Pravidelná investice: jen malá pravděpodobnost, že prodělá

Petr Syrový | rubrika: Sloupek | 18. 6. 2008 | 11 komentářů
Pravidelná investice: jen malá pravděpodobnost, že prodělá
Pravidelná investice v 95 procentech případů poměrně slušně vydělává. Ve zbylých pěti procentech, kdy se investice dostala do ztráty, buď měl investor smůlu, nebo nedodržel zásadu, že na konci investičního období se peníze přesouvají do bezpečnějších aktiv.

Představme si, že chceme pravidelně investovat a nic jiného než akcie pro nás není dostatečně atraktivní. V portfoliu nebudeme mít po celou dobu investování ani dluhopisy, ani žádné jiné investiční instrumenty. Podíváme se, co by se muselo stát, aby naše investice prodělala.

Nepřítelem pravidelné investice je růst trhů, který vystřídá výrazný propad. Takový zažily akciové trhy například v roce 2003. Kdybychom měli tu smůlu, že bychom investovali od roku 1995 a chtěli naší investici ukončit přesně v nejhorší okamžik, v roce 2003, skončili bychom se ztrátou.

Trhy v tomto období rostly v průměru o 8,5 procenta za rok. Přesto pravidelná investice skončila průměrnou ztrátou 0,5 procenta ročně. Jak se vyvíjela hodnota pravidelné investice je vidět na následujícím grafu. Při pravidelné investici 1 000 Kč měsíčně činí ztráta zhruba 3 000 Kč.

Graf S&P 500

Takový výsledek po osmiletém investování je ovšem v posledních třiceti letech spíše výjimka. Pokud si vezmeme jakoukoli delší časovou periodu než osm let, pak od roku 1970 nenajdeme období, kdy by pravidelná investice do akcií prodělala. Vzhledem k tomu, že se pravidelná investice doporučuje na delší období než osm let, není příliš důvod se velkých ztrát obávat. Typické použití pravidelných investic je na deset, patnáct nebo dvacet let.

K možnosti prodělku připojme jednu důležitou poznámku: v minulosti bylo možné prodělat, ale museli bychom mít opravdu smůlu, abychom trefili přesně to nejhorší datum. Naše investice prodělala v případě, že jsme začali v lednu 1995 a skončili v lednu 2003. Kdybychom začali třeba o půl roku později (v červenci 1995), skončíme v zisku. Totéž by platilo, kdybychom začali o půl roku dříve (v červenci 1994).

Předvedla pravidelná investice do akciových trhů v minulosti horší výsledek? Ano, ale museli bychom jít do ještě vzdálenější historie. Pravidelná investice prodělala i na periodě patnácti let, ale bylo to naposledy v letech 1959 až 1974.


Jednorázová investice za toto období vydělala v průměru 0,7 procenta za rok, pravidelná investice byla za stejné období v průměrné ztrátě 3,3 procenta ročně. Opět je třeba poznamenat, že trefit se do tohoto období by bylo dílem nešťastné náhody. Kdybychom s investicí skončili třeba o půl roku dříve nebo později, zůstala by v zisku.

Ve skutečnosti se však u pravidelných investic nespoléhá pouze na akcie. Každý rozumný finanční poradce doporučuje před koncem investičního období vybírat peníze z akciových pozic a přelévat je do konzervativnějších. Pak by ani smolný výběr začátku a konce investice ke ztrátě vést neměl.

V 95 procentech případů končí pravidelná investice v zisku, a to poměrně výrazném. Ve zbývajících pěti procentech, kdy máme smůlu na vývoj trhů, musí zafungovat realokace portfolia na konci investičního horizontu.

Pravidelná investice také může prodělat v případě, že akcie v budoucnu předvedou něco daleko horšího, než co předváděly za posledních více než padesát let. I to se může samozřejmě stát, ale není to moc pravděpodobné.

Autor je analytik a lektor společnosti KFP.

Důvěřujete pravidelnému investování? Jak zhodnocujete své volné prostředky? Podělte se o zkušenost.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 6. 2008 6:24

Tak nečti hloupé články a hybaj vydělávat. Neplýtvej časem v diskusi, utíkají Ti zisky 100 000 denně ze soukromého podnikání.
Až budeš mít desítky milionů korun z podnikání, možná budeš přemýšlet, co s nimi. Pak se Ti možná slovo "akcie" nebo "investovat" může hodit. Ale všemu rozumíš sám, tak nebudeš potřebovat od nikoho radit ani nic číst...
Mnoho štěstí

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 6. 2008 15:46, Osama

!! Clovek nesmi volit pro akcie a fondy nikdy zádné investicni obdobi 10 , 15 , 20 let !! Tim by vzdy zle dopadl !!
Je nutno kupovat akcie jen , dokud jsou levné a podniky zvysuji zisk. Jakmile jsou akcie nebezpecne predrazené s P/S P/B P/E , nebo podniky nezvysuji zisk , je nutno akcie prodat.
Jiná moznost je míti akcie jen s kurzem nad klouzavym prumerem 200 dní , SMA 200 a nikdy nemít akcie s kurzem pod SMA 200. Nikdo by nemel míti nikdy nonstop vsechny akcie pres to extremni predrazeni 2000-2002. Tehdy se mely ponechat jen levné akcie, kdyz potrebovali lidé jejich dividendy. Kdo nepotrebuje dividendy, nemel miti temer zádné akcie 2000-2002.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pravidelná investice může snáz odolat propadu trhů

11. 6. 2008 | Petr Syrový | 9 komentářů

Pravidelná investice může snáz odolat propadu trhů

Pro spoření na stáří se často doporučuje pravidelné investování. Má totiž na rozdíl od jednorázové investice řadu výhod. Třeba se umí lépe poprat s nenadálými propady trhů. Musí se... celý článek

Jak výnosné mohou být fondy životního cyklu

4. 6. 2008 | Petr Syrový | 2 komentáře

Jak výnosné mohou být fondy životního cyklu

Fondy životního cyklu se nabízejí pro pravidelné investice s cílem zabezpečit dostatek prostředků na stáří. Jaký se od nich dá očekávat výnos?

Vstupní poplatky – nepřítel pravidelné investice

28. 5. 2008 | Petr Syrový | 3 komentáře

Vstupní poplatky – nepřítel pravidelné investice

Vstupní poplatky podílových fondů ožírají výnosy pravidelných investic do těchto fondů. A to citelněji, než je tomu u jednorázově investovaných částek.

Jak poplatky ve fondech snižují výnosnost

21. 5. 2008 | Petr Syrový | 8 komentářů

Jak poplatky ve fondech snižují výnosnost

Investování do fondů je pochopitelně spojeno s poplatky. Kolik tyto poplatky ale ubírají z předpokládaných výnosů? Je zaplacená částka citelná nebo je jenom symbolická?

Proč se časem snižuje výnosnost stavebního spoření

7. 5. 2008 | Petr Syrový | 5 komentářů

Proč se časem snižuje výnosnost stavebního spoření

Skutečná výnosnost stavebního spoření s časem klesá. Je to dáno především tím, že se snižuje podíl vyplácené státní podpory na vlastních uspořených penězích.

Partners Financial Services