Spojené státy: útlum v nemovitostech ještě nekončí

redakce Peníze.CZ | rubrika: Příloha | 15. 7. 2008

Americkým indexům se nepodařilo změnit medvědí trend z předchozích týdnů. V dalších propadech pokračovaly a index DJIA dokonce klesl na několikaletá minima, testoval i podporu na hranici 11 000 bodů. Za negativním sentimentem je opět třeba hledat finanční instituce. Tentokrát to „odnesly“ vládou sponzorované hypotéční společnosti Fannie Mae a Freddie Mac. Na trhu se objevily informace, že společnosti budou potřebovat vládní pomoc, aby ustály období finanční nestability. Akcie těchto společností za týden propadly o téměř 50 %. Obavy vyvolala i bankovní skupina Wachovia. Ta očekává v druhém čtvrtletí obrovskou ztrátu oproti tržnímu konsensu zisku 14 centů na akcii. Banka si najala krizový management, který by měl bance získat zpět důvěru investorů. Banka stáhla celý bankovní sektor dolů, sama propadla o téměř 20 %. Ještě hůře dopadly akcie problémové banky Lehman Brothers. Ty ztratily 32 % tržní kapitalizace.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DJ11 28911 100-1,67
Nasdaq2 2452 239-0,40
S&P 5001 2631 239-1,90
Klíčové události minulého týdne
  • Index kontraktů na prodej stávajících domů v květnu v US klesl o 4,7 % a naznačil, že útlum na trhu s nemovitostmi ještě nedosáhl na své dno. Ekonomové přitom očekávali, že index klesne na 3 % z dubnových revidovaných 7,1 %.
  • Šéf US centrální banky Ben Bernanke uvedl, že FED by mohl prodloužit svojí finanční pomoc investičním bankám i do příštího roku pokud budou přetrvávat kritické podmínky na trhu. Současná úvěrová linka primárním obchodníkům má přitom vypršet v polovině září. Ve svém řeči nekomentoval současný ekonomický výhled ani budoucí měnovou politiku FEDu.
  • První žádosti o výplatu dávek v nezaměstnanosti poklesly o 58 000 oproti minulému týdnu, oznámilo to Ministerstvo práce. Hodnota 346 000 nových žádostí je nejnižší od dubna tohoto roku. Na druhé straně pokračující žádosti o dávky dosáhly nejvyšší úrovně od prosince 2003, vzrostly na 3,2 milionů a měsíční průměr vzrostl na 3,13 milionů.
  • Ceny dovezeného zboží do USA v červnu vzrostly o 2,6 % kvůli vysokým cenám pohonných hmot a zemního plynu. Ekonomové v průměru očekávali růst 2 %. Po nezahrnutí paliv importní ceny vzrostly o 0,8 %. Ceny dovezených pohonných hmot v červnu poskočily o 7,4 %, zatímco zemní plyn +9,9 %.
Vývoj titulů na amerických trzích

7/7 Miliardář Carl Icahn oznámil, že šéf Microsoftu, Steve Ballmer, naznačil zvážení nové nabídky za internetovou společnost Yahoo! Inc., v případě, že stávající správní rada bude vyměněna. Icahn v dopise, který zaslal akcionářům Yahoo, uvedl, že v minulém týdnu několikrát hovořil s Ballmerem.

8/7 Pepsi Bottling Group Inc., hospodařila ve druhém čtvrtletí se ziskem, který předčil odhady analytiků. Společnosti těžila ze zvýšení cen a větší poptávky v Evropě. Zisk se meziročně zvýšil o 7,4 % na 174 milionů/ 78c na akcii. Tržby vzrostly o 4,8 % na 3,52 miliard. Analytici očekávali v průměru zisk 75c a tržby okolo 3,54 miliard USD. Společnost reagovala zvyšováním cen na růst nákladů. Celoroční zisk by se podle společnosti měl vyšplhat na 2,30-2,38 USD na akcii a tržby by měly vzrůst o 5 až 6 procent, oproti původním odhadům 6-7 %.

9/7 Michael Bloomberg, starosta New Yorku, hodlá zaplatit společnosti Merrill Lynch 4,5-5 miliard USD za její 20% podíl v Bloomberg L.P. Transakce by ocenila poskytovatele informací a zpráv z finančního trhu zaměstnávajícího více než 10 000 pracovníků až na 25 miliard USD. Merrill Lynch se snaží podíl prodat ještě před vyhlášením výsledků za druhé čtvrtletí , které přijde na řadu 17. července.

10/7 Bank of America Corp.podle svého výkonného ředitele Kennetha Lewise nevidí důvod pro snížení dividendy poté, co upravila úvěry tak, aby umožnily dlužníkům ponechat si své domy.

Jak si vedly ostatní trhy

10/7 Společnost Wal-Mart Stores Inc.oznámila za červen nárůst tržeb v USA o 5,8 %, což je více než firma predikovala. Vládní stimuly tak pravděpodobně podpořily spotřebitelské výdaje. Wal- Mart také zvýšil odhad zisku pro druhé čtvrtletí na 82 až 84 centů na akcii oproti předchozí projekci 78 až 81 centů na akcii. Analytici očekávali zisk 82 centů na akcii.

Očekávané události
  • 15/7 Výsledky společnosti Fannie Mae, index PPI
  • 16/7 Index CPI, Projev šéfa FEDu o stavu ekonomiky
  • 17/7 Žádost o dávky v nezaměstnanosti, stavební povolenky, Philadelphia Fed index výroby

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!
Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: České firmy padají a padají

8. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: České firmy padají a padají

Pražská burza klesla již pátý týden v řadě. Tentokrát si index PX odepsal 3,92 %. V pondělí byla zakončena první polovina roku, která přinesla propad hlavního indexu o 18,3 %, což je... celý článek

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

1. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

Pražská burza pokračovala ve svém propadu. Index PX klesal ve všech seancích v průběhu týdne a rozšířil tak počet záporných dní v řadě na osm. Celkově ztratil 5,2 procenta.

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

24. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

Pražská burza nadále ztrácela a v záporném teritoriu zavřela již třetí týden v řadě. Index PX oslabil o 1,78 procenta.

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

17. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

Pražská burza navázala na pokles z minulého týdne a dále oslabovala. Index PX se po více jak pěti týdnech strávených nad hranicí 1600 bodů vrátil zpět pod tuto metu a celkově oslabil... celý článek

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

10. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

Pražská burza zahájila červnové obchodování v červených číslech. Index PX klesl na 1 632,60 bodu, což znamená pokles o 3,11 %. Zařadil se tak po bok ostatních světových indexů, které... celý článek

Partners Financial Services