdy velí jít na burzu a nakupovat.

Historie inspiruje rozhodnutí, jejichž důsledky se projeví v budoucnosti. I když to může vypadat jako protimluv, je minulost jedním z nástrojů, které při rozhodování používáme. Takže, pokud jsme dnes v recesi, co nám historie říká o tom, zda a jak kupovat akciev době recese, ptá se autor analýzy investiční agentury Morningstar. Odpověď? Minulost říká, že je čas nakupovat.

Kdo investoval od roku 1950 každý měsíc jeden dolar do indexu S&P 500, jeho 703 dolarů by mělo dnes hodnotu 9 300 dolarů. Ale pokud byl dotyčný chytrý, měl štěstí a disciplínu a investoval v každém z devíti měsíců, které institut NBER Business Cycle Dating Committee vyhlásil jako začátek devíti recesí, kterými si USA prošly od roku 1950, byl by výsledek ještě lepší. Jinými slovy, kdybyste investovali poměrnou část z oněch 703 dolarů, tedy 78,11 dolaru v každém z těchto devíti měsíců, měli byste dnes 11 600 dolarů, neboli o 24 procent více, než při pravidelné měsíční investici do S&P 500, spočítal analytik Morningstar.

Souvislost sice není příčina, nicméně za ní lze najít určitou logiku. Index S&P 500 patří mezi předstihové ekonomické indikátory, protože má tendenci klesat dříve, než začne recese, a růst ještě před tím, než recese skončí. Recese sice vzbuzuje obavy, ale zjevně strach vede ke statečnosti a produktivitě a americké podniky začínají fungovat lépe v okamžiku, kdy dostanou studenou sprchu.

Poznat recesi v předstihu rozhodně není jednoduché. Ale pokud byste vašich 703 dolarů nerozdělili na devět stejných částí, ale na 93 stejných dílů po 7,55 dolaru – na každý z 93 měsíců, v nichž byla americká ekonomika podle NBER v recesi – vydělali byste ještě více než při investici jen na začátku recese. A naopak, kdybyste investovali vždy jen v posledním měsíci dané recese, měli byste dnes méně peněz než ten, kdo ukládal peníze na začátku recese, píše se v analýze Morningstar.

Investování v recesi porazilo pravidelné investováníjak v nominálních, tak v reálném vyjádření. Tedy do té míry, do jaké věříme, že index spotřebitelských cen je správným měřítkem inflace.

To nás přivádí k dalšímu faktoru. Inflaceroste, ale to je minulost, nikoli budoucnost. Historie ukazuje, že nenecháváme naše měnové autority, aby nás nechali na holičkách příliš dlouho. Neměli bychom jim dovolit, aby jim to prošlo teď. A pravděpodobně nedovolíme. Někdo říká, že se Amerika podobá konečnému stádiu Římské říše, tvrdí Morningstar. Ale přes veškerý cynismus je závěr jednoduchý: existuje příliš dobrých lidí a dobrých firem, abychom ztratili důvěru v jejich produktivitu.

Rozvaha je pochopitelně lepší částí odvahy. Ale čas je zralý na to, abychom šli a našli akcie skvělých společností za dobré ceny a vrhnout se na ně, končí komentář agentura Morningstar.

Kolik akcií jste už za posledního půl roku koupili? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co se hodí vědět při propadu akcií a dluhopisů

17. 7. 2008 | Roman Stuchlík | 4 komentáře

Co se hodí vědět při propadu akcií a dluhopisů

Rizikovost investice lze ukázat v grafu, který informuje o tom, jak hluboko dokázaly akcie a dluhopisy v minulosti klesnout z předchozího maxima a jak dlouho trvalo než pokles vyrovnaly. celý článek

Pravidelná investice: jen malá pravděpodobnost, že prodělá

18. 6. 2008 | Petr Syrový | 11 komentářů

Pravidelná investice: jen malá pravděpodobnost, že prodělá

Pravidelná investice v 95 procentech případů poměrně slušně vydělává. Ve zbylých pěti procentech, kdy se investice dostala do ztráty, buď měl investor smůlu, nebo nedodržel zásadu,... celý článek

Z burzy přiteče do kapes investorů necelých 60 miliard

30. 4. 2008 | Petr Čermák

Z burzy přiteče do kapes investorů necelých 60 miliard

Společnosti obchodované na burze uzavřely hospodaření za minulý rok a postupně schvalují návrhy na dividendy. Nejvíce peněz se bude sypat ze společností Philip Morris a Telefónica.... celý článek

Nejlepší investice v době recese

4. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Nejlepší investice v době recese

Vybrat správné typy investic, když se výkon ekonomiky propadá a s ním i ceny akcií, je často jako věštění z křišťálové koule. Existují sázky na jistotu jako třeba potravinářský průmysl... celý článek

Partners Financial Services