Živitel a pečovatelka? Nebo už začneme žít moderně.

Živitel a pečovatelka? Nebo už začneme žít moderně.
Tradiční rozdělení rolí otce jako živitele a matky jako pečovatelky přináší ekonomice nemalé ztráty. Přitom by pro začátek stačilo, aby stát umožnil a podporoval větší zapojení otců do péče o děti. Vydělaly by na tom firmy i zaměstnanci.

V zemích jako je Island, Švédsko, ale i Slovinsko existuje tzv. otcovská kvóta, kdy určitý počet dní rodičovské dovolené je určen pouze otci a nelze je převést na matku. Pro některé jde o přílišný zásah do soukromí, pro jiné o podporu rodiny – rovnoměrného rozvržení rolí mezi partnery.

Trendy ve vyrovnání rodičovských rolí mezi mužem a ženou už nejsou spojovány jen se Skandinávií, která byla dlouho v tomto směru průkopníkem, ale zapouští kořeny také ve střední Evropě. V Německu například spolková ministryně pro rodinu prosadila reformu, jíž zavedla dva měsíce rodičovské dovolené navíc pro ty páry, kde se v péči o dítě prostřídají oba rodiče. Ve Slovinsku je od roku 2002 část rodičovské dovolené vyhrazená pouze otcům.

V České republice odchází v současnosti na rodičovskou dovolenou asi jedno procento otců. Vedle tradičního rozdělení rolí v rodině jsou důvodem také nerovnosti ve mzdách. U většiny rodin, kde zůstává otec na rodičovské dovolené, je důvodem ekonomická situace. Otec odchází na rodičovskou dovolenou, pokud je nezaměstnaný, nebo pokud má jeho partnerka výrazně vyšší plat než on. Ekonomické důvody jsou tak dominantní, že otcové, kteří by se rádi na rodičovských povinnostech, ale i radostech, podíleli, si většinou tuto možnost prostě nemohou dovolit.

Ministerstvo práce a sociálních věcí jisté kroky pro zvýšení zapojení otců do péče o děti chystá. Připravuje týdenní otcovskou dovolenou, kterou si budou moci muži vybrat společně se ženou v období po porodu. Od ledna 2009 by muži měli mít nárok i na tzv. „mateřskou“, nebudou tedy, jako dosud, diskriminováni, pokud se rozhodnou být s dítětem doma bezprostředně po jeho narození. Zatím platí, že muž, který pečuje o dítě hned po porodu, nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství(která se vypočítává procentem z dosavadního platu), ale pouze na pevně stanovený rodičovský příspěvek (jehož výše je dána zvolenou variantou délky čerpání).

Otcovskou kvótu považuje ministr Petr Nečas za přílišný zásah do soukromí rodin.

Vyrovnané zatížení obou partnerů v rodinné sféře přináší řadu výhod. Statistiky ukazují, že v Česku výrazně klesá zaměstnanost žen, které mají děti (až o 40 %). Rozložení péče mezi oba rodiče by mělo tento pokles pomoci zastavit: větší zapojení mužů do péče o děti usnadňuje návrat do práce kvalifikovaným ženám. Zaměstnavatelům umožňuje využívat jejich pracovní potenciál a ve výsledku snižuje diskriminaci žen na trhu práce. I pro celkový pozitivní vývoj a růst národní ekonomiky je důležité umožnit plné využití všech dostupných pracovních sil, tedy i žen. Prostřídají-li se partneři, zůstávají oba kratší dobu mimo pracovní trh a snižuje se tak riziko ztráty kvalifikace. Eliminuje se také předpoklad, že budou hůře zaměstnatelní, tj. v důsledku nezatíží stát požadavkem na sociální dávky. Naopak budou přispívat více do daňového systému.

Budou-li se otcové více zapojovat do každodenní péče o děti, nebude pečovatelská role spojována výhradně se ženami, čímž se sníží potenciální diskriminace žen. Setře se totiž rozdíl v „rizikovosti“ mezi zaměstnanci a zaměstnankyněmi a zaměstnavatelé tedy budou moci vybírat skutečně ty nejkvalifikovanější. Z vlastní zkušenosti z práce se zaměstnavateli pak mohu říci, že velkou výhodou kratší nepřítomnosti je i možnost řešení této situace v rámci stávajícího pracovního týmu a odpadají tak náklady a starosti s náborem a zaučením nových pracovníků či pracovnic.

Autorka je odbornice v oblasti rovných příležitostí žen a mužů z o.p.s. Gender Studies

Jak si rozdělujete role v rodině s vaším partnerem? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 7. 2008 18:57, Dick

ještě jednou já :-) musím zopakovat, že mě tyhle EURO gender pindy zvedají ze židle, ale abych jen nekázal vodum, popíši, jak je to zařízeno u nás: pracujeme i s manželkou ve svém (2xOSVČ), vzájemně si buď pomáháme v práci nebo zaskakujeme v péči o děcka (kojit se tedy teprve učím!), dorůstající děti vidí tatínka i maminku pracovat jak v dílně, tak v kuchyni, což je, myslím, výchovné... děcek máme šest a neodkládáme je ani do jeslí ani do školky...

