Koho nejvíc ničí vysoká inflace

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 19. 6. 2008 | 10 komentářů
Koho nejvíc ničí vysoká inflace
Rodiny s dětmi, učitelé či úředníci. To jsou oběti letošní vysoké inflace. Ta se drží kolem sedmi procent a podle některých odhadů se této hranice hned tak nepustí.

Spočítejte si svou inflaci

Inflace se měří indexem spotřebitelských cen. Ten udává, o kolik procent se zvýšila hodnota spotřebního koše, v němž jsou v různém množství zastoupeny desítky výrobků a služeb. Jenže každá domácnost spotřebovává jiné množství zboží. Proto na každého dopadá inflace různě. Například rodina s nízkými příjmy, která utratí většinu platu za jídlo pocítí rostoucí ceny více, než domácnost s vyššími příjmy, která má prostor zvýšené výdaje snáze pokrýt.

Naše kalkulačka vám umožní porovnat svou inflaci s tou národní

Dvě třetiny českých domácností vyjde podle svých slov jen obtížně s penězi. Ukázal to výzkum Českého statistického úřadu, který cituje ve Zprávě o finanční stabilitě za loňský rok i Česká národní banka. Podobná čísla se objevují i v letošních průzkumech. Do značné míry k tomuto pocitu přispívají všudypřítomné zprávy o rychle rostoucích cenách. Zvláště proto, že inflace, kterou v Česku způsobuje především růst cen potravin a energií, dopadá citelněji na domácnosti s podprůměrnými příjmy. Těm se zdražuje podstatná část spotřebovávaného zboží, bez kterého se neobejde. Podprůměrné příjmy přitom podle statistik má právě asi dvě třetiny Čechů. A růst mezd inflaci porazí jen někde.

V květnu činila meziroční inflace 6,8 procenta. Průměrná mzda za celé národní hospodářství loni podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí vzrostla o 7,3 procenta. Po odečtení inflace (za celý rok 6,6 %) tedy reálně příjmy obyvatel stouply o 0,7 procenta. Podobně tomu bude letos, Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) odhaduje růst příjmů na 8,1 procenta při inflaci kolem sedmi procent.

Komu nejvíc a nejméně vadí inflace

Které profese inflace nejvíce obere

Nejméně rostly příjmy v letošním prvním čtvrtletí:

  • Učitelům (o 3 %)
  • Úředníkům (o 3 %)
  • Lékařům a sociálním pracovníkům (o 5,3 %)

Které profese inflace neohrozí

Nejvíce rostly příjmy v letošním prvním čtvrtletí:

  • Zaměstnancům ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody (o 18,2 %)
  • Rybářům o chovatelům ryb (o 17,2 %)
  • Pronajímatelům nemovitostí (o 17,1 %)

Zdroj: ČSÚ

Český statistický úřad uvádí, že průměrné mzdy vzrostly za první letošní čtvrtletí o 10,4 procenta, reálně (po odečtení inflace) o 2,8 procenta. V podnikatelské sféře reálná mzda vzrostla o 4,5 procenta. V nepodnikatelské sféře byl růst mezd výrazně nižší, průměrná mzda se zvýšila o 678 Kč (3,5 %) na 20 204 Kč, reálná mzda tedy poklesla o 3,6 procenta. Zaměstnanci ve státních a veřejných službách si proto za svůj plat letos koupí méně zboží a služeb než před rokem. MPSV navíc tvrdí, že pětině ze všech zaměstnanců loni mzdy stagnovaly nebo klesaly.

Inflace se nejvíce dotýká osob a domácností s nižšími příjmy. Jejich výdaje se většinou skládají z nezbytných položek jako potraviny, energie či nájemné. Ceny mouky přitom stouply meziročně o více než polovinu, regulované nájemné o čtvrtinu, zemní plyn a nafta téměř o pětinu. Rodiny s nízkými příjmy nemají dostatečný finanční polštář, aby takové zdražení pokryly, aniž by musely omezovat ostatní spotřebu.

