Akcie: Doporučení na Unipetrol, z koupit na prodat

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 6. 8. 2008 | 1 komentář
Akcie: Doporučení na Unipetrol, z koupit na prodat
Pražská burza dokázala v posledním červencovém týdnu posílit o 0,9 procenta. Přes tři klesající dny dokázala burza uzavřít v kladných číslech a to hlavně díky silnému středečnímu růstu.

Nejvíce kladných bodů indexu PX  přidaly akcie ČEZu, které posílily o 3,2 %. Titul se po ataku hranice 1 200 Kč z minulého týdne posunul zpět do vyšších pater. Největší procentní změnu si připsaly akcie NWR, které získaly přes 10 % a vrátily se zpět nad hranici úpisu. Na opačné straně stály akciedeveloperských firem. Orco prohloubilo své dosavadní minimum, když ve čtvrtek kurz zavíral na 585 Kč. Celkově akcie ztratily 15,5 %, akcie ECM oslabily o necelých 10 %. Rakouská Erste Bank po výsledcích spíše oslabovala a ztratila 3,3 %.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 433,701 446,70+0,90
Klíčové události minulého týdne
  • Česká korunapokračovala v oslabování a dostala se v závěru týdne nad hranici 24 Kč/EUR. Investoři tak reagovali na vyjádření dalších centrálních bankéřů ohledně možnosti snižování sazeb. Podle posledních komentářů se tak zvyšuje pravděpodobnost jejich poklesu.
  • Aktivita v českém průmyslu v červenci zpomalila. Index nákupních manažerů klesnul na 49,9 bodů. Začaly se tak projevovat negativní dopady slabšího globálního růstu a silné koruny.
Vývoj titulů na domácích trzích

CME
30/7 Mediální skupina vykázala v druhém čtvrtletí růst výnosů o 41 % na 305,4 milionu USD. Zisk EBITDA vzrostl o 53 % na 293 milionů USD. Čistý zisk dosáhl výše 67,6 milionu USD. Výsledky byly na všech úrovních vyšší než očekávání trhu. Předpovědi byly však ve velmi širokém rozptylu. Společnost rovněž oznámila vstup na bulharský trh, když za 172 milionů USD získala 80% podíl ve dvou tamních televizních stanicích.

Erste Bank
30/7 Čistý zisk rakouské banky ve druhém čtvrtletí vzrostl o 22 % na 321 milionů EUR. Za první pololetí se zvýšil o 12,5 %. Úrokový výnos vzrostl o 21 % na 1,15 miliardy EUR. Nejvýraznější pozitivní překvapení bylo v oblasti zisku z poplatků, které vzrostly na 510 milionů EUR, což bylo podstatně více než se očekávalo. Naopak mírným zklamáním byl vyšší růst nákladů a vyšší tvorba opravné položky k úvěrům. Společnost potvrdila svůj výhled 20% růstu zisku pro tento rok a 25% růstu pro rok příští.
31/7 Po výsledcích upravili cílovou cenu analytici Sal.Oppenheim z 61 EUR na 57 EUR. Doporučení "silně kupovat" bylo zachováno. Neutrální doporučení bylo ponecháno ze strany UBS, cílová cena byl však snížena na 46 EUR ze 48 EUR.

Orco Property Group
31/7 HSBC snížilo doporučení pro developerskou firmu z "neutral" na "underweight".

Unipetrol
31/7 Veletoč ve svém doporučení předvedli analytici Wood&Co, když snížili cíl pro petrochemický holding z 385 Kč na 190 Kč. Doporučení z "koupit" bylo upraveno na "prodat".

Zentiva
28/7 Erste Bank snížila doporučení pro farmaceutickou firmu na "držet" z "akumulovat". Cílová cena byla mírně navýšena na 1,155 Kč.
30/7 Skupina PPF oficiálně stáhla nabídku na převzetí akcií Zentiva.

Očekávané události
  • 4/8 Hospodářské výsledky - Zentiva
  • 6/8 Hospodářské výsledky - Komerční banka
  • 7/8 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb
  • 8/8 Nezaměstnanost, Inflace

Spojené státy: Zisk, jaký Amerika ještě neviděla

Americké indexyv týdenním porovnání nezaznamenaly výrazné změny, v jednotlivých dnech tomu však bylo právě naopak. Ani rekordní zisk nenadchnul u Exxonu, jehož akcie ztratily 2,4 %.

Čtěte více.

Německo: DAX se poroučel dolů

Přestože poměr růstových dní ku klesajícím vyzněl v průběhu týdne pozitivně, index DAXztratil 0,7 %. Citelný pondělní a páteční pokles tak převážil nad růsty v průběhu týdne.

Čtěte více.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Cílové ceny českých akcií padají

29. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Cílové ceny českých akcií padají

Celková změna indexu PX není stejně jako v minulém týdnu velká, jednotlivé seance však přinesly výrazně podstatnější změny. Příkladem může být středeční seance, kdy index PX posílil... celý článek

Akcie: podivuhodný středeční obrat

22. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: podivuhodný středeční obrat

Přestože týdenní změna indexu PX neimplikuje výrazné změny na trhu, skutečnost byla jiná. Týden byl ve znamení výrazných pohybů, když v úvodu týdne se index PX dostal pod hranici 1... celý článek

Akcie: tabák zabodoval

15. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: tabák zabodoval

Akcie na pražské burze přerušily sérii 5 týdnů, během kterých si index PX odepsal více jak 15 %. Návrat kupců byl v úvodu týdne patrný na akciích Komerční Banky, která v pondělí poskočila... celý článek

Akcie: České firmy padají a padají

8. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: České firmy padají a padají

Pražská burza klesla již pátý týden v řadě. Tentokrát si index PX odepsal 3,92 %. V pondělí byla zakončena první polovina roku, která přinesla propad hlavního indexu o 18,3 %, což je... celý článek

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

1. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

Pražská burza pokračovala ve svém propadu. Index PX klesal ve všech seancích v průběhu týdne a rozšířil tak počet záporných dní v řadě na osm. Celkově ztratil 5,2 procenta.

Partners Financial Services