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 7. 2008 19:48

Ale Dicku, na co tak tvrdě? Ne každý může pracovat jako OSVČ, někdo holt chodí do fabriky (takový etomový reaktor sotva kdo bude mít na zahradě a ani si nebude v dílně montovat auta, holt některé profese se vykonávají mimo domov) nebo jezdí světem jako obchodní zástupce. Nejsem příznivec odkládání dětí do školky a jeslí, ale někdy je to prostě nutnost. Jen by se přitom mělo VŽDYCKY vycházet z mentality dítěte: některé dítě se ze školky nehne, až ho paní učitelka vyhodí, protože tolik hraček a kamarádů prostě doma nemá, jiné se v kolektivu necítí dobře ani ve věku 6 let. Školka mi nevadí, ale silně mi vadí, že stát se na veškerou podporu rodin s dětmi totálně vybodnul. Školek se zbavil úplně a obce je následně s poukazem na to, že prý mají málo dětí, pozavíraly úplně. Veškerá péče o rodinou se omezí na jednu návštěvu sociální pracovnice a následné odebrání dětí z rodiny, i když by rodina třeba normálně fungovala, ale rodiče třeba nemají kde bydlet nebo jeden z nich momentálně přišel ne vlastní vinou o práci a druhý to sám finančně neutáhne. Takže děti se ocitnou v dětském domově, pak v pěstounské péči a rodina je zdeptána i tak, že děti jsou umístěny třeba i 300 km od bydliště rodičů. Takže sociální péče není péčí, ale buzerací zodpovědných rodičů, kteří se dostali do dočasných potíží. Taková nepřizpůsobivá rodina školku, jesle ani družinu ani moc nepotřebuje, vždycky je někdo doma, protože při 5-8 dětech je ženská buď na mateřské nebo těsně před porodem (mezi námi, oni by ji potřebovali, možná víc než ti zodpovědní, ale místa tam pro ně prostě nejsou a nebudou). Ti zodpovědní mají prostě smůlu, protože těm stát hlavně zašátrá v kapsách a sebere zdroje, které pak sype do černé díry sociálních a jiných podpor. Když si zjistíte, kolik peněz teče do dětského domova na jedno dítě, tak se zhrozíte. To je miliard! Jenže dítě se v dětském domově prakticky nenaučí žít ve společnosti, takže po opuštění domova končí na ulici, na drogách nebo u prostituce a následně v base. Takže konec bývá takový, ze následně toto dítko naseká další generaci stejně postižených dětí a jede se dál kočárem bílým kolem černých skal. Komunisti to jakž tak vymakali, děti se po skončení ZDŠ učily u poniku, který měl internát a následně ubytovnu, takže měly kam jít. Novodobý kapitalismus to bohužel zrušil, ubytovna byla přežitek, takže se pro jistotu zprivatizovaly. Dneska je stav takový, že tito lidé nemají kam jít a pomocnou ruku jim kromě několika málo nadací a neziskovek neprodá. Stejně tak člověk, co se dostane do basy, má při jejím opuštění smůlu, pokud teda nebydlel ve vlastním bytě. Nájem za něj po dobu basy nikdo neplatil, on přišel o byt a rázem je z něj bezdomovec. A do basy se můžete dostat i za obyčejnou automobilovou nehodu. Pomoc společnosti těmto lidem je nula nic. My je umíme jen buzerovat. Nejlepší je poslat je prodávat Nový prostor, to jim už rovnou můžete dát na čelo razítko "pozor, byl jsem v base a neptejte se mně proč".

Zobrazit celé vlákno

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vláda chce slyšet jen to, co se jí líbí

1. 7. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 16 komentářů

Vláda chce slyšet jen to, co se jí líbí

Premiér Mirek Topolánek si pochvaloval, jak dubnové hodnocení OECD podporuje reformní snažení jeho vlády. Některé pasáže zprávy ovšem vyzývají vládu ke změnám, k nimž se kabinet zatím... celý článek

Částečné úvazky mohou pomoci nejen ženám s dětmi

24. 6. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 4 komentáře

Částečné úvazky mohou pomoci nejen ženám s dětmi

Jak je možné sladit rodinný a pracovní život? Důležitá je kombinace dostatečné nabídky zařízení péče o děti ve spojení s flexibilními formami práce. Mezi ty patří např. částečné úvazky.... celý článek

Jste žena? Počítejte s nižší mzdou než váš kolega

17. 6. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 37 komentářů

Jste žena? Počítejte s nižší mzdou než váš kolega

Ženy berou asi o 25 procent nižší mzdy než muži. Protože nemají stejný přístup do řídících pozic a protože zaměstnání, ve kterých jsou více zastoupeny, jsou méně placená. Navíc mají... celý článek

Dvouletá rodičovská dovolená? Bez jeslí jen pro bohaté.

10. 6. 2008 | Alexandra Jachanová Doleželová | 19 komentářů

Dvouletá rodičovská dovolená? Bez jeslí jen pro bohaté.

Zavedení dvouleté rodičovské dovolené s vyšším rodičovským příspěvkem vypadá na první pohled jako dobrý nápad. Jenže ženy, kterým dítě nepohlídají rodiče či placená chůva, si dvouletou... celý článek

Partners Financial Services