V nejhorší situaci se ocitají lidé a domácnosti, které jsou částečně nebo zcela odkázány na jiný příjem než výdělek (důchod, sociální dávky). Tedy důchodci a rodiny s malými dětmi. Důchodcům se jejich příjmy možná budou zvyšovat, ale až zpětně, a to tak, aby vyrovnaly inflaci.

Anketa

U čeho jste si nejvíce všimli růstu cen?

Důchody se zvyšují pravidelně k 1. lednu, pokud míra inflace překročí 5 procent. Podle pravidla o navyšování důchodů z roku 2002 lze zvýšit důchody i mimořádně, pokud cenová hladina stoupne o 10 procent. Při zachování tohoto pravidla by v roce 2008 reálná hodnota důchodů vzrostla vůči reálné hodnotě z roku 1989 o 5,6 procenta a důchodci by si mohli koupit o 3,3 procenta méně zboží a služeb, než loni. Vláda proto předložila návrh zákona, který snižuje nynější hranici růstu cen pro mimořádné zvýšení důchodů z 10 na 5 procent a díky tomu bude možné zvýšit důchody již letos v srpnu. Ztráty na reálném příjmu za prvních sedm měsíců letošního roku však důchodcům nikdo nevrátí.

Další silně ohroženou skupinou jsou rodiny s malými dětmi. V principu proto, že zvyšování cen se dotýká všech jejích členů, tedy i dětí. Zatímco příjem může vzrůst jen rodičům. Reálně je proto na tom rodina s dětmi kvůli vysoké inflaci hůř než loni. Růstu výdajů souvisejících se vzděláním dětí, za dojíždění do školy, školní obědy a za poplatky u lékaře se prakticky nelze vyhnout. Jediné, co zbývá, je snažit se o zvýšení platu a doufat, že se vyplní předpovědi ČNB, že už příští rok by se zvyšování cen mělo podstatně zpomalit.

Jak se snažíte bojovat s vysokou inflací? Řekli jste si o zvýšení platu? Podělte se o zkušenost.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 6. 2008 10:57, Monika

Planeta se přemnožuje. Moc lidí, málo jídla, méně uhlí a ostatních paliv na osobu. Tím se zvyšují cen těchto nedostatkových surovin....

+31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Výnosy penzijních fondů letos inflaci nejspíš neporazí

3. 6. 2008 | Petr Čermák | 7 komentářů

Výnosy penzijních fondů letos inflaci nejspíš neporazí

Připsané výnosy penzijních fondů za loňský rok podle předběžných odhadů vyrovnají inflaci. Letos bude patrně hůř. Za první čtvrtletí fondy hlásí meziroční propad zisku v průměru o šedesát... celý článek

Krátkozraký boj s drahými potravinami

26. 5. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Krátkozraký boj s drahými potravinami

Řada vlád asijských zemí se dostala do složité situace. Musí se vypořádat s rostoucími cenami potravin, které prohlubují tamní chudobu. Ve snaze vyhnout se nepokojům zavádí opatření,... celý článek

Strach z inflace nepouští evropské úrokové sazby dolů

12. 5. 2008 | Jan Pekař

Strach z inflace nepouští evropské úrokové sazby dolů

Evropská centrální banka ponechala základní úrokovou sazbu na euro na 4 procentech. Odmítla tak podpořit skomírající hospodářský růst a upřednostnila naopak své úsilí o snížení inflace,... celý článek

Překoná peněžní trh inflaci? Letos sotva.

6. 2. 2008 | Petr Syrový | 1 komentář

Překoná peněžní trh inflaci? Letos sotva.

Pro ochranu peněz před inflací se doporučuje investovat je do fondu peněžního trhu. Ten by měl (většinou) inflaci překonat. Jenže v několika posledních letech tento typ fondů boj s... celý článek

Partners Financial Services