Německo: bankám se dařilo

redakce Peníze.CZ | rubrika: Příloha | 22. 7. 2008
Německý DAX toho v průběhu týdne stihl dost. V úterý se dostal na nejnižší hodnotu od října 2006, následoval však dramatický obrat a rychlý růst, který vyústil v týdenní zisk 3,8 %.Podařilo se tak ukončit šňůru šesti klesajících týdnů v řadě.

Do Evropy se v druhé polovině týdne přelil optimismus z dobrých výsledků ve finančním sektoru v USA. Těžily z něj i německé banky, Commerzbank (+8,5 %) se vrátila zpět nad hranici 21 EUR, 9 % růst zaznamenaly i akcie Deutsche Bank. Z nižších cen ropy profitovaly akcie Lufthansa (+14 %) či tituly z automobilového průmyslu: Volkswagen +12 %, Daimler +9,5 %. Největší nárůst zaznamenaly akcie Continentalu (+33 %), když byla zveřejněna nabídka na převzetí od firmy Schaeffler. Nižší ceny energií znamenaly propad pro akcie RWE (-3 %) i E.ON (-5 %).

Vývoj indexu DAX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DAX6 1536 383+3,8
Klíčové události minulého týdne
  • Inflace v Německu za červen zrychlila na nejrychlejší tempo za posledních 12 let, tažená rostoucími cenami energií. Spotřebitelské ceny vzrostly meziročně o 3,3 %, meziměsíčně jsou vyšší o 0,3 %.
  • Index ZEW klesl na -63,9 bodů, což je historicky nejnižší zaznamenaná hodnota. Za poklesem důvěry německých investorů stojí vysoké ceny ropy, silné EUR a slabší poptávka domácí spotřebitelů.
  • Inflace eurozóny za červen byla potvrzena na 4 %. Jedná se tak o nejvyšší meziroční přírůstek od roku 1997.
Vývoj titulů na německém trhu

14/7 Největší australská stavební společnost, Leighton Holdings Ltd. oznámila, že její společnost na Blízkém Východě vyhrála zakázku na stavbu komplexu 5 výškových budov v Abu Dhabi v hodnotě 613 milionů USD. V komplexu by se měly nacházet kanceláře, apartmány a také 4-hvězdičkový hotel s 385 pokoji pro hosty. Kontrakt zadala skupina Al Hamid Group, sídlící v Austrálii. Práce na komplexu Al Bustan by pak měla být dokončena v říjnu 2010. Kontrolní podíl v Leighton vlastní německá stavební společnost Hochtief.

15/7 Největší výrobce oceli v Německu, ThyssenKrupp AG, plánuje zahájit zpětný odkup svých akcií. Velikost buybacku by se mohla vyšplhat až na 10,5 milionů akcií, což představuje 2 % jejích akcií. Společnost by pak vlastnila okolo 10 % svých akcií.

16/7 Společnost Continental AG(CON) odmítla nevyžádanou nabídku převzetí od společnosti Schaeffler Group, která nabídla za firmu zaplatit 11,2 miliard EUR. Continental uvedl, že nabídka převzetí neodráží celou hodnotu firmy. Spojení se společností Schaeffler, která vyrábí kuličková ložiska, neodpovídá žádné strategické a logické úvaze, prohlásila společnost Continental.

16/7 Automobilka Volkswagen AG představí v Indii nový vůz, který by měl vyjet na silnici do roku 2010 a vyrobit se jich mělo okolo 15 000 ročně. Firma tak chce konkurovat automobilkám Suzuki Motor Corp. a Hyundai Motor Co. v tomto segmentu. Suzuki ovládá okolo poloviny indického trhu hlavně díky prodejům těchto malých aut. Auto se bude vyrábět na platformě auta Polo a stát bude okolo 3 500 USD. Vyrábět se bude v Indii a většina komponentů se bude vyrábět taktéž v Indii.

17/7 Společnost Fresenius Medical Care AG vykázala za druhé čtvrtletí nárůst zisku o 17 %. Čistý zisk stoupl na 209 milionů. EUR, tržby poskočily na 2,67 miliard EUR. Mateřská společnost Fresenius SE za první pololetí zvýšila čistý zisk o 8 % na 211 milionů EUR a tržby přidaly 9 % na 5,71 miliard EUR. Obě společnosti vydaly pouze předběžné výsledky, celé výsledky budou prezentovány 30. července.

17/7 Výrobce telefonů Nokia reportoval za druhé čtvrtletí pokles čistého zisku o 61 % na 1,1 miliard EUR (0,29 EUR na akcii) oproti předchozímu zisku 2,83 miliard EUR. Po nezahrnutí restrukturalizačních nákladů ve výši 201 milionů EUR a nákladů 259 milionů EUR na zavření pobočky v Německu, Nokia vydělala 36 centů na akcii, což je v souladu s očekáváním. Tržby stouply o 4 % na 13,15 miliard EUR, za kvartál firma prodala na trhu 122 milionů kusů telefonů. Tržní podíl Nokie vzrostl z 39 % na 40 %.

Očekávané události
  • 24/7 Index IFO

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!
Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: tabák zabodoval

15. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: tabák zabodoval

Akcie na pražské burze přerušily sérii 5 týdnů, během kterých si index PX odepsal více jak 15 %. Návrat kupců byl v úvodu týdne patrný na akciích Komerční Banky, která v pondělí poskočila... celý článek

Akcie: České firmy padají a padají

8. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: České firmy padají a padají

Pražská burza klesla již pátý týden v řadě. Tentokrát si index PX odepsal 3,92 %. V pondělí byla zakončena první polovina roku, která přinesla propad hlavního indexu o 18,3 %, což je... celý článek

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

1. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

Pražská burza pokračovala ve svém propadu. Index PX klesal ve všech seancích v průběhu týdne a rozšířil tak počet záporných dní v řadě na osm. Celkově ztratil 5,2 procenta.

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

24. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

Pražská burza nadále ztrácela a v záporném teritoriu zavřela již třetí týden v řadě. Index PX oslabil o 1,78 procenta.

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

17. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

Pražská burza navázala na pokles z minulého týdne a dále oslabovala. Index PX se po více jak pěti týdnech strávených nad hranicí 1600 bodů vrátil zpět pod tuto metu a celkově oslabil... celý článek

Partners Financial Services