Pojistka u adrenalinových sportů není vždy jistá

Táňa Chadrabová | rubrika: Jak na to | 23. 7. 2008 | 8 komentářů
Pojistka u adrenalinových sportů není vždy jistá
Slunění na pláži, ochutnávka místních specialit, večer na diskotéce a sem tam nějaký zájezd do okolí - to je styl dovolené, který už spoustu lidí nebaví. Vyhledávají něco jiného: adrenalinové bomby v podobě extrémních sportů. Některé jsou ale tak nebezpečné, že ani nejdou pojistit.

Za extrémní sport se dnes označuje řada podivuhodných aktivit, o kterých před pár lety nikdo nic netušil. Mnoho z nich je vysloveně módní záležitostí a kdekdo si je chce vyzkoušet. Mezi ty méně známé patří třeba snowboarding na vulkánu, lyžování v nedostupných terénech a jízda na kole pouští. O něco proslulejší už je pak rafting na rozbouřené řece, skákání mezi útesy, boldering, lezení po strmé skále, bungee jumping a třeba potápění do podmořských jeskyní. Neuvěřitelných aktivit je čím dál více, a o to složitější je i vědět, která je pojistitelná či nikoli.

U adrenalinového sportování nezapomeňte

  • ne každá pojišťovna pojistí všechny pojistitelné sporty
  • výše pojištění u některých pojišťoven se může lišit podle místa pobytu dovolené (jiné sazby jsou pro ČR, Evropu a svět)
  • některé pojišťovny nepřijímají pojištění rizikových sportů přes internet
  • pečlivě si smlouvu prostudujte, pokud zvolíte nevhodnou, v případě úrazu peníze nedostanete
  • jedete-li se sportovní výpravou organizovanou klubem, prověřte si, kde a jakou smlouvu má uzavřenu

Před adrenalinovou dovolenou si proto musí každý zájemce nejprve ujasnit, jaký sport chce při ní provozovat. Pro některé aktivity je totiž nutné sjednat speciální pojištění a jiné nepojistí žádná z šesti finančních institucí, které tyto služby v Česku poskytují. Pojistka rizikových aktivit tedy zdaleka nepatří k nabídce ani všech pojišťovenna trhu. „Ať už bude váš výběr pojistky jakýkoliv, rozhodující zůstává výklad pojišťovny. Důležité je nechat si podrobně vysvětlit a popsat definice a nuance jednotlivých aktivit, podmínek pro jejich pojištění a případných výluk. Jen tak se vyhnete pozdějším nepříjemným překvapením nebo naopak zbytečným finančním výdajům,“ doporučuje Bohdan Minol z České pojišťovny.

Klasické cestovní pojištěníbude kupříkladu stačit, jen když si vymkne člověk kotník při plážovém volejbalu v hotelu, kde jej ubytovala cestovní kancelář. Utrpí-li však úraz při horolezeckém výstupu, bude mu k ničemu. Běžné cestovní pojištění omezuje totiž i rekreační sportování. Tato pojistka se vztahuje právě jen na úhradu léčebných výloh a úrazů, které se pojištěnému přihodí při běžných rekreačních sportech a to navíc jen na obvyklých místech vyhrazených ke sportování. To se týká třeba již zmiňovaných míčových her. Volejbal na hotelovém hřišti pojistka samozřejmě kryje. Jinak ale bude pojišťovna posuzovat už úraz při volejbale třeba na kamenité pláži. Stejně tak při jízdě na kole velmi záleží na tom, kde a jak pojištěnec jezdí.

Pojistky kde a za kolik /při pobytu v Evropě/ ?
PojišťovnaPoplatek (osoba/den)Výše plnění
Česká pojišťovna 182 Kč3 000 000 Kč
Evropská cestovní pojišťovna165 Kč6 000 000 Kč
Kooperativa80 Kč3 000 000 Kč
Uniqa78 Kč1 000 000 Kč
ČSOB (1.varianta)
(2.varianta)
106 Kč
198 Kč
1 500 000 Kč
2 500 000 Kč
Generali (pojištění Sportovec)76 Kč1 700 000 Kč
Poznámka :
Bungee jumping pojistí - Generali a Evropská cestovní pojišťovna
Motorové, bezmotorové létání, seskok padákem, závěsné létání parasailing pojistí – Uniqa
Paraglading pojistí - Evropská cestovní pojišťovna
Bojová umění, speleologii pojistí - Generali a Uniqa

Limity plnění zahrnují léčebné výlohy včetně převozu a asistenčních služeb.
Za trvalé následky a smrt vyžadují samostatnou smlouvu: Česká pojišťovna a ČSOB Pojišťovna.

„V průběhu dovolené se klient například rozhodne zpestřit si pobyt nějakým zajímavým zážitkem, a tak si zaplatí třeba vyjížďku na koni, při parasailingu se nechá nad mořem na padáku táhnout za motorovým člunem, vyzkouší si potápění. Při honbě za zážitky si přitom ale neuvědomí, že v případě nehody by na úhradu léčebných výloh běžná cestovní pojistka nestačila,“ upozorňuje Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven (ČAP). Pojišťovna tak podle ní v případě, že má někdo sjednané jen běžné cestovní pojištění, může i u běžných sportovních aktivit provozovaných mimo sportoviště, krátit pojistné plnění.

Odvážlivci, kteří si pro svou adrenalinovou dovolenou vyberou nepojistitelný sport, by si měli alespoň tuto skutečnost uvědomovat a maximálně dbát bezpečnostních zásad provozování takovýchto sportů. Jinak mohou už jen spoléhat na štěstí, že se jim nic nestane.

Pojistitelné versus nepojistitelné sporty

Co lze pojistit ?
Do pojištění v rámci tarifu nebezpečné sporty patří například parašutismus, paragliding, bezmotorové a motorové létání všeho druhu, alpinismus a horolezectví do 4500 m n.m., vysokohorská turistika v náročném terénu s nutností použití horolezeckých pomůcek nad 3000 m. n.m., lyžování a snowboarding mimo vyznačené sjezdovky a trasy, rafting a jiné sjíždění řek, vodní motorové sporty, yachting a plachtění, potápění s použitím samostatných dýchacích přístrojů a sjíždění náročných terénů na kole.

A co ne !
Žádná pojišťovna vás nepojistí, pokud se chcete věnovat automobilovému a motocyklovému sportu, bezmotorovému a motorovému létání, horolezectví, vysokohorské turistice, alpinismu a skialpinismu ve výšce nad 5 000 metrů nad mořem, výprav a expedicí do míst s extrémními klimatickými nebo přírodními podmínkami, potápění s použitím samostatných dýchacích přístrojů do hloubky více než 40 metrů, raftingu nebo jinému sjíždění divokých řek nad 3. stupeň obtížnosti při nezvýšeném průtoku vody.

Zkoušeli jste se už vy či někdo z vašeho okolí pojistit na některý z adrenalinových sportů? Podělte se o zkušenosti.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 7. 2008 13:42, Patrik

marika: jo, to jsem zažil při mé poslední dovolené (v červnu v Dominikánské republice) taky. Tam jsem musel tenhle papír podepsat před každým výletem (čtyřkolky, koně, motorové čluny) i každou aktivitou (paragliding, vodní lyže).
Vždycky vše ve smyslu - "když se mi něco stane jsem vůl, že jsem na to lezl"

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 7. 2008 11:43, josífek

Tak tohle je příspěvek osvícence. Odpovědnostní pojištění podceňuje skoro každý. V podstatě si za ním lidi představují jen to populární vytopení sousedů. Že ale po nich může chtít zdravotní pojišťovna uhradit náklady na léčbu, když oni sami nebo třeba jejich domácí miláček někoho zraní, a že to potom bude pěkná pálka, to už zanedbávají.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si cestovky pohrávají s klienty

20. 6. 2008 | Táňa Chadrabová | 14 komentářů

Jak si cestovky pohrávají s klienty

Přetrvávající stížnosti na nekalé praktiky cestovních kanceláří a agentur přimělo Sdružení obrany spotřebitele (SOS), aby si posvítilo na nejpoužívanější triky. Jak cestovky nutí klientům... celý článek

Nejoblíbenější pojistné podvody

13. 6. 2008 | Věra Tůmová

Nejoblíbenější pojistné podvody

Řady tuzemských podvodníků s pojistkami se „úspěšně“ rozrůstají. Pojišťovny už za letošek hlásí nárůst těchto případů oproti loňsku o desítky procent. Trvale nejpopulárnější jsou podvody... celý článek

Levné cestování? Pro mladé žádný problém.

12. 6. 2008 | Táňa Chadrabová | 14 komentářů

Levné cestování? Pro mladé žádný problém.

Česká republika byla i v loňském roce vyhodnocena jako země s největší nabídkou studentských výhod v rámci 118 zemí mezinárodní konfederace pro cestování WYSETC. Dveře ke slevám se... celý článek

DOVOLENÁ 2007: Jak se pojistit na dovolenou

18. 6. 2007 | Michal Pravda

DOVOLENÁ 2007: Jak se pojistit na dovolenou

Některé součásti komerčního cestovního pojištění slibují na první pohled víc, než co skutečně poskytují. Třeba ukradená zavazadla pojišťovna uhradí, jen pokud zloděj kufry odnesl ze... celý článek

Partners Financial Services