Ekonomika USA roste, ale k recesi má stále blízko

Petr Čermák | rubrika: Analýza | 6. 8. 2008
I přes růst HDP nejsou Spojené státy z nejhoršího venku. V červenci krize ukázala na výsledcích firem svou sílu. Špatně je na tom i nezaměstnanost a inflace
Ekonomika USA roste, ale k recesi má stále blízko

Ve srovnání s druhým čtvrtletím roku 2007 americká ekonomika povyrostla o 1,9 procenta. Již v prvním čtvrtletí tohoto roku přitom někteří analyticiočekávali pokles HDP.

Před uveřejněním výsledků ekonomiky šly postupně s kůží na trh firmy z indexu Standard & Poor's 500(na konci týdne bude zbývat ještě asi 40 firem, které nezveřejnily hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí). Na jednu stranu mnohé výsledky nebyly tak hrozné, jak analytici očekávali. „Na druhou stranu je zřejmé, že bude ještě několik čtvrtletí trvat, než banky vytáhnou všechny své kostlivce ze skříně a jejich výkonnost se vrátí na úrovně, kterých dosahovaly před hypoteční krizí,“ říká Petr Sklenář, hlavní ekonom Atlantik FT. Kostlivci představují miliardové ztráty. Citigroup si oproti prvnímu čtvrtletí o tři miliardy polepšila a odepsala „jen“ 2,2 miliardy dolarů, což je lepší výsledek, než jaký předpovídal trh.

Existují i banky, které dopadly hůře, než se čekalo. Mezi ty, které krize výrazně postihla, patřila banka Merrill Lynch, které se vypařily 4,7 miliardy. „Dobré na medvědích trzích je, že je všude tolik špatných zpráv, až se v jednu chvíli stane snadné pozitivně překvapit,“ uvedl Alec Young, stratég Standard & Poor's pro server Marketwatch. Výsledky nejsou dobré, ale mnoho firem dopadlo lépe, než analytici očekávali, takže výsledky i přes miliardové ztráty nepůsobí tak strašidelně. To platí hlavně ve finančním sektoru. „Údaje, které byly zveřejněny, spíše poukazují na minulost, na rozsah problémů kterými finanční sektor prošel,“ tvrdí Luboš Mokráš, analytik České spořitelny a dodává: „Do budoucna ztráty omezují schopnost finančních institucí půjčovat a vedou je k větší opatrnosti. Následná horší dostupnost úvěrů omezuje růst ekonomiky.“ Například Merrill Lynch se nedostatek kapitálu rozhodl řešit prodejem akcií v hodnotě přes 8,5 miliardy dolarů.

Ani růst amerického HDP není úplně bezproblémový. Průměrný odhad činil 2,3 procenta a někteří analytici se nebáli ani čísla čtyři procenta. „Rychlejší růst HDP v USA byl, i přes propad na trhu nemovitostí a oslabování pracovního trhu, způsoben do značné míry daňovými úlevami. Tyto daňové stimuly se odhadují až na 87 miliard dolarů,“ komentoval situaci Josef Novotný, analytik Fio. „Poněkud nižší než očekávaný růst ukazuje, že ekonomika je skutečně hodně slabá,“ podotýká Mokráš. Číslo 1,9 ale nemusí být konečné. V průběhu dalších měsíců se údaj zpřesňuje a revize bývají nezanedbatelné.

Kvůli vysoké inflaci, která stoupla již na 4,1 procenta, což v USA tvoří 17leté maximum, si centrální banka FED nedovolí dále snižovat úrokové sazby. Nízká inflace je spolu s hospodářským růstem základním cílem americké centrální banky. Červnová inflace se zvýšila kvůli zdražení dopravy a potravin.

Anketa

Zůstanou USA i nadále motorem světové ekonomiky?

Kromě zpomalení, které může přijít z finančního sektoru, se objevují i další náznaky, které vrhají stín obav na budoucí vývoj americké ekonomiky. Pozitivní páteční burzovní obchodování zchladila zpráva, že míra nezaměstnanosti vzrostla na 5,7 procenta. Podle některých náznaků – žádostí o podporu v nezaměstnanosti – by se situace mohla ještě zhoršit. Čím více lidí bude bez práce, tím menší bude spotřebitelská poptávka, která normálně tvoří zhruba dvě třetiny HDP. Oslabení této složky by se na produktu citelně projevilo.

Je pravděpodobné, že hospodářství Spojených států prodělá recesi, otázkou však zůstává, kdy nastane a jak hluboké bude oslabení ekonomiky,“ říká Novotný. Luboš Mokráš si myslí, že po zbytek tohoto roku bude americké HDP mírně růst. „Export ve stále větší míře těží z levného dolaru,“ tvrdí Petr Sklenář, analytik Atlantik FT s tím, že spíš „nastane model ‚pozvolného přistání‘ než ‚tvrdého dopadu‘.“

Kdy se americká ekonomika zase stane tahounem světového růstu? Podělte se o názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Obchodní žně nejspíš brzy skončí

5. 8. 2008 | Jan Stuchlík

Obchodní žně nejspíš brzy skončí

Statistici hlásí další rekord českého zahraničního obchodu. Jenže už ve druhé polovině roku se nejspíš naplno projeví dopady silné koruny na vývozce, kteří na exportu prodělávají.

Motor evropské ekonomiky se zadírá

31. 7. 2008 | Jan Pekař | 1 komentář

Motor evropské ekonomiky se zadírá

Na rozdíl od českých, němečtí spotřebitelé dali najevo svou nejhorší náladu za posledních pět let. Jejich důvěra v ekonomiku dle výzkumu GfK, klesla na hodnotu indexu 2,1 z červnových... celý článek

O nejlepších a nejhorších fondech světa

28. 7. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

O nejlepších a nejhorších fondech světa

Nejhorší výkonnost od začátku roku mají fondy rozvíjejících se trhů v jihovýchodní Asii. Po silném růstu prožily korekci. Za první půlrok se mohou radovat majitelé komoditních fondů.... celý článek

Krize nutí americkou vládu pokřivovat trh

17. 7. 2008 | Petr Čermák | 9 komentářů

Krize nutí americkou vládu pokřivovat trh

Americká vláda je nucena k intervencím, za které dříve kritizovala ostatní vlády, aby ochránila hypotéční ústavy Freddie Mac a Fannie Mae. Menší americké banky přitom krachují. Nervozita... celý článek

Partners Financial Services