Německo: DAX sahá na dno

redakce Peníze.CZ | rubrika: Příloha | 8. 7. 2008

Německé akcieklesají již pátý týden v řadě. Index DAXztratil 2,4 % a přiblížil se do blízkosti svého letošního minima. To bylo dosaženo 17.3. při závěrečné hodnotě 6 182,3 bodů. V rámci tohoto týdne dokázal hlavní index pouze jedinkrát posílit. V negativním sentimentu dokázaly pouze tři tituly z báze DAXu zakončit týden s kladným ziskem. Jednalo se o Deutsche Telekom (+5,6 %), který profitoval díky vyššímu doporučení od JP Morgan, dále pak Fresenius (+3,3 %) a RWE (+1,3 %). Na druhé straně výkonnostního spektra stály akcie Infineonu (-17 %), kde přes nízké ceny utichají spekulace o možném převzetí. Přes 10 % ztratily i akcie HypoReal Estate a Thyssenkrupp. Vysoké ceny ropy nadále zatěžují letecké přepravce. Lufthansa v tomto týdnu ztratila další 4 %.

Vývoj indexu DAX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DAX6 4226 272-2,4
Klíčové události minulého týdne
  • Spotřebitelské ceny v zemích platících eurem vzrostly rekordním tempem, meziročně o 4 % v měsíci červnu. Současná inflace výrazně překonala inflační cíl ECB, který je 2 %.
  • Míra nezaměstnanosti se v červnu snížila na nejnižší úroveň za posledních 16 let. Počet nezaměstnaných lidí se oproti květnu snížil o 38 tisíc na 3,27 milionu. Ekonomové očekávali pokles pouze o 14 tisíc. Míra nezaměstnanosti se tak snížila na 7,8 % z předchozích 7,9 %.
  • Průmyslové objednávky v květnu nečekaně klesly o 0,9 % a jedná se tak již o šestý pokles v řadě. Pokles zaznamenaly převážně domácí objednávky, zahraniční objednávky byly pro trh naopak podporou.
  • ECB podle očekávání po více než roce zvýšila úrokové sazby. Hlavní sazby byla zvýšeny na 4,25 %. Prezident Trichet vyjádřil silné odhodlání udržet inflační očekávání pod kontrolou. Z komentářů však vyplynulo, že další série zvyšování sazeb není zřejmě na programu.
Vývoj titulů na německém trhu

30/6 Investiční banka Deutsche Bank AG jeví zájem o aktivity banky Citigroup, které americká banka má v Evropě, oznámil to německý tisk. Konkrétné by se mělo jednalo o divize ve Španělsku a Itálii. Mluvčí Deutsche Bank tyto informace odmítl komentovat.

30/6 Společnost Deutsche Lufthansa AG pozastavila plány na založení společného podniku s indickou společností GMR Group. Společný podnik by se zabýval údržbou letadel. Německá společnost pozměnila plán kvůli všeobecně měnícím se podmínkám na trhu a také kvůli konsolidaci leteckého sektoru v Indii.

30/6 Siemens AGzřejmě propustí až 17 000 zaměstnanců za účelem redukce nákladů o 1,2 miliardy EUR. Společnost zruší do roku 2010 kolem 6 400 pracovních míst v Německu a 12 500 pozic v administrativě celosvětově. Siemens se ke snižování nákladů uchyluje po vykázání 68 % propadu zisku za druhé čtvrtletí.

1/7 JPMorgan Chase zvýšil své doporučení pro akcie Deutsche Telekom AG na "overweight" z "neutral."

1/7 JPMorgan zvýšil svoji cílovou cenu pro akcie německého výrobce utilit E.ON AGo 5,8 % na 181 EUR. Se stejným krokem přišel i u RWE, kde byla cílová cena zvýšená na 105 EUR.

2/7 Commerzbank AG začala pokrývat akcie SAP AGdoporučením "add" a cílovou cenou 38 EUR.

2/7 Deutsche Bank AG oznámila, že nebude potřebovat získat další kapitál a zároveň se jí má podařit ve druhém čtvrtletí hospodařit se ziskem. Podle banky by měla její kapitálová přiměřenost zůstat okolo 9 %.

4/7 Výrobce luxusních automobilů, Mercedes-Benz Cars, oznámil, že jeho červnové prodeje vzrostly o 1,8 % díky vyššímu zájmu o model Smart. Celkově se v červnu počet prodaných vozů divize, patřící automobilce Daimler AG, zvýšil na 119 300 vozů z loňských 117 200.

Očekávané události
  • 7/7 Průmyslová produkce

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!
Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

1. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

Pražská burza pokračovala ve svém propadu. Index PX klesal ve všech seancích v průběhu týdne a rozšířil tak počet záporných dní v řadě na osm. Celkově ztratil 5,2 procenta.

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

24. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

Pražská burza nadále ztrácela a v záporném teritoriu zavřela již třetí týden v řadě. Index PX oslabil o 1,78 procenta.

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

17. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

Pražská burza navázala na pokles z minulého týdne a dále oslabovala. Index PX se po více jak pěti týdnech strávených nad hranicí 1600 bodů vrátil zpět pod tuto metu a celkově oslabil... celý článek

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

10. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

Pražská burza zahájila červnové obchodování v červených číslech. Index PX klesl na 1 632,60 bodu, což znamená pokles o 3,11 %. Zařadil se tak po bok ostatních světových indexů, které... celý článek

Akcie: Praha zamířila dolů, Amerika padla

27. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha zamířila dolů, Amerika padla

Pražská burza zkorigovala část zisků z minulého týdne. Index PX oslabil o 1,75 % na závěrečných 1671,30 bodu. Největší propad zaznamenal trh ve středu, když se na trhu projevil zhoršený... celý článek

Partners Financial Services