Neplacená nemocenská končí 30. června

Neplacená nemocenská končí 30. června
Od 30. června začnou platit nová pravidla pro poskytování nemocenské. Jde o reakci na rozhodnutí ústavního soudu, který zrušil ustanovení, že za první tři dny nemocenské nedostane nikdo ani korunu.

První tři dny marodění bez nároku na nemocenskou končí. Ústavní soud toto pravidlo zrušil jako protiústavní. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto přišlo s provizorním řešením. To bude platit od konce června. Další změny, které by měly platit od září schválili poslanci včera, nyní musí zvednout ruku pro i senátoři a zákon musí podepsat prezident. Další velkou proměnou vyplácení nemocenské projde už na začátku příštího roku.

Nemocenská v číslech

V letošním 1. čtvrtletí poklesly výdaje na nemocenskou oproti 1. čtvrtletí 2007 téměř o 9 %. V letošním prvním kvartále stát dal za nemocenskou 7,23 miliardy korun, o rok dříve to bylo 7,91 miliardy Kč.
Počet nemocných se v letošních prvních třech měsících snížil o 672 228 osob, tj. o 27,9 %. Prodloužila se však délka nemoci, kdy jedna pracovní neschopnost průměrně trvala 38,49 dne, což je o 7,13 dne více než v 1. čtvrtletí 2007.

Jak se tedy nemocenská změní?

Od 30. června je třídenní karenční lhůta zrušena, tj. nemocenská bude náležet už od prvního dne nemoci. Její výše bude činit 60 procent z denního vyměřovacího základu. Vyměřovací základ se zjišťuje z hrubé mzdy za posledních 12 měsíců či za období trvání posledního zaměstnání, pokud toto zaměstnání trvá kratší dobu než 12 měsíců, zjištěný výdělek se redukuje. Tím se zjistí průměrný denní vyměřovací základ, ze kterého se posléze při výpočtu nemocenské vychází. V této výši dosud byla nemocenská poskytována až od čtvrtého dne nemoci.
Pokud onemocníte na rozhraní mezi těmito daty – např. od 29. června, nedostanete za 29. června nemocenskou, ale od 30. června už ano.

Nemocenská při karanténě

Pokud budete čerpat nemocenskou při karanténě, platí zvláštní úprava, kdy u karantény trvající jeden, dva nebo tři dny nemocenskou nedostanete. Ale pokud bude karanténa trvat čtyři dny a déle, bude nemocenská poskytována už od prvního dne karantény. To je určitý paradox a připravuje se úprava tohoto ustanovení.

Jak to bude od 1. září 2008?

Současný stav nemocenské je provizorní, poslanci včera schválili změnu, která  sníží nemocenskou po dobu prvních tří dnů nemoci. Pokud zákon projde i Senátem a podepíše ho prezident, měla by od 1. září v prvních třech dnech nemoci či karantény být poskytována nemocenská ve výši 25 procent vyměřovacího základu. Toto ustanovení se velmi blíží stavu, který platil do konce roku 2007, tj. před reformou veřejných financí.

A co bude od 1. ledna 2009?

Od začátku příštího roku by měl začít platit nový zákon o nemocenském pojištění, který byl schválen již v roce 2006 a původně měl být v platnosti již od roku 2007. Nový zákon mimo jiné přinese i výplatu nemocenské z prostředků zaměstnavatelů – bude se to nazývat náhrada mzdy a po dobu prvních čtrnácti dnů nemoci půjde z peněz zaměstnavatele. Teprve od patnáctého dne nemoci začnou nemocenskou vyplácet okresní správy sociálního zabezpečení.

Je dobře, že se zase bude platit celý pobyt na nemocenské? Co si myslíte o přesunu vyplácení nemocenské na firmy? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik stojí pravidelný příjem v nemoci

10. 12. 2007 | Eva Sovová

Kolik stojí pravidelný příjem v nemoci

Nemoc dokáže život pořádně zkomplikovat jak pacientovi, tak i jeho rodině. Vedle nepříjemných či bolestivých projevů často znamená i výraznou finanční újmu. Zvláště když je léčba a... celý článek

Reformováno: za krátkou chorobu nemocenskou nečekejte

25. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková

Reformováno: za krátkou chorobu nemocenskou nečekejte

Vládní reforma veřejných financí mění podmínky i výpočet nemocenské. Kdo bude nemocný jen tři dny, nedostane od státu ani korunu. Spočítejte si, kolik můžete během nemoci od roku 2008... celý článek

Vše o nemocenských dávkách. Otázky a odpovědi.

17. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 142 komentářů

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

16. 4. 2007 | Ludmila Řezníčková | 6 komentářů

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

Podle vládního návrhu reformy veřejných financí nebude za první 3 dny nemoci náležet vůbec žádná náhrada platu. Změní se výpočet nemocenské, dávky budou pro mnohé nižší. Do důchodu... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: nemocenská na účet zaměstnavatele

27. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: nemocenská na účet zaměstnavatele

Leden 2007 přinese tzv. náhrady mzdy, tedy "nemocenskou", kterou zaměstnanci poskytne jeho zaměstnavatel, a to po dobu prvních 14 dnů stonání. Kolik to bude a za jakých podmínek? Jakou... celý článek

Partners Financial Services