Olympiáda sráží cenu mědi

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 1. 8. 2008 | 2 komentáře
Olympiáda sráží cenu mědi
Mědi se v létě nedaří. Poptávka po této surovině klesá. Staví se méně domů a největší spotřebitel této suroviny, Čína, za rok snížil lačnost po komoditě o zhruba 29 procent.

Zatímco v prvním letošním čtvrtletí cena mědi utěšeně rostla, už celý červenec padá. Na jaře stála tuna rudého kovu 9000 dolarům, na konci června je to o osm set dolarů méně. Komoditní investoři věří, že cena bude dále klesat. Futures na měď s termínem vypořádání v září se na londýnské burze obchoduje o tři procenta níže, než je aktuální cena na spotovém trhu. Futures na 15 měsíců předpovídá pokles o další dvě procenta.

Neznámých v této rovnici je ovšem docela hodně. Největšího producenta mědi, Chile, minulý rok ochromila v dolech Codelco série stávek, které dělníci zopakovali i v dubnu tohoto roku. Stávka trvala dvacet dní až do začátku května. Nynější dohoda je ale křehká, a pokud nebude Codelco plnit dohodnuté smlouvy, mohou dělníci se stávkou vyrukovat znovu.

Vývoj ceny mědi

Do cen mědi se nejasně promítají i problémy americké ekonomiky a hypoteční krize. „Měď slouží mimo jiné jako zajištění proti slabému dolaru a inflaci, ale ne v takovém významu jako drahé kovy, tedy zlato a stříbro,“ tvrdí Lucie Vítamvásová z X-Trade Brokers. Proti tomu stojí snížení tempa výstavby nových domů, což snižuje poptávku i po mědi. Zatím výpadek americké poptávky, nebyl příliš vidět, protože existovala silná poptávka z Brazílie, Ruska, Indie a Číny.

Určitou roli sehraje podle agentury Reuters i blížící se olympiáda. Vzhledem k blížícímu se začátku v Číně nyní zažívají po předchozím stavebním boomu útlum. Všechny zakázky, které Čína kvůli olympiádě objednala, jsou už dokončené, a další měď tak není potřeba. Jen za červen se snížil čínský dovoz mědi o 19,6 procenta na meziměsíční bázi a je nejnižší od listopadu 2006. „Očekává se velká volatilita ceny v dalších měsících, dlouhodobě bude cena mědi záviset na poptávce Číny,“ míní Vítamvásová.

Nad to analytici spekulují, že si v minulých letech Čína také vytvořila z předchozích dovozů zásoby, které, jak se domnívá Bart Melek, analytik BMO, bude mít tendenci využít dříve, než půjde nakupovat na trh.

Nabídka a poptávka jsou ve světě zhruba v rovnováze. Podle aktuální zprávy International Copper Study Group bylo v roce 2007 vytěženo o 40 tisíc tun méně mědi, než si svět žádal. Celoroční těžba minulý rok představovala 15,5 milionu tuny. Letos se pravděpodobně zvýší o šest procent a v příštím roce o devět. Růst podle zprávy pokryje poptávku a letos se vytěží o 85 tisíc tun více, než kolik bude poptávka. „Negativní vliv na cenu mají i zvyšující se zásoby monitorované London Metal Exchange, které dosahují 136 050 tun, což je nejvyšší hodnota od letošního 5. března,“ tvrdí Petr Čermák, který působí ve společnosti Colosseum.

Největší producenti mědi

Chile, USA, Indonésie, Peru, Austrálie, Čína, Rusko, Kanada a Polsko

Nidhi Srinivas píšící pro Economic Times míní, že měď sráží také tržní sentiment. I když vztah nabídky a poptávky neukazuje na takový pokles. Do cen se podle Srinivase promítá, jak burzovní spekulanti vidí tržní situaci. Pokles zájmu o měď se očekává, a proto se již promítl do její ceny. Zahraniční analytici tvrdí, že další vývoj ceny této komodity se ukáže v letošním posledním čtvrtletí.

Dlouhodobý výhled nastiňuje pokles zájmu čínských kupců. Například v Peru koupila Čína 4600 metrů vysokou horu Toromocho, jejíž složení tvoří z drtivé části měď. Až za pár let začne povrchová těžba, čínská společnost Chinalco bude posílat domů měď, která bude zhruba 20krát levnější než je dnes na Londýnské burze kovů. Kdy s těžbou začne, zaleží na tom, jak rychle se dohodne s místními obyvateli, jejichž vesnice musí přesunout.

Které komodity jsou podle vás perspektivní investicí? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

O nejlepších a nejhorších fondech světa

28. 7. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

O nejlepších a nejhorších fondech světa

Nejhorší výkonnost od začátku roku mají fondy rozvíjejících se trhů v jihovýchodní Asii. Po silném růstu prožily korekci. Za první půlrok se mohou radovat majitelé komoditních fondů.... celý článek

Chcete přidávat komodity do portfolia? Buďte opatrní

14. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Chcete přidávat komodity do portfolia? Buďte opatrní

Ceny ropy trhají jeden rekord za druhým. Totéž se dá říct o dalších komoditách. Má tedy smysl rozšiřovat v portfoliu jejich zastoupení? Ano, ale jen velmi opatrně, radí analýza agentury... celý článek

Pro někoho je to umění, pro někoho věda

4. 7. 2008 | Petr Čermák | 6 komentářů

Pro někoho je to umění, pro někoho věda

Počet obchodníků s opcemi pomalu, ale jistě roste. Pro dosažení zisku je nutné vzdělávání a disciplína, myslí si známí obchodníci Steve Lentz a Frank Fahey.

Největší boháči přestali věřit nemovitostem

25. 6. 2008 | Petr Čermák | 11 komentářů

Největší boháči přestali věřit nemovitostem

Roste počet lidí, jejichž majetek je větší než milion dolarů. Situace nejen na finančních trzích nutí milionáře k větší opatrnosti. Na oblibě tak získávají dluhopisy a hotovost.

Partners Financial Services