Na jaké dávky mají nárok zdravotně postižení

Na jaké dávky mají nárok zdravotně postižení
Zdravotně postižení mají nárok na řadu dávek. Některé jsou jednorázové, jako třeba na nákup zdravotních pomůcek či na přestavbu bytu. Jiné lze pobírat i opakovaně, například příspěvek na užívání bezbariérového bytu.

V české sociální síti zaujímá nemalé místo také sociální pomoc pro lidi s nějakým zdravotním handicapem. Podrobnosti týkající se této pomoci obsahuje vyhláška č. 182/1991 Sb., kterou se provádí zákon o sociálním pojištění.

Lidé se zdravotním handicapem mají nárok na následující dávky:

Jednorázový příspěvek na opatření zvláštních pomůcek

Občanu těžce zdravotně postiženému stát formou jednorázového příspěvku finančně přispěje na opatření pomůcky ke zmírnění či překonání následků jeho postižení. Seznam pomůcek je přímo vyjmenován v příslušné vyhlášce, ale lze přispět i na pomůcky srovnatelné.
Podmínkou je, že tuto pomůcku zcela nehradí zdravotní pojišťovna. Výše dávky se odvíjí vždy od základního provedení příslušné pomůcky, podle jednotlivých pomůcek je uvedena ve vyhlášce.

Příspěvek na úpravu bytu

I zde se jedná o jednorázový příspěvek. Je určen těžce zdravotně postiženým občanům s těžkými vadami nosného nebo pohybového ústrojí, značně omezujícím jejich pohyblivost (ve vyhlášce jsou uvedeny druhy postižení, při kterých vzniká na příspěvek nárok), dále občanům nevidomým a rodičům dětí starších 3 let, které trpí uvedenými postiženími.
Ve vyhlášce je také konkretizováno, co se považuje za úpravu bytu (např. odstranění prahů, rozšíření dveří, úpravu přístupu do bytu či rodinného domu apod.).
Příspěvek pak může být poskytnut až do 70 % nákladů, nejvýše 50 000 Kč a v případě instalace výtahu tam, kde nemůže být použita plošina, až do výše 100 000 Kč.

Příspěvek na pořízení motorového vozidla a na opravu motorového vozidla

Jde o jednorázovou dávku, která náleží těžce zdravotně postiženým osobám s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí uvedeným v příslušné vyhlášce nebo rodičům dětí starších tří let s uvedeným postižením, dále nevidomých dětí či dětí mentálně postižených.
Výše příspěvku činí max. 100 000 Kč, v případě opravy vozidla max. 60 000 Kč.

Příspěvek na úpravu motorového vozidla

Občanům s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí (vyjmenováno ve vyhlášce), kteří osobně řídí předmětný automobil, a nezbytně pro řízení potřebují úpravu vozidla, se poskytuje příspěvek na úpravu vozidla, a to až do výše nákladů na tuto úpravu.

Příspěvek na provoz motorového vozidla

I zde se jedná o jednorázovou dávku, kterou lze při splnění podmínek přiznat každoročně.
Nárok na ni mají zdravotně postižení občané, kterým byly přiznány mimořádné výhody II. nebo III. stupně (průkaz ZTP či ZTP/P) či blízké osoby těchto občanů, kteří je přepravují svým vozidlem. Nárok má také rodič nezaopatřeného dítěte, které onemocnělo zhoubným nádorem a je léčeno na klinice fakultní nemocnice v době léčení.
Výše dávky:

  • u osob s průkazem ZTP/P, jejich blízkých osob a rodičů děti s onemocněním zhoubným nádorem náleží u jednostopého vozidla 4 200 Kč a 9 900 Kč u ostatních vozidel
  • u osob s průkazem ZTP a jejich blízkých osob náleží u jednostopého vozidla 2 300 Kč a u ostatních vozidel 6 000 Kč.

Příspěvek na individuální dopravu

Tato dávka je určena zdravotně postiženým občanům s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí (vyjmenovaným v příslušné vyhlášce), kteří nevlastní automobil a tudíž nepobírají příspěvek na provoz motorového vozidla, ani jejich blízké osoby nepobírají tento příspěvek. Výše jednorázové dávky činí 6 500 Kč ročně.

 

Všechny vyjmenované dávky lze vyřídit na sociálních odborech městských úřadů s přenesenou působností (nástupci bývalých okresních úřadů).


Na pověřených městských úřadech (prakticky všechny městské úřady) pak lze získat tyto dávky:

Příspěvek na úhradu za užívání bezbariérového bytu

I tato dávka je určena občanům s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí (vyjmenovaným ve vyhlášce) nebo občanům nevidomým, kteří užívají bezbariérový byt.
Jedná se o opakovanou dávku, její výše činí 400 Kč měsíčně.

Příspěvek na úhradu za užívání garáže

Je určen stejné skupině žadatelů jako příspěvek na úhradu za užívání bezbariérového bytu, i tento příspěvek je poskytován opakovaně a činí 200 Kč měsíčně.

Příspěvek nevidomým občanům

Jde o opakovanou dávku určenou nevidomým, kteří vlastní vodícího psa. Dávka je určena na krmivo pro tohoto psa a činí 800 Kč měsíčně.


Tyto dávky se přiznávají pouze na žádost postižené osoby. V drtivé většině se nepřiznávají zpětně, takže pokud se domníváte, že byste vy či vaši blízcí mohli mít na některou z dávek nárok, obraťte se co nejdříve na příslušný sociální odbor, tam získáte k dávkám podrobnější informace i příslušné tiskopisy k jejich uplatnění.

Jaké máte zkušenosti s poskytováním dávek pro zdravotně handicapované? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 2. 2013 12:33, David Zapletal

Dobrý den, nacházím se ve složité životní situaci. Přestal jsem si rozumět s rodiči s kterými jsem ve společné domácnosti. Moc rád bych se přestěhoval, ale nemám na zařízení bytu. Prosím existuje ještě nějaká bezůročná půjčka? Invalidní důchod pobírám 9018kč, mám příspěvek o péči 4000kč a zhruba od poloviny března budu pracovat, jako telefoní operátor pod callcentrem (klasická infolinka). Moje nemoc se jmenuje Morbus Friedreich (progresivní nemoc míšních provazců). Po třiceti nepovedených složitých operacích my museli udělat oboustrannou amputaci dolních končetin pod koleny. Moc nerad bych doma přišel o poslední nervy. Předem děkuji za odpověĎ D. Zapletal
www.nohyfuc.cz

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 2. 2013 21:25, Jana

Ahojda,nějak se tam nemůžu k těm slevám dostat...

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Díky slevě na sociální dani zaměstnanci ušetří

3. 7. 2008 | Jan Pekař | 1 komentář

Díky slevě na sociální dani zaměstnanci ušetří

Z půl druhého procenta na čisté mzdě nikdo nezbohatne, státní rozpočet nezchudne a koalice splní předvolební sliby. Místo neúčinného snižování daní z příjmu vláda proto navrhuje snížit... celý článek

Jak chce Nečas přimět dlouhodobě nezaměstnané k práci

15. 4. 2008 | Táňa Chadrabová | 29 komentářů

Jak chce Nečas přimět dlouhodobě nezaměstnané k práci

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase zkrátit dobu podpory v nezaměstnanosti o jeden měsíc a změnit i její výši. Nyní ho projednávají poslanci. Pokud ho... celý článek

Daně a dávky přehledně a do kapsy

26. 3. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Daně a dávky přehledně a do kapsy

Daně, sociální pojištění či sociální dávky jsou příliš složité, než aby si člověk dokázal vše zapamatovat. Proto vydavatelství ASPI přišlo s užitečnou publikací Tabulky a informace... celý článek

Když o dítě pečuje tatínek aneb na co jste mohli zapomenout

10. 3. 2008 | Ludmila Řezníčková

Když o dítě pečuje tatínek aneb na co jste mohli zapomenout

Otcové, kteří pečují místo matek o děti mají nárok na rodičovskou dovolenou, mohou pobírat rodičovský příspěvek a zdravotní pojištění za ně platí stát. Pořád ovšem nemohou až na výjimečné... celý článek

Partners Financial